Διάκριση μαθήτριας από τη Σαντορίνη σε διεθνή διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του Κλήδονα

Βραβείο στην ελληνική παράδοση και δημιουργία

  • Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2019 - 06:15

Η ελληνική παράδοση αλλά και ο τρόπος με τον οποίο διασώζεται και αναδεικνύεται μέχρι και σήμερα, προσφέροντας στις νεότερες γενιές την ευκαιρία να γνωρίσουν το παρελθόν του τόπου τους τράβηξε τα βλέμματα στην Ανατολική Ασία, μέσα από μία δημιουργία της 10χρονης Άννας Αντωνιάδη από τη Σαντορίνη.

Η μαθήτρια της ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καμαρίου διακρίθηκε στον 20ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής «Biennial World Children’s Art Exhibition», που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στην Ιαπωνία, δίνοντας το βήμα σε παιδιά ηλικίας 4-15 ετών να εκφράσουν τα όνειρα, τις επιθυμίες και τις σκέψεις τους με όχημα την Τέχνη.

Η έκθεση συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών του κόσμου, οι οποίοι αποτυπώνονται στα έργα των μικρών ζωγράφων, φωτίζοντας τον τρόπο ζωής κάθε χώρας.

Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 27.599 παιδιά από διάφορες χώρες του κόσμου. Ανάμεσα στα έργα που απέσπασαν το βραβείο Kanagawa, είναι και το έργο της Άννας Αντωνιάδη, εμπνευσμένο από το παραδοσιακό πανηγύρι του Κλήδονα, εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου, τόσο στη Σαντορίνη όσο και σε πολλά άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Έμπνευση από τον τόπο σου…..

Το παραδοσιακό πανηγύρι του Κλήδονα στη Σαντορίνη ήταν η πηγή έμπνευσης για την 10χρονη Άννα Αντωνιάδη που συμμετείχε στα τέλη της περσινής χρονιάς στον 20ο παγκόσμιο διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής Biennial World Children’s Art Exhibition, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην Ιαπωνία. «Οι άνθρωποι του νησιού ανάβουν φωτιές και πηδούν από επάνω για να διώξουν το κακό. Μετά ο κόσμος χορεύει. Υπάρχει πολλή χαρά, φαγητό και βαρέλια με κρασί από τον τόπο μας. Είναι ένα πολύ όμορφο πανηγύρι και γίνεται από τα πολύ παλιά χρόνια», ήταν το σημείωμα της μικρής Άννας, το οποίο συνόδευε τη ζωγραφιά της.

Υπογραμμίζεται πως, η Σαντορίνη εκπροσωπήθηκε από πέντε ακόμη παιδιά, μαθητές των εικαστικών εργαστηρίων της Art Team of Santorini (ART.T.O.S), υπό την επίβλεψη των εικαστικών Γεωργίας Τρυψιάνη και Χρήστου-Cesario-Αντωνιάδη.

Τα βραβευμένα έργα θα παρουσιαστούν τον επόμενο χρόνο σε διάσημες γκαλερί και πολιτιστικούς χώρους ανά τον κόσμο και θα καταλήξουν στο «Children’s Museum of Art»   στην πόλη Καναγκάου της Ιαπωνίας, όπου και θα δημιουργηθούν κατάλογοι, ημερολόγια και άλλα αναμνηστικά με τα έργα των παιδιών.