Μαθητές Παιδικών Σταθμών της Σύρου σε ρόλο παραγωγού «ξεκουράζουν» τα φορτωμένα ελαιόδεντρα

Τα «Χελιδόνια» μαθαίνουν για την ελιά

Τη διατροφική αξία της ελιάς, τη σημασία της για τους αρχαίους Έλληνες, αλλά και τη θέση που αυτή κατέχει σήμερα τόσο στο τραπέζι μας όσο και γενικότερα στην καθημερινότητά μας μέσα από τα ποικίλα προϊόντα που παράγονται από τον καρπό της, μελετούν τα Προνήπια του Παιδικού Σταθμού «Η Φωλιά».

Οι σχετικές δράσεις του Τμήματος υλοποιούνται στο πλαίσιο της ευρύτερης θεματικής του φθινοπώρου με το οποίο τα 15 παιδιά και οι δύο εκπαιδευτικοί τους ασχολούνται εδώ και έναν μήνα.

Στην αρχαιότητα, η ελιά θεωρούταν σύμβολο γνώσης, σοφίας, αφθονίας, υγείας, δύναμης και φυσικά, ειρήνης. Σημειώνεται μάλιστα πως, ο κότινος (στεφάνι από κλαδί αγριελιάς), καθιερώθηκε ως έπαθλο για τους νικητές από τον Ίφιτο τον βασιλιά της Ηλείας ύστερα από χρησμό που του δόθηκε από το μαντείο των Δελφών για να ενθαρρύνει τους αθλητές να συμμετέχουν.

Κυρίαρχη θέση στην καθημερινότητά μας

Κατά τη διάρκεια των δράσεων, τα «Χελιδονάκια» της «Φωλιάς» έμαθαν για τα προϊόντα με πρώτη ύλη την ελιά, τα οποία έχουν μια θέση και στο σπίτι μας, όπως ελαιόλαδο, αρωματικά λάδια και σαπούνια.

Πολλά από αυτά, τα έφεραν και στην τάξη τους, όπου είχαν τη δυνατότητα να τα παρατηρήσουν, να τα μυρίσουν, να τα ακουμπήσουν και κάποια να τα γευτούν κιόλας.

Στη συνέχεια, μέσα από έναν περίπατο στους κήπους των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, ανακάλυψαν τις ελιές του σχολείου. Έχοντας παρακολουθήσει σχετικά βίντεο και έχοντας ακούσει αφηγήσεις σχετικών βιβλίων, μέσα από τα οποία έμαθαν για το λιομάζωμα, τα παιδιά πήραν τα δικά τους εργαλεία (χτένια, κάρο, πανιά) και μάζεψαν με τον παραδοσιακό τρόπο τις δικές τους ελιές, τις οποίες πήγαν την επόμενη ημέρα στο ελαιοτριβείο του κ. Ρίζου Κουλούρη, στην Αζόλιμνο για να γίνουν λάδι.

Εκεί, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να μάθουν για όλη τη διαδικασία παραγωγής του λαδιού. Στο τέλος, ο κ. Κουλούρης χάρισε στην ομάδα του σχολείου αγνό, παρθένο λάδι δικής του παραγωγής, ενώ και ο ίδιος έλαβε ως αναμνηστικό, μια ελιά που κατασκεύασαν τα παιδιά με ανακυκλώσιμα υλικά για να τον ευχαριστήσουν για την όμορφη φιλοξενία.

Ενωμένες «παλάμες» για το λιομάζωμα

Αξίζει να σημειωθεί πως, η ελιά αποτελεί αντικείμενο μελέτης και για τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου «Η Παλάμη του Θεού». Στο πλαίσιο αυτό, οι μικροί «γεωργοί» του σχολείου «ξεκούρασαν» τα φορτωμένα ελαιόδεντρα στο κτήμα του Θανάση Βλάμη και της Χρυσούλας Δαφνά, μαζεύοντας ελιές που είναι έτοιμες για το επόμενο στάδιο, ενώ είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και τα ίδια στο ελαιοτριβείο του κ. Κουλούρη στην Αζόλιμνο.