Καθησυχαστική η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Μ. Παραμυθιώτου για τις σημερινές εξετάσεις με φόντο την πανελλαδική απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο

Ετοιμότητα για την προάσπιση των πανελλαδικών στα νησιά

Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ εξαιρεί από την κινητοποίηση εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας

Απρόσκοπτα διεξάγονται οι πανελλαδικές εξετάσεις στα νησιά του Ν. Αιγαίου σήμερα, παρά την απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ για το εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς εξαιρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να μην συναντήσουν εμπόδια οι υποψήφιοι που προσδοκούν μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ να εξαιρέσει τόσο τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο όμως και τους εργαζόμενους του Υπ. Παιδείας που εμπλέκονται με τη διαδικασία των πανελλαδικών γνωστοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, προκειμένου να μην προκύψει αναστάτωση στους μαθητές που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Νωρίτερα το πρωί, είχε προηγηθεί κατεπείγουσα αγωγή της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως κατά των καλούντων σε απεργία, προκειμένου – όπως ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή της – να μην επηρεαστεί η διαδικασία των πανελλαδικών.

Υπενθυμίζεται πως οι υποψήφιοι των Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑΛ σήμερα εξετάζονται στα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών, Μαθηματικών και Βιολογίας.

Κατεπείγουσα αγωγή από την Ν. Κεραμέως

Αναφορικά με την κίνησή της να καταθέσει αγωγή και μάλιστα με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, η Υπουργός Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση προκειμένου να διευκρινίσει τους λόγους της συγκεκριμένης απόφασής της.

“Η κήρυξη της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών για την Τετάρτη 16 Ιουνίου μπορεί να θέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην απρόσκοπτη συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την ομαλή διενέργειά τους. Το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό και κατοχυρωμένο. Δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο μια κρίσιμη δοκιμασία για το μέλλον περισσότερων των 100.000 υποψηφίων” ξεκαθάρισε εξ αρχής η Υπουργός, η οποία διευκρίνισε μάλιστα, πως, “Ενδεικτικά, εκπαιδευτικοί κάθε κλάδου και κατηγορίας που συμμετέχουν στη διαδικασία, δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. λεωφορεία, τρένα, πλοία) κατά τις πρωινές ώρες μετακίνησης υποψηφίων, επιτηρητών και λοιπών συντελεστών προς τα εξεταστικά κέντρα, όλοι συμβάλλουν, άμεσα ή έμμεσα, στην ομαλή διεξαγωγή μιας κρίσιμης δοκιμασίας της σχολικής ζωής, που δεν νοείται να τίθεται σε κίνδυνο”.

Ωστόσο, όπως σημείωσε παρακάτω δεδομένης της κρισιμότητας της περίστασης “η ΟΛΜΕ απηύθυνε και η ίδια αίτημα εξαίρεσης των μελών της από την απεργία της ΑΔΕΔΥ, το οποίο ωστόσο δεν έχει απαντηθεί”.

Κατόπιν των ανωτέρω, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή κατά των καλούντων σε απεργία ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, “με μοναδικό σκοπό να διασφαλισθεί - στο αναγκαίο και αναλογικό μέτρο - ότι η διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 δεν θα παρακωλυθεί με κανένα τρόπο”.

Η ίδια η Υπουργός ζήτησε συγκεκριμένα “να περιοριστεί η άσκηση της απεργίας στη μη εμπλοκή των εκπαιδευτικών και λοιπών συντελεστών της διεξαγωγής πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς και να προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έως τις 10 π.μ. της Τετάρτης, προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν οι υποψήφιοι, επιτηρητές και λοιποί συντελεστές στις αυριανές Πανελλαδικές Εξετάσεις”.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στον επίλογο της ανακοίνωσής της, “Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τους υποψηφίους μας από κάθε αναστάτωση, τη στιγμή που κορυφώνεται η προσπάθειά τους στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, και να θωρακίσουμε την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Καλούμε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές ομάδες να συστρατευθούν σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό. Απευθύνουμε κάλεσμα στους καλούντες σε απεργία να μην παρεμποδίσουν με οποιονδήποτε τρόπο την κρίσιμη αυτή δοκιμασία των παιδιών μας”.

ΑΔΕΔΥ: Με εξαιρέσεις η απεργία λόγω πανελλαδικών

Αντανακλαστικά επέδειξε η πλευρά της ΑΔΕΔΥ χθες το μεσημέρι, οπότε και με λιτή ανακοίνωσή της, εξήγησε πως δεν επιδιώκει να θέσει εμπόδια στην εξεταστική διαδικασία προς υπεράσπιση του αγώνα των μαθητών που έφθασαν στις πανελλαδικές. “Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να εξαιρέσει από την απεργιακή κινητοποίηση της 16ης Ιουνίου τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων” αναφέρεται ρητά από την ΑΔΕΔΥ στη σχετική ανακοίνωση.

Μ. Παραμυθιώτου: Οι εκπαιδευτικοί δίπλα στα παιδιά

Σχετικά με τα νησιά των Κυκλάδων, στα οποία οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών – επιτηρητών και υποψηφίων δεν εξαρτώνται σε τόσο μεγάλο βαθμό από ΜΜΜ, όπως στην Αθήνα, κλήθηκε να τοποθετηθεί η Περιφερειακή Διευθύντρια Ν. Αιγαίου, η οποία ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο συμμετοχής εκπαιδευτικών στην απεργία.

“Η απεργία γίνεται από την ΑΔΕΔΥ. Η ΟΛΜΕ έχει βγάλει ανακοίνωση με την οποίαν ζητά να εξαιρεθεί. Σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε γι αυτήν την απεργία. Φυσικά και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός η συμμετοχή του σε αυτήν αν επιθυμεί. Όμως στην παρούσα φάση πρέπει να σκεφτούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες, δηλαδή τους υποψηφίους. Οπότε εμείς είμαστε σε ετοιμότητα για να δούμε τί θα γίνει. Πιστεύω ότι θα πάμε καλά” ανέφερε η Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, εξηγώντας δε πως όταν κάνει λόγο για ετοιμότητα από την πλευρά της Περιφερειακής Διεύθυνσης, εννοεί ότι θα υπάρξει αναπλήρωση των κενών που ίσως προέκυπταν από τη συμμετοχή εκπαιδευτικών στην απεργία.

“Και όταν λέω σε ετοιμότητα, εννοώ για το θέμα των επιτηρητών των πανελληνίων. Αν υπήρχε κάποιο θέμα όπως να συμμετέχει κάποιος στην απεργία, έχουμε εφεδρεία για να βάλουμε άλλους.

Από αυτήν τη σκοπιά” πρόσθεσε, εκτιμώντας όμως κατά τη διάρκεια της χθεσινής επικοινωνίας με την “Κοινή Γνώμη” πως οι εκπαιδευτικοί – εμπλεκόμενοι με τις πανελλαδικές δεν θα θέσουν εμπόδια στα παιδιά.

“Θεωρώ όμως πως επειδή οι εκπαιδευτικοί είναι πάντα στο πλευρό των μαθητών και στηρίζουν και στήριξαν και όλο αυτό το διάστημα τις δυσκολίες, νομίζω πως θα το κάνουν και τώρα. Νομίζω λοιπόν πως πρέπει να σκεφτούμε τα παιδιά και τις οικογένειές τους που με πολύ κόπο – προσωπικό και οικονομικό – έφτασαν στις πανελλαδικές” επανέλαβε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, λέγοντας τέλος πως, “Αν κατά τόπους γίνει κάτι, θα το αντιμετωπίσουμε. Θέλω να ελπίζω όμως πως θα πάνε όλα καλά”.