Συγκίνηση και νοσταλγία στην εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων & Φίλων των Εκπαιδευτηρίων Σύρου προς τιμήν των εκπαιδευτικών Ιωάννη Βακόνδιου, Πέτρου Μαραγκού και Ελπινίκης Αβαγιάννη

Άξιοι πρεσβευτές των λασαλιανών αρχών

Σε τρεις εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν στο Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Γεώργιος», εφαρμόζοντας τις νουθεσίες και τα διδάγματα του ιδρυτή του Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών σχολείων, Ιωάννη – Βαπτιστή Δελασάλ, ήταν αφιερωμένη η πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων & Φίλων των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου για τη νέα χρονιά.

Οι εμπειρίες και η άοκνη προσφορά του παλαιότερου εν ζωή δασκάλου του σχολείου κ. Πέτρου Μαραγκού (πρώην frère Pierre) και της κ. Ελπινίκης Αβαγιάννη στη μόρφωση και τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών του νησιού, καθώς και οι μαρτυρίες για το πολύτιμο έργο που άφησε πίσω του ο αείμνηστος Ιωάννης Βακόνδιος (πρώην frère Aμβρόσιος) ξύπνησαν μνήμες παλαιών μαθητών του «Αγίου Γεωργίου» και συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους.

Σεπτέμβριος 2019: Ορόσημο στην ιστορία των Εκπαιδευτηρίων

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων «Δελασάλ», διεξήχθη η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αποφοίτων & Φίλων των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, που οδεύει αισίως στα δέκα χρόνια ζωής.

Ο πρόεδρος κ. Λεονάρδος Ρούσσος αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους με σημείο αναφοράς τη λειτουργία του Βαμβακάρειου Γυμνασίου τον Σεπτέμβριο του 2019, ένα όραμα που σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε με βασικότερο πυλώνα, καθ’ όλη τη διαδικασία- τον Σύλλογο.  

Όπως υπογραμμίστηκε, κύριος άξονας δράσης για την πραγμάτωση του σχεδίου ήταν η εξεύρεση πόρων, θέμα με το οποίο ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Βακόνδιος, καταφέρνοντας να βρει κάποιους σημαντικούς υποστηρικτές. «Ο βασικός χορηγός κ. Βασίλης Βαμβακάρης δέχτηκε να χρηματοδοτήσει ένα έργο που βρισκόταν ακόμα μόνο στα χαρτιά, στο μυαλό και το πείσμα ορισμένων ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσσος. Εξίσου πολύτιμη ήταν η προσφορά του κ. Αντωνίου Κομνηνού για τα στέγαστρα της αυλής του Γυμνασίου και του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου για τη δημιουργία του καινούριου γηπέδου μπάσκετ που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην υλοποίηση του έργου: τους συνεργάτες στην κατασκευή και την επίβλεψη, τα συνεργεία, τους προμηθευτές, όσους πρόσφεραν εθελοντική εργασία, χρήματα και υλικά εξοπλισμού, αλλά και αυτούς που με τη στάση τους δεν εμπόδισαν αλλά βοήθησαν στην αδειοδότηση του έργου, του σημαντικότερου έργου που υλοποιήθηκε εντός της λασανιανής κοινότητας κατά τον εορτασμό των 300 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή των Χριστιανικών Σχολείων, Ιωάννη – Βαπτιστή Δελασάλ. Καταλήγοντας, ο κ. Ρούσσος διαβεβαίωσε πως ο Σύλλογος συνεχίζει να στηρίζει τη λειτουργία του συνόλου των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου τόσο με προτάσεις που έχει ετοιμάσει σχετικά με την αξιοποίηση αυτού του ιστορικού κτιρίου και της Μονής, όσο και με διάφορες δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, εδραίωση και οικονομική βιωσιμότητα του οργανισμού. Στα σχέδιά του περιλαμβάνεται και η συνεργασία με τους αντίστοιχους Συλλόγους του Πειραιά, του Αλίμου και της Θεσσαλονίκης.

Εκπαιδευτικοί αφοσιωμένοι στη σωστή διαπαιδαγώγηση των Συριανών παιδιών

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης προλόγισε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Βακόνδιος. Όπως ανέφερε, στην πορεία του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου «Άγιος Γεώργιος», τον πρώτο αιώνα λειτουργίας του, πολλοί Frères και λαϊκοί εκπαιδευτικοί υπηρέτησαν τη λασαλιανή αποστολή στην Ελλάδα και ειδικότερα στο νησί της Σύρου. Αρκετοί από τους Φρερ, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, από προσωπική επιλογή διαφοροποιήθηκαν και αποχώρησαν από τις τάξεις των μοναχών αδελφών του τάγματος χωρίς βέβαια να αποποιηθούν τις παιδαγωγικές αρχές στις οποίες είχαν μυηθεί, ζώντας και προσφέροντας πολλά χρόνια μέσα στα λασαλιανά σχολεία. Σύμφωνα με τον κ. Βακόνδιο, «η εσωστρεφής νοοτροπία των τότε ιθυνόντων του τάγματος στη χώρα μας δεν τους επέτρεψε να συνεχίσουν με την ιδιότητα του λαϊκού τις υπηρεσίες τους, επιλέγοντας αντί αυτών δασκάλους άσχετους με τις αρχές των λασαλιανών σχολείων, ορισμένοι από τους οποίους αμφιβόλου ηθικής και ικανοτήτων». Η μετέπειτα αλλαγή νοοτροπίας έδωσε τη δυνατότητα σε ικανά στελέχη μέσα από το λασαλιανό δίκτυο ως λαϊκοί, σε συνεργασία με τους Frères να αναπτύξουν και να εκσυγχρονίσουν τα σχολεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Αποφοίτων & Φίλων των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου αποφάσισε να βραβεύσει τον κ. Πέτρο Μαραγκό (δάσκαλος του σχολείου από το 1968) και την κ. Ελπινίκη Αβαγιάννη – Βακονδίου (δασκάλα του σχολείου από το 1972), καθώς και να τιμήσει τη μνήμη του αειμνήστου Ιωάννη Βακόνδιου, οι οποίοι αφιερώθηκαν ψυχή τε και σώματι στη μόρφωση των μαθητών του «Αγίου Γεωργίου».

Στη συγκινητική ομιλία τους, οι τιμώμενοι κ. Μαραγκός και κ. Αβαγιάννη αναφέρθηκαν στο σημαντική πνευματική δράση αλλά και το μεγάλο κοινωνικό και παιδαγωγικό έργο του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου, το οποίο η συριανή κοινωνία συνεχίζει να αγαπά, να σέβεται και να εμπιστεύεται ως έναν φωτεινό «φάρο» αρχών και αξιών, δοκιμασμένων στο χρόνο. Από την πλευρά τους, παρέτρεψαν τους εκπαιδευτικούς των Εκπαιδευτηρίων να εμποτιστούν από τη λασαλιανή πνευματικότητα και διαβεβαίωσαν γονείς και μαθητές, πως το σχολείο, όσο είναι ζωντανό, θα συνεχίσει να δίνει σταθερά ηθικοπνευματικές χαρές και να προσφέρει «θησαυρούς» γνώσης και ειδικότερα «μαργαριτάρια» ποιοτικής ζωής, τόσο της κοινωνικής, όσο και της χριστιανικής.

Εξίσου συγκινητική ήταν και η παραστατική αναφορά του κ. Στέλιου Χαχαδάκη στα κοινά χρόνια συνεργασίας του με τους τρεις παραπάνω εκπαιδευτικούς. Ο ίδιος τοποθετήθηκε στον «Άγιο Γεώργιο» στη Σύρο, το 1974 έπειτα από πρόταση της κ. Αβαγιάννη, συγχωριανής και παλιάς συμμαθήτριάς του από τη Βρίσα της Λέσβου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, Ντίνα Βουτσίνου, η οποία υποσχέθηκε στο Σύλλογο Αποφοίτων & Φίλων ότι η εκπαιδευτική κοινότητα θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες για να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης του, καθώς και ο σύμβουλος οργάνωσης εκπαιδευτικών δομών κ. Διονύσης Μεσσάρης.

 Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη βράβευση των τιμώμενων προσώπων και ολοκληρώθηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου.