Έμπνευση από το θρυλικό έργο «Δόξα» του Τηνιακού Νικολάου Γύζη και πολλές ακόμη δημιουργίες σε πόρτες και τοίχους του σχολείου

Εικαστικές Παρεμβάσεις στο ΕΠΑΛ Τήνου

Χρώμα στη –σχολική- ζωή τους έβαλαν οι μαθητές της Γ τάξης του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΕΠΑΛ Τήνου, στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος που τους έδωσε την ευκαιρία να αναβαθμίσουν αισθητικά το σχολείο τους, δημιουργώντας σε ουδέτερες επιφάνειές του έργα τέχνης με ξεχωριστή σημασία.

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, οι μαθητές εμπνεύστηκαν από τη «Δόξα» του σπουδαίου Τηνιακού ζωγράφου Νικολάου Γύζη και επαναπροσδιόρισαν ένα παλιό μαυροπίνακα του σχολείου, δουλεύοντας με φώτα και σκιές τις φόρμες του θρυλικού έργου.

Για την τοποθέτηση του πίνακα, στην οποία βοήθησαν και μαθητές από τον τομέα Μηχανολογίας (Μαρκουίζος Γ., Παλαμάρης Μ., Παλαμάρης Χρ., Ρουγγέρης Ι.), επιλέχθηκε ο τοίχος στην είσοδο του ΕΠΑΛ, ο οποίος στοκαρίστηκε, τρίφτηκε και βάφτηκε. Τα παιδιά προέκτειναν το επίπεδο του τοίχου και δημιούργησαν μία «εγκατάσταση», δίνοντας προοπτική.

Ο Νικόλαος Γύζης, γεννημένος στο Σκλαβοχώρι της Τήνου, υπήρξε ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της περίφημης Σχολής του Μονάχου, ενός εκ των σημαντικότερων εικαστικών κινημάτων του 19ου αιώνα στην Ελλάδα. Το έργο του «Δόξα» έχει εγγραφεί στη συλλογική μνήμη ως σύμβολο της Ελλάδας που προχωρά προς το μέλλον αγέρωχη και ακατάβλητη, προσπερνώντας ήττες ή καταστροφές. Η έμπνευση ήταν από τη Δόξα του Διονυσίου Σολωμού και το επίγραμμα «Η καταστροφή των Ψαρών» του εθνικού μας ποιητή. Αποτελεί μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες παραστάσεις που συνδέονται με την εικονογραφία του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, τη μορφοποίηση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας, την εικόνα της Ελλάδας ως ιδέας. Μεγαλόπρεπη, λευκοντυμένη, φτερωτή, βαδίζει αποφασιστικά στο φρυγμένο έδαφος κάτω από έναν βαρύ ουρανό, ωθούμενη από το όραμα ενός μέλλοντος που κερδίζεται με αγώνες.

Έμπνευση από μεγάλους δημιουργούς

Εκτός από τη «Δόξα», οι μαθητές του ΕΠΑΛ Τήνου προχώρησαν και σε εικαστικές παρεμβάσεις σε κάποιες πόρτες του σχολείου.

Ο Keith Haring, ο καλλιτέχνης που σημάδεψε την pop κουλτούρα και μετέφερε την τέχνη του δρόμου σε κορυφαίες γκαλερί του κόσμου, τους έδωσε ρυθμό και χρώμα. Μέσα σε λαβύρινθο γραμμών, ανακάλυψαν μορφές ανθρώπων σαν να πρόκειται
για έναν οπτικό γρίφο.

Πίσω από την πόρτα του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών κρύβεται ο Ισπανός Σαλβαδόρ Νταλί, κυνηγώντας το άπιαστο, το παράδοξο, το όνειρο, ενώ τη δική της θέση απέκτησε και μία από τις πιο χαρακτηριστικές προσωπογραφίες της Φρίντα Κάλο.

Η επιφάνεια του ορόφου, 80 περίπου μέτρων στην οποία εργάστηκαν πέρυσι, δημιουργώντας εικόνες από τα ταξίδια και τους στίχους του Καββαδία, φέτος βερνικώθηκε,           για προστασία,  δίνοντας περισσότερο την αίσθηση του βυθού.

Τα έργα δημιουργήθηκαν από τους μαθητές της Γ τάξης του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών  ΕΠΑΛ Τήνου κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω covid-19: Ασημομύτη Θ.,  Βιδάλης Ν., Γιαμπάνη Αι.,  Καγκιά Ε., Καρδαμίτση Α., Κονταξάκη Μ., Κουσουνάδης Ι., Μέρια Γ., Μπον Σ., Νάζου Μ., Σιτέ Ει, Συριανός Ε., Τουλάτος Α., Χότζα Λ., Χυσένι Τ.

Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η εκπαιδευτικός εικαστικής αγωγής Αναστασία Χατζίρη. Πολύτιμη ήταν επίσης η συμβολή των εκπαιδευτικών Σοφίας Γκαβάνη και Κωνσταντίνου Τσιντζιλίδα.