Πρόταση για την προσθήκη του ονόματος του Μανώλη Γλέζου στο Γενικό Λύκειο Νάξου

Απόδοση τιμής στον Ήρωα που έβγαλε ο τόπος τους

  • Πέμπτη, 14 Μαΐου, 2020 - 06:10

Την προσθήκη της επωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στον τίτλο του Γενικού Λυκείου Νάξου ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τον αλησμόνητο Ήρωα της Εθνικής Αντίστασης και παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα ενάντια στο φασισμό, προτείνει ο Διευθυντής του σχολείου, Ματθαίος Χατζηπέτρος, επαναφέροντας τη σχετική πρόταση του πρ. βουλευτή Νίκου Λεβογιάννη.

Στην ανοιχτή επιστολή του προς τις τοπικές αρχές του νησιού, το Σχολικό Συμβούλιο του ΓΕΛ Νάξου και τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Κυκλάδων και Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Χατζηπέτρος αναφέρεται με γλαφυρό τρόπο στις χρυσές σελίδες δόξας που ο Ναξιώτης Μανώλης Γλέζος, ο αδιάκοπος μαχητής των πιο ευγενών ιδανικών έγραψε στη νεότερη Ελληνική Ιστορία.

Αναφέρεται στον σεμνό και ανιδιοτελή αγωνιστής, στον ενεργό πολίτη, τον άδολο πολιτικό, τον δημοσιογράφο, τον διανοούμενο, τον συγγραφέα, τον ποιητή, τον ερευνητή, τον γλωσσολόγο, το γεωλόγο, τον περιβαλλοντολόγο, τον Παιδαγωγό, τον Δάσκαλος της ζωής, τον «αιώνιο έφηβο», τον βραβευμένο με πάμπολλα εγχώρια και διεθνή βραβεία.

Σ’ εκείνον τον οποίο έχουν ανακηρύξει επίτιμο Δημότη τους 38 Δήμοι της Ελλάδας, τον έχουν τιμήσει αναγορεύοντάς τον σε Επίτιμο Διδάκτορα, όλα σχεδόν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, όπως: Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Φιλοσοφική Σχολή-Τμήμα Φιλολογίας-τομέας γλωσσολογίας, 2008), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών, 2003), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Φυσικομαθηματική Σχολή, 2001), το Πανεπιστήμιο Πατρών (Φυσικομαθηματική Σχολή-Τμήμα Γεωλογίας, 1996), το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, 2017) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, 2018).

Ο Διευθυντής του ΓΕΛ Νάξου υπενθυμίζει πως ο Μανώλης Γλέζος έχει συγγράψει 17 βιβλία ποικίλου περιεχομένου και ποιητικές συλλογές και είχε δημιουργήσει δεκάδες βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα μικρά νησιά των Κυκλάδων και του Αιγαίου.

Αιώνιο σύμβολο και πρότυπο για τη νέα γενιά

Λαμβάνοντας υπόψη την αναγνωρισμένη και αξιόλογη προσφορά του Μανώλη Γλέζου προς τον τόπο του και το έθνος γενικότερα, ο κ. Χατζηπέτρος εκτιμά πως «έφτασε πλέον η ώρα , το νησί που τον γέννησε και τον γαλούχησε, που πάντα το είχε ως προμετωπίδα της σκέψης, του λόγου και των συναισθημάτων του στις δύσκολες στιγμές, αλλά και στις ύψιστες τιμές της πολυκύμαντης ζωής του, να του αποδώσει τον ελάχιστο φόρο τιμής που του οφείλει και να μείνει αιώνιο σύμβολο και πρότυπο για τη νέα γενιά του τόπου μας στους  αγώνες για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, τα Κοινωνικά και Ατομικά Δικαιώματα, αλλά και για τη Μόρφωση, τη Γνώση, το Ήθος, την Ανιδιοτέλεια, τη Μετριοφροσύνη, την Προσφορά προς το συνάνθρωπο, την Πατρίδα και το Λαό της».

Σημειώνεται ότι στη Βουδαπέστη -πρωτεύουσα της Ουγγαρίας- από το 1995 λειτουργεί 12τάξιο Ελληνικό Σχολείο που φέρει το όνομά του.