Συνέντευξη του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, Δημήτρη Νταλαχάνη, εν όψει της επικείμενης ολοκλήρωσης της θητείας του

«Αφήνω τον “Ποσειδώνα” πλήρης συναισθημάτων»

Την απόφασή του να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, ανακοινώνει ο σημερινός πρόεδρός του, Δημήτρης Νταλαχάνης, που τον Φεβρουάριο του 2017 διαδέχτηκε στη θέση αυτή τον κ. Μάρκο Ρούσσο, επίτιμο -πλέον- πρόεδρο του «Ποσειδώνα».

Σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη», ο κ. Νταλαχάνης αναφέρεται στο ιδιαίτερο αυτό κεφάλαιο της ζωής του, το οποίο κλείνει σε λίγους μήνες, καθώς ο ίδιος δεν θα συμμετέχει στις αρχαιρεσίες του τοπικού συλλόγου, που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2020.

Εκτός από τους λόγους που δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει τη θητεία του, ο απερχόμενος πρόεδρος μιλά επίσης για το έργο που παρουσιάστηκε τα τρία τελευταία έτη. Μεταξύ των δράσεων του «Ποσειδώνα» που ξεχώρισαν, περιλαμβάνονται εκδηλώσεις-θεσμοί στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Σύρου, όπως, το «τράβηγμα της πεζότρατας» και το «Σπίτι του Άη-Βασίλη», αλλά και νέες πρωτοβουλίες που είχαν ως επίκεντρο το παιδί.

Τα τελευταία χρόνια, ο Νοέμβριος αποτελεί σταθερά εναρκτήριο μήνα της πυρετώδους προετοιμασίας για το «Σπίτι του Άη-Βασίλη», που κατέχει κυρίαρχη θέση στο εορταστικό πρόγραμμα του νησιού.

«Αυτό είναι αλήθεια. Το «Σπίτι του Άη-Βασίλη» πραγματοποιείται φέτος για όγδοη χρονιά, σε συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η μεταμόρφωση της Έπαυλης Τσιροπινά σε θεματικό πάρκο, αποτελεί πράγματι τη μεγαλύτερη εκδήλωση-γιορτή των Χριστουγέννων στο νησί μας».

Η ενίσχυση και διεύρυνση αυτού του θεσμού ήταν ένας από τους βασικούς στόχους που θέσατε, αναλαμβάνοντας τα ηνία του «Ποσειδώνα», πριν από τρία περίπου χρόνια;

«Κάθε διοικητικό συμβούλιο ενός συλλόγου παραλαμβάνει κάποιες εκδηλώσεις. Μία από αυτές που παραλάβαμε εμείς ήταν το «Σπίτι του Άη-Βασίλη» που είχε ξεκινήσει στην Ποσειδωνία με τη σύμπραξη του Συλλόγου, του Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης» και του μουσικού εργαστηρίου «το τρεχαντηράκι της ελπίδας». Μετέπειτα, παρέμεινε διοργανωτής ο «Ποσειδών». Σίγουρα, ο κάθε ένας που βρίσκεται σε ένα σύλλογο προσδίδει μέσω των προσπαθειών του και προσωπικά στοιχεία. Θεωρώ ότι όλη η ομάδα συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας κάθε εκδήλωσης που πραγματοποιούμε και υπό αυτό το πρίσμα, εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε. Σίγουρα, πατήσαμε σε δρόμους δοκιμασμένους, αλλά προσθέσαμε και αρκετά στοιχεία, επιθυμώντας να εξελίξουμε το αρχικό κόνσεπτ. Νομίζω ότι, τα δύο προηγούμενα χρόνια και φέτος που συνεχίζουμε, φάνηκε προς τα έξω ότι υπάρχει αλλαγή και θέληση να δείξουμε και διαφορετικά πράγματα, τα οποία όμως περιορίζονται από τις οικονομικές δυνατότητες, γιατί είναι μια μεγάλη εκδήλωση η οποία για να διευρυνθεί, χρειάζονται άλλα οικονομικά δεδομένα, τα οποία εμείς, δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκτήσουμε».

Το «Σπίτι του Άη-Βασίλη» είναι μια δράση που απευθύνεται αποκλειστικά στα παιδιά. Παρόμοιο χαρακτήρα και ύφος είχαν και πολλές άλλες δράσεις, που «γεννήθηκαν» σταδιακά από το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου.

«Έχουμε δώσει την προσοχή μας και έχουμε εστιάσει ειδικά σε δράσεις που αφορούν τα παιδιά, όπως τα εικαστικά εργαστήρια, το εργαστήρι δημιουργικής γραφής ή η δημιουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης, η οποία λειτουργεί από τον περασμένο Μάιο. Θεωρώ ότι η μεταλαμπάδευση του πολιτισμού, δεν πρέπει να αφορά μόνο τους ενήλικες. Τα παιδιά είναι οι πρώτοι τους οποίους οφείλουμε να αγγίξουμε, βάζοντας στο μυαλό τους ότι εκτός από όλα αυτά που τους βομβαρδίζουν μέσω της τεχνολογίας, υπάρχουν κι άλλα θέματα με τα οποία μπορούν να ασχοληθούν για να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν μετέπειτα στη ζωή τους. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Βιβλιοθήκη μας αγκαλιάστηκε θερμά από ανθρώπους που επιθυμούν να χαρίσουν βιβλία για να την ενισχύσουν, αλλά και από όσους έρχονται μία φορά την εβδομάδα για να δανειστούν βιβλία. Στο πλαίσιο της λειτουργίας της, έχουν πραγματοποιηθεί διοργανώσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς, ενώ εκεί ξεκίνησαν και πρόσφατα οι συναντήσεις της νεοσύστατης Θεατρικής Ομάδας του Συλλόγου μας».

Εκτός από την προεδρία του «Ποσειδώνα», αντίστοιχο ρόλο είχατε -κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία- και στην Τοπική Κοινότητα της Ποσειδωνίας. Ήταν εύκολο για εσάς να συνδυάσετε αυτές τις δύο ιδιότητες;

«Σίγουρα η ενασχόληση ενός ανθρώπου τόσο με την τοπική Κοινότητα όσο και με τον πολιτισμό θέλει μεγάλη προσπάθεια και ιδιαίτερη προσοχή έτσι ώστε να μην μπερδεύονται οι ρόλοι και ο ένας να υποβαθμίζει τον άλλον. Ο κάθε ρόλος είχε τις δικές του απαιτήσεις. Το πιο σημαντικό ήταν να μην μπλέξω την «πολιτική» με το θέμα «πολιτισμός», παρόλο που ο πολιτισμός είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπει και την πολιτική. Θεωρώ ότι κατάφερα κατά τη διάρκεια αυτής της διπλής θητείας να κρατήσω τις ισορροπίες που απαιτούνταν. Η πόρτα του πολιτιστικού ήταν ανοιχτή προς όλους, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων και παρατάξεων. Αυτά μένουν έξω από έναν σύλλογο. Και εκτιμώ πως, αν θέλεις να προσφέρεις στον τόπο σου, μπορείς να το κάνεις από οποιοδήποτε πόστο, είτε αυτό αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε έναν τοπικό σύλλογο. Ο στόχος θα πρέπει να είναι κοινός, να προσφέρεις ανιδιοτελώς αυτό που μπορείς να δώσεις».

Ανεξάρτητα από το κεφάλαιο της πολιτικής, το οποίο για την ώρα έκλεισε, θα σας ενδιέφερε να συνεχίσετε την προσφορά σας στην πολιτιστική ζωή της Ποσειδωνίας;

«Η αλήθεια είναι ότι για αρκετό καιρό προβληματιζόμουν για το κατά πόσο μπορώ να συνεχίσω την πορεία μου στον πολιτιστικό σύλλογο, καθώς οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις το τελευταίο δίμηνο μου δημιουργούν ένα πρόβλημα ώστε να μην ασχολούμαι όσο θα ήθελα, με τη μεθοδικότητα που με διέκρινε πάντα. Για το λόγο αυτό, είναι συνειδητή η απόφασή μου να μη θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για το συμβούλιο του «Ποσειδώνα». Έχω ενημερώσει ήδη τους συνεργάτες μου στο Δ.Σ. Παρόλα αυτά, θα βρίσκομαι αρωγός στις ανάγκες του συλλόγου, όποτε και αν ζητηθεί και βέβαια θα συνεχίσουμε μέχρι τη λήξη της υπάρχουσας θητείας, όλες τις προσπάθειές μας, ώστε οι εκδηλώσεις που ακολουθούν να στεφθούν με απόλυτη επιτυχία, όπως τα προηγούμενα χρόνια».

Υπάρχουν μέλη του διοικητικού συμβουλίου και γενικότερα, μέλη του Συλλόγου στα πρόσωπα των οποίων βλέπετε άξιους συνεχιστές;

«Ο κάθε σύλλογος δεν είναι προσωποπαγής. Υπάρχουν μέλη που μπορούν, είτε βγαίνοντας μπροστά είτε όχι, να βοηθήσουν τον Σύλλογο. Θεωρώ ότι, μέχρι τον Φεβρουάριο θα βρεθούν  άνθρωποι που μπορούν να συνεχίσουν το έργο μας. Άλλωστε, κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Ο καθένας αφήνει τη δική του σφραγίδα και το δικό του σημάδι κι από κει και πέρα, κάθε σύλλογος συνεχίζει την πορεία του με νέους ανθρώπους, καινούριες ιδέες και δρώμενα. Τίποτα δε μένει στάσιμο. Είμαι πεπεισμένος και αισιόδοξος ότι ο σύλλογος θα συνεχίσει να λειτουργεί ομαλότατα. Επιπλέον, είμαι ευχαριστημένος από τη συνεργασία που είχα τόσο με τα άλλα μέλη, όσο και με τους εθελοντές μας, η συμβολή των οποίων στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεών μας ήταν σημαντική. Εκ των πραγμάτων, η βοήθεια όλων των υπολοίπων μελών είναι απαραίτητη και όλα αυτά που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια έδειξαν ότι υπήρχε βοήθεια. Πιστεύω ότι, θα στηρίξουν και όλα τα επόμενα συμβούλια, όπως θα τα στηρίξω κι εγώ. Είναι τόσα πολλά τα καλά που θα κρατήσω στο μυαλό μου. Αυτά παραμερίζουν τυχόν πικρίες, που μπορεί κάποιος να νιώσει όλον αυτόν τον καιρό. Θα κρατήσω συνεργασίες με φορείς και καταξιωμένους καλλιτέχνες, φίλους που έκανα, ανθρώπους που σέβομαι και με σέβονται. Αφήνω το συμβούλιο πλήρης συναισθημάτων».