Μηνύματα αισιοδοξίας στην τελετή καθομολόγησης του Τμήματος ΜΣΠΣ

«Σε πείσμα των δύσκολων καιρών, συνεχίζουμε»

Η ανάγκη κοινού βηματισμού, μεταξύ φοιτητών και εκπαιδευτικού προσωπικού, με στόχο τη διατήρηση της μοναδικότητας της Σχολής, αλλά και τη συνέχιση της λαμπρής πορείας της, εκφράστηκε στην Τελετή Καθομολόγησης Αποφοίτων και Απονομής Τίτλων και Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Θέατρο Απόλλων.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίο συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία του

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγητής κ. Στέφανος Γκρίτζαλης αναφέρθηκε τόσο στις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης και διεθνούς αναγνώρισης που προσφέρονται στους αποφοίτους του Τμήματος, όσο και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα λόγω της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης.

«Σήμερα, στεκόμαστε μπροστά σε μια νέα γενιά επιστημόνων, εδώ μακριά από τα συχνά απρόσωπα πανεπιστήμια των μεγάλων αστικών κέντρων, σε ένα νησιωτικό πανεπιστήμιο, που βιώνει καθημερινά πολλαπλές δυσκολίες, οι οποίες προκύπτουν από τη συνεχή μείωση της χρηματοδότησης και την εξ’ αυτής απορρέουσα αδυναμία να ενισχύσει περαιτέρω τις δομές φοιτητικές μέριμνας» ανέφερε χαρακτηριστικά, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί απτό παράδειγμα δημόσιου εκπαιδευτικού ιδρύματος που σε πείσμα των δύσκολων καιρών συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία.

«Με διεθνείς διακρίσεις του διδακτικού προσωπικού, με διευρυνόμενες συνεργασίες με άλλα ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της χώρας και του εξωτερικού, με προγράμματα σπουδών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες επιταγές της επιστήμης, με επιτυχημένη διοργάνωση ανοιχτών διαλέξεων και διεθνών θερινών σχολείων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εδραιώνει καθημερινά τη θέση του, στο διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι».

Εύκολη επαγγελματική αποκατάσταση

Εξήγησε δε ότι, οι επιτυχίες φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος σε διαγωνισμούς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό δείχνουν τον υψηλό βαθμό της επιστημονικής τους επάρκειας και την προσανατολισμένη σε καινοτόμο εγχειρήματα δυναμική τους, σε τομείς ιδιαίτερα απαιτητικούς.

«Θετικά αποτελέσματα αποδεικνύονται και από τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας για επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τόσο του προπτυχιακού όσο και του μεταπτυχιακού προγράμματος στη Σύρο. Οι απόφοιτοι εργάζονται ή εκπονούν μεταπτυχιακές σπουδές σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80% αν και σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης» σημείωσε ο κ. Γκρίτζαλης. Παρόλα αυτά έκρινε πως η ελληνική κοινωνία αδυνατεί να κατανοήσει τον ρόλο των πανεπιστημίων στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη με χαρακτηριστικό παράδειγμα απουσίας επιστημονικά ορθολογικού σχεδιασμού από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας τη μη ίδρυση πολυτεχνικής σχολής.

«Αισιόδοξοι και θετικοί απέναντι σε κάθε πρόκληση»

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Τμήματος Μ.Σ.Π.Σ Γιάννης Δαρζέντας, τονίζοντας πως, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της εποχής, το Τμήμα παραμένει στο ύψος των περιστάσεων παρέχοντας στους σπουδαστές όλα τα εφόδια για να διακριθούν και να διεκδικήσουν μια λαμπρή θέση στην αγορά εργασίας. Έκρινε δε ότι φοιτητές και επιστημονικό προσωπικό θα πρέπει να συνεχίσουν να συνυπάρχουν αισιόδοξα και θετικά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μαζί κάθε πρόκληση.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Σχεδίαση Διαδραστικών και Βιομηχανικών Προϊόντων και Συστημάτων”, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Φίλιππος Αζαριάδης-Τοπάλογλου, ο Αντιπροέδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Μ.Σ.Π.Σ, Χρίστο Βακαλόπουλος και ο εκπρόσωπος αποφοίτων του Τμήματος, Σπύρος Μποφιλάτος.

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε η καθομολόγηση αποφοίτων και απονομή Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών: Σχεδίαση Διαδραστικών και Βιομηχανικών Προϊόντων και Συστημάτων και Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα-Κλασσική Ομοιοπαθητική, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με την καθομολόγηση αποφοίτων και απονομή διπλωμάτων του Τμήματος Μ.Σ.Π.Σ.