Δράσεις με επετειακό άρωμα στο Δημοτικό Σχολείο Ιουλίδας Κέας

Ψηφιακά «ταξίδια» στα χρόνια της Επανάστασης

  • Πέμπτη, 10 Ιουνίου, 2021 - 06:30

Σε διαδικτυακά πρότζεκτ με επετειακό άρωμα συμμετείχε το Δημοτικό Σχολείο Ιουλίδας Κέας, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ειδικότερα, τα παιδιά της ΣΤ’ Τάξης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πρόγραμμα εικονικής επίσκεψης του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας με κύριο θέμα: «Η Επανάσταση του 1821 στην ελληνική εκπαίδευση».

Αρχικά, οι μαθητές ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο και βρέθηκαν σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα διδασκαλίας όπου γνώρισαν την παλιά σχολική τάξη με τα ξύλινα θρανία, τον μαυροπίνακα και τους παλιούς χάρτες στους τοίχους. Γνώρισαν τις σχολικές ενδυμασίες της εποχής και παρατήρησαν σχολικά αντικείμενα όπως η πλάκα με το κοντύλι, οι πένες γραφής και καλλιγραφίας με το μελανοδοχείο, ο κονδυλοφόρος και το στυπόχαρτο. Επιπλέον, παρακολούθησαν ενημερωτική προβολή με την ιστορία της εκπαίδευσης, της γραφής και της τυπογραφίας.

Έπειτα, οι μαθητές ταξίδεψαν στα χρόνια της Επανάστασης, ήρθαν σε επαφή με τους ήρωες και διάφορα γεγονότα μέσα από εκθέματα, χάρτες, εικόνες ηρώων, βιβλία, τετράδια, εικονογραφία, και πολύ φωτογραφικό υλικό. Τέλος, διαπίστωσαν πώς προβαλλόταν η Επανάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ελληνικά σχολεία εκτός του ελλαδικού χώρου όπως της Αλεξάνδρειας, της Κωνσταντινούπολης κ.α.

Την περασμένη Δευτέρα, οι μαθητές της Ε’ Τάξης του σχολείου ξεναγήθηκαν στην εξ’ αποστάσεως έκθεση έργων τέχνης «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Αρχικά περιηγήθηκαν διαδικτυακά στις αίθουσες όπου φιλοξενείται η έκθεση, παρατηρώντας από «κοντά» διάφορα έργα τέχνης και μαθαίνοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες γι’ αυτά. Στη συνέχεια, έλαβαν μέρος σε ένα διαδικτυακό δημιουργικό εργαστήρι, όπου με έμπνευση, τόσο ένα πανοραμικό χαρτί τοίχου με σκηνές από την Ελληνική Επανάσταση, όσο και όλα τα υπόλοιπα έργα τέχνης που είδαν κατά την περιήγηση, ζωγράφισαν, έκοψαν, κόλλησαν και, τελικά, έστησαν το δικό τους τρισδιάστατο σκηνικό της επανάστασης.