Μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών για χρηματοδότηση της ΚΕΔΕ

Κυκλάδες: Διάθεση υφασμάτινων μασκών στους μαθητές

Προστασία για 18.801 μαθητές στα σχολεία του νομού Κυκλάδων

Εγκαίρως οφείλει να προωθήσει τις απαραίτητες ενέργειές της, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αναφορικά με την προμήθεια μασκών για τη διάθεσή τους στο σύνολο των μαθητών των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών της χώρας, κατόπιν της απόφασης χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία και υπεγράφη χθες, από τον αρμόδιο Υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Η εν λόγω ενέργεια ήρθε σε συνέχεια των επίσημων ανακοινώσεων της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως για δωρεάν διάθεση μασκών στα παιδιά ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτεμβρίου κι ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η έκτακτη επιχορήγηση της ΚΕΔΕ για λογαριασμό των Δήμων με σκοπό την προμήθεια μασκών για μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό. Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται σε σχεδόν 6,2 εκ. ευρώ για την κάλυψη του απαραίτητου αριθμού μασκών, καθώς οι μαθητές πανελλαδικά είναι 1.367.281.

Από τον αναλυτικό πίνακα του Υπουργείου Εσωτερικών καθίσταται σαφές πως οι μαθητές στις Κυκλάδες είναι 18.801, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν τις απαραίτητες βαμβακερές μάσκες που θα χρησιμοποιούν καθημερινά εντός των αιθουσών διδασκαλίας για την προστασία τους ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού.

Χρήματα από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ

Ειδικότερα, η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρει τα εξής: “Κατανέμουμε, ποσό ύψους 6.195.000,00 ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ενδεικτικά σύμφωνα με τον πίνακα του Παραρτήματος Ι), για την προμήθεια μασκών των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Στο Παράρτημα ΙΙ αναφέρονται οι τεχνικές προδιαγραφές των υπό προμήθεια μασκών. Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31-12-2020. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Εσωτερικών, η ισχύς του 3 δύναται να παρατείνεται για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τη λήξη του σχολικού έτους 2020-2021. Με την έκδοση της απόφασης αυτής, το ΥΠΕΣ θα καταβάλλει το σύνολο του ποσού με χρηματική εντολή προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων”.

Υποχρεωτική η χρήση από μαθητές και εκπαιδευτικούς

Στην ομιλία της, η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως τοποθετήθηκε αναλυτικά με τη χρήση της μάσκας, σημειώνοντας αρχικά πως, “Η απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα, σαν την αυτονόητη υποχρέωση να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Η μάσκα είναι ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας και για τους γύρω μας. Το τονίζει η ίδια η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία σε εκτενή ανακοίνωσή της και εκθέτει όλους τους λόγους, για τους οποίους η μάσκα είναι και απόλυτα ασφαλής και εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για την προστασία των παιδιών μας”.

Παρακάτω, παρείχε διευκρινίσεις σχετικά με τους χώρους που θα χρησιμοποιούνται οι μάσκες. Αρχικά, ανέφερε: “Κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού). Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική”. Επίσης, πρόσθεσε πως, “η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών”.

Επιπλέον, σχετικά με τα πρόσωπα που θα φορούν μάσκες, γνωστοποίησε τα παρακάτω: “Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ΄ Δημοτικού”. Ακόμη διευκρίνισε πως, “Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους” ενώ τόνισε πως, “Οδηγοί, συνοδοί, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα” θα φορούν μάσκες. Συμπλήρωσε ακόμη πως, “κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα”.

Παρακάτω, η Υπουργός επανέλαβε πως, “η Κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς” ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις οδηγίες που θα δοθούν για την ορθή χρήση της. “Θα υπάρξουν επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας προς μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με τα αναγκαία μέτρα πρόληψης: Ειδικές οδηγίες για τη χρήση της μάσκας. Ενημερωτικές συνεδρίες σε μαθητές από εκπαιδευτικούς για τα μέτρα – Αλλά και από γιατρούς, στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Ενημερωτικά βίντεο για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς”.

Βαμβακερές μάσκες. Δύο διαστάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά

Σύμφωνα με το παράρτημα της σχετικής απόφασης, οι μάσκες πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές για την προστασία των μαθητών: 1. Καλής ποιότητας βαμβακερό ύφασμα πυκνής ύφανσης >180 TC 2. Τουλάχιστον 2 στρώματα βαμβακερού υφάσματος. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί λινό τουλάχιστον δύο στρωμάτων. 3. Τα δύο στρώματα πρέπει να είναι διαφορετικού χρώματος για να είναι διακριτή η φορά εφαρμογής της μάσκας. Είναι σκόπιμο για τα παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού η εξωτερική πλευρά να είναι πολύχρωμη και με σχέδια, φιγούρες , ήρωες κλπ. 4. Διαστάσεις: για ηλικίες 4-10 ετών 12Χ20 εκατοστά περίπου 5. Ηλικίες > 10 ετών αρχικές διαστάσεις 15Χ25 εκατοστά περίπου 6. Κατασκευασμένες με τρεις πιέτες στο μέσον τους ώστε να δύναται να ξεδιπλώνουν κατά την εφαρμογή της μάσκας. 7. Να έχουν έλασμα στην πάνω πλευρά ώστε να σταθεροποιείται στη μύτη 8. Να φέρουν μαλακά και ανθεκτικά λάστιχα για την συγκράτηση στα αυτιά και να δοθεί έμφαση στο σημείο επαφής της μάσκας με τα λάστιχα ώστε να είναι σταθερά.

Το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε νησί

Παρακάτω ακολουθούν τα ποσά που αντιστοιχούν σε κάθε νησί αναλόγως του αριθμού των μαθητών που φοιτούν στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, η Φολέγανδρος με 68 μαθητές θα “λάβει” ποσό 1.000 ευρώ για την προμήθεια μασκών, η Τήνος με 1.190 θα πάρει 6.000 ευρώ, η Σύρος με 2.674 μαθητές το ποσό των 12.000 ευρώ, η Σίφνος με 427 μαθητές ποσό ύψους 2.000 ευρώ, η Σίκινος με 17 μαθητές 1.000 ευρώ, η Σέριφος με 105 μαθητές 1.000 ευρώ, η Πάρος με 2.554 μαθητές θα λάβει ποσό 12.000 ευρώ, η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες με 3.194 μαθητές, ποσό ύψους 15.000 ευρώ.

Επιπλέον, η Μύκονος με 1.958 μαθητές θα πάρει 9.000 ευρώ, η Μήλος με 739, ποσό 4.000 ευρώ, η Κύθνος με 175 μαθητές, ποσό 1.000 ευρώ και η Κίμωλος με 34 μαθητές, ποσό ύψους 1.000 ευρώ.

Τέλος, η Κέα έχει 335 μαθητές και της αντιστοιχεί ποσό 2.000 ευρώ, η Θήρα 4.045 μαθητές και θα πάρει 18.000 ευρώ, η Αντίπαρος 180 μαθητές (1.000 ευρώ), η Άνδρος 1.141 μαθητές (6.000 ευρώ), η Ανάφη με μόλις 17 μαθητές θα πάρει 1.000 ευρώ και τέλος η Αμοργός με 248 μαθητές θα λάβει ποσό ύψους 2.000 ευρώ.