Βραβεύσεις για τους μικρούς καλλιτέχνες της Σαντορίνης

Η ART.T.O.S. (Art Team Of Santorini), και οι μικροί μαθητές των παιδικών και εφηβικών τμημάτων, ζωγραφικής, σχεδίου και χειροτεχνίας, με επιμελητές τους εικαστικούς Χρήστο Cesario Αντωνιάδη, την Ιοαννέλη Κυριακοπούλου και εξωτερικούς συνεργάτες τους εικαστικούς Γωγώ Τρυψιάνη και Σωτήρη Τασιόπουλο, εκπροσώπησαν και φέτος την Σαντορίνη και την Ελλάδα, στον παγκόσμιο διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής Kanagawa Biennial World Children Art Exhibition, που διεξάγεται κάθε 2 χρόνια στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου και απευθύνεται σε παιδιά από 4 έως 15 ετών. Ο συγκεκριμένος θεσμός που υποστηρίζεται από την Unesco, διεξάγεται εδώ και 42 χρόνια, με σκοπό να ενισχυθεί η δημιουργικότητα των μικρών παιδιών αλλά και να λειτουργήσει η τέχνη ως μέσο έκφρασης και κατανόησης της διαφορετικότητας του κάθε πολιτισμού ανά τον κόσμο   Μόλις 24 παιδιά από όλη την Ελλάδα έχουν βραβευτεί μέσα στα χρόνια αυτά, εκ των οποίων τα 13 είναι από τη Σαντορίνη.

 

Συνολικά φέτος συμμετείχαν παραπάνω από 30.000 παιδιά παγκοσμίως και περίπου 12.000 από 25 χώρες της Ευρώπης. Με την αρωγή του Δήμου Θήρας και της αντιδημάρχου πολιτισμού Σοφίας Κίτσου, η Art.t.o.S. έστειλε φέτος 114 έργα μαθητών, από τα οποία η κριτική επιτροπή ξεχώρισε και βράβευσε εννέα: τις ζωγραφιές της Μαρίας Παντελή, της Δέσποινας Δρόσου, του Χαράλαμπου Χριστοφορίδη, της Νικολέτας Δαμίγου, της Ηλιάννας Παλογέλη,του Ιωάννη-Ιανό Σουκάκο, της Μαρίας-Ειρήνης Πρέκα, της Ελένης Μάστακα και της Αλεξάνδρας Νικολαένκο.

Όπως δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο εικαστικός Χρίστος Cesario Aντωνιάδης, η προσπάθεια των παιδιών για τη φετινή τους συμμετοχή στον διαγωνισμό, άρχισε στις αρχές Οκτωβρίου με πολύ ενθουσιασμό και όρεξη για “δουλειά” και δημιουργία. Τα έργα είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και στη συνέχεια εστάλησαν ταχυδρομικώς στην Ιαπωνία, όπως και τις προηγούμενες φορές. Δεν είχε τεθεί κάποια συγκεκριμένη θεματική οπότε τα παιδιά εκφράστηκαν ελεύθερα. “Σκοπός της παιδικής Μπιενάλε και φιλοσοφία δική μας άλλωστε, είναι να μπορεί το κάθε παιδί να εξωτερικεύσει κάτι από την φαντασία του, τον τόπο του και τις επιρροές του”, εξηγεί ο κ. Αντωνιάδης.

Σχετικά με τη βράβευση, διευκρινίζει ότι δεν αφορούσε κάποιο χρηματικό ή άλλο έπαθλο, ωστόσο τα βραβευμένα έργα των παιδιών θα μπούνε στο μουσείο της Μπιενάλε για πάντα, θα εκτεθούν σε διάφορες άλλες εκθέσεις και μουσεία και θα τυπωθούν σε καταλόγους και αναμνηστικά αντικείμενα. “Τα έργα των παιδιών θα εκτίθενται στο μουσείο της Μπιενάλε λογικά από αρχές Ιουλίου και μετά σε άλλα μουσεία παιδικής τέχνης, όπως επίσης στο site της Mπιενάλε από αρχές Ιουνίου. Αρχές Σεπτεμβρίου σχεδιάζουμε να κάνουμε κι εμείς, εδώ στην Σαντορίνη, μια παρουσίαση”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ετικέτες: