“ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ”

Τα «πρώτα σύννεφα» στην εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού

  • Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου, 2021 - 06:23

Ξεκίνησαν σε αρκετά σχολεία του νησιού μας οι καταλήψεις, με τους μαθητές να διαμαρτύρονται τόσο για τα μέτρα για τη μη διασπορά του ιού και συγκεκριμένα, για το κλείσιμο των τμημάτων σε περίπτωση που βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό το 50%+1, όσο και για την Τράπεζα Θεμάτων, αλλά και για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Συγκεκριμένα, σε κατάληψη προχώρησε τη Δευτέρα το 1ο Λύκειο, το οποίο τώρα λειτουργεί κανονικά, ενώ για λίγες ώρες έκαναν κατάληψη έκαναν και οι μαθητές στο 2ο Λύκειο (Παναγούλα). Επίσης, την Τρίτη οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου διαμαρτυρήθηκαν, ενώ και στο 2ο Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ Ζακύνθου, παρόλο που δεν υπήρξε τελικά κατάληψη, οι μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για τα παραπάνω θέματα. Τέλος και το Γυμνάσιο Λιθακιάς χθες παρέμεινε κλειστό.

Ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Διονύσης Πόθος σχολίασε αρχικά για τις κινητοποιήσεις: «Τα σχολεία ζητούν να μην ισχύσει το 50+1% για τις τάξεις και τα αιτήματα τους αφορούν και στην Τράπεζα Θεμάτων. Στην Παναγούλα είχαμε σύσκεψη με τον Διευθυντή, τον Υποδιευθυντή και εκπρόσωπο του ΚΤΕΛ για τις διαγραμμίσεις έξω από το χώρο του σχολείου για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών. Θέλουμε να γίνεται κωδικοποίηση των δρομολογίων και θα ζητήσουμε από τον Δήμο να βάλει σκεπαστές στάσεις. Ενημέρωσα αντιπροσωπεία των μαθητών και συμφώνησαν και αυτοί μαζί μας. Προσπαθούμε με διάλογο να λύνουμε όλες τις παρεξηγήσεις και να ικανοποιούμε αιτήματα που υπάρχουν, ώστε να βελτιώνονται οι συνθήκες».

Τις κινητοποιήσεις των μαθητών χαιρετίζει η ΕΛΜΕΖ, με τον πρόεδρό της, Φώτη Προβή, να δηλώνει: «Αυτές οι κινητοποιήσεις όποια μορφή και αν παίρνουν, δεν είναι δουλειά κανενός να τις υποδείξει. Το μαθητικό κίνημα έχει την αυτοτέλεια του και αποφασίζει μόνο του. Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που ψηφίζουν, είναι ώριμοι για ψήφο, αλλά ανώριμοι για τα ζητήματα που αφορούν το σχολείο τους; Αυτή τη στιγμή έχουμε 25άρια τμήματα στη Ζάκυνθο σε μικρές αίθουσες. Ευθύνη του υπουργείου είναι το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα, όπως επίσης τα υγειονομικά πρωτόκολλα προβλέπουν νόσηση του μισού τμήματος προκειμένου να κλείσει».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου Αλεξάνδρα Σαϊτανίδου σημείωσε: «Είχαμε ζητήσει από την αρχή της πανδημίας να μειωθούν οι μαθητές σε κάθε τμήμα. Όταν ίσχυε το μέτρο με τα μαθήματα ανά δεύτερη μέρα, μειώθηκαν τα κρούσματα. Μετά ήρθε η τηλεκπαίδευση και εμείς προτείναμε να μειώσουν τους μαθητές ανά 15 στην τάξη. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι θα γίνει πιο ποιοτικό το μάθημα. Δυστυχώς δεν έγινε. Υπάρχουν τμήματα με 12-15 μαθητές, αλλά υπάρχουν και τμήματα με 24-27 μαθητές και υπάρχει και νηπιαγωγείο με 26 παιδιά. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Θα πρέπει να μειωθούν. Δεν καταδέχονται να μιλήσουν με τους εκπαιδευτικούς που είναι κάθε μέρα στην τάξη και αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα». Η κ. Σαϊτανίδου τόνισε ότι δεν είναι σωστό οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί να πληρώνουν rapid ή μοριακό τεστ κάθε εβδομάδα και πρόσθεσε ότι η θέση του συλλόγου είναι «ναι» στον εμβολιασμό, αλλά «όχι» στην τιμωρία.