Το 3ο Νηπιαγωγείο Τήνου ξεχώρισε και διακρίθηκε στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό του Εθνικού Κέντρου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Το 3ο Νηπιαγωγείο Τήνου... αφηγήθηκε και διακρίθηκε

Λαμβάνοντας μία τιμητική διάκριση στην κατηγορία των νηπιαγωγείων, οι μαθητές του 3ου Νηπιαγωγείου Τήνου ολοκλήρωσαν με μεγάλη επιτυχία τη συμμετοχή τους στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό, με θέμα «Το σχολείο αφηγείται», που διοργανώνεται από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού και  το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όπως έγραψε η προϊστάμενη της σχολικής μονάδας, Γεωργία Φουκά, «οι μαθητές του 3ου Νηπιαγωγείου πήραν μέρος στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό του Εθνικού Κέντρου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης “Το σχολείο αφηγείται” στον οποίο και διακρίθηκαν. Δημιουργίες μαθητών και μαθητριών που εδώ και 15 χρόνια φοίτησαν στο 3ο (πρώην 5ο Νηπιαγωγείο) συνδέθηκαν σε ένα  αναμνηστικό βίντεο που συγκίνησε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς». 

Η κ. Φουκά απηύθυνε «ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους πρώην μαθητές μας που μας έστειλαν φωτογραφίες, εκθέσεις, ζωγραφιές και μηνύματα αγάπης», ενώ έδωσε συγχαρητήρια «σε όλους τους μικρούς μας μαθητές που με το χαμόγελο και την αθωότητα τους μας έκαναν να χαμογελάσουμε», υποσχόμενη, πως «τα καλύτερα είναι μπροστά μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο 8ος Διεθνής Διαγωνισμός, με θέμα «Το σχολείο αφηγείται», όπως κάθε χρόνο, απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών.

Στόχοι του Διαγωνισμού αυτού ήταν:

  • Να γνωρίσουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων την ιστορία του σχολείου τους
  • Να αναδείξουν την τοπική ιστορία
  • Να συμμετέχουν ενεργητικά στη διαδικασία της μάθησης
  • Να εμπλακούν εποικοδομητικά στη διαδικασία του project
  • Να μάθουν να αξιοποιούν πηγές και προφορικές μαρτυρίες και να τοποθετούνται κριτικά και γόνιμα ως προς αυτές

Τη χρονιά αυτή οι διοργανωτές έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στις προφορικές μαρτυρίες και συνεντεύξεις παλαιότερων μαθητών και κυρίως των παππούδων και γιαγιάδων με στόχο να αναδειχθεί η δύναμη της προφορικής μαρτυρίας ως ιστορικής πηγής.

Στην διαδικτυακή τελετή βράβευσης, βρέθηκε η κ. Φουκά, η οποία μίλησε σχετικά με την εμπειρία τη δική της και των μαθητών, από τη συμμετοχή του 3ου Νηπιαγωγείου στη διαδικασία του διαγωνισμού.

Όπως είπε η ίδια, «για ένα νηπιαγωγείο ήταν λίγο δύσκολο να βρούμε κάτι απ’ το παρελθόν, καθώς είμαστε ένα πολύ πρόσφατο σχολείο. Έτσι, ένας μικρούλης έδωσε την ιδέα, που είπε “Κυρία, σας ξέρει ο ξάδερφός μου, που είναι πάρα πολύ μεγάλος! Φανταστείτε, πηγαίνει Δ’ Δημοτικού!”».

Έτσι, σύμφωνα με την εκπαιδευτικό, «σκεφτήκαμε, να είμαι εγώ η προφορική πηγή τους στην ιστορία, καθώς δεν είχαμε κάποια γιαγιά ή παππού. Εγώ είμαι περίπου στη μέση ηλικία – μία καλή ηλικία για να μου πάρουν συνέντευξη. Βρήκαμε, λοιπόν, εργασίες μαθητών, από όλα τα χρόνια που εγώ βρίσκομαι στην Τήνο. Ήταν πολύ συγκινητικό για τα παιδιά, διότι όπως καταλαβαίνετε, είμαστε ένα μικρό μέρος και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Ήταν πολύ συγκινητικό και για μένα και όλη αυτή η προσπάθεια έγινε με πολλή αγάπη προς τα παιδιά».