6ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης: Εκπαιδευτικοί Όμιλοι Δημιουργικότητας & Καινοτομίας

  • Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023 - 12:27

Οι “Εκπαιδευτικοί Όμιλοι” αποτελούν έναν μεταξύ των πολλών σκοπών για τη λειτουργία των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων και θεσμοθετήθηκαν με σκοπό την αξιοποίηση των ιδιαίτερων ικανοτήτων, κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών/τριών τόσο των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., όσο και των άλλων δημόσιων σχολείων (Κανονισμός λειτουργίας ομίλων αριστείας – 2020).

Η λειτουργία των Ομίλων ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται με το πέρας του διδακτικού έτους. Το ωράριο λειτουργίας των ομίλων είναι από 2 έως 4 διδακτικές ώρες, μία με δύο φορές την εβδομάδα και μετά το πέρας των μαθημάτων, ενώ κάθε μαθητής/τρια μπορεί να παρακολουθεί έως 2 Ομίλους.

Η επιλογή των μαθητών είναι δυνατόν να γίνεται με δοκιμασίες ανίχνευσης δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων ανάμεσα στους μαθητές ή με άλλον τρόπο που ορίζουν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί.

Φέτος οι Εκπαιδευτικοί Όμιλοι για το 6ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης είναι οι εξής:

1. Με Άρωμα παράδοσης.

Εκπαιδευτικός: Γλυνάτση Ευδοκία-Ειρήνη.

Κάθε Πέμπτη από τις 13:15 έως τις 14:45. Έναρξη 12/10/2023

Η εκμάθηση παραδοσιακών χορών συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος μεταξύ των παιδιών, στην κοινωνικοσυναισθηματική τους ανάπτυξη και εκφραστικότητα, την ισορροπημένη αλληλεπίδραση τους αλλά και την αύξηση της αυτοπεποίθησής τους. Μέσω αυτής της δραστηριότητας μαθαίνουν να συνεργάζονται, να επικοινωνούν με παιδιά από άλλα σχολεία και να σέβονται την ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του τόπου τους. Επίσης, έρχονται σε επαφή με την τοπική παράδοση, τις καθημερινές συνήθειες και τις παραδοσιακές ενδυμασίες οδηγώντας τα στη γνωριμία με το παρελθόν και την συνεχή ανακάλυψη καινούργιων στοιχείων από τον κόσμο που τα περιβάλλει. Τέλος, θα είναι σε θέση να εκτιμούν τη σημασία του παρελθόντος στην κατανόηση και εκτίμηση μιας παροντικής κατάστασης.

Οι θεματικές του ομίλου: Παραδοσιακοί χοροί. Γνωριμία με τις παραδοσιακές φορεσιές ανά την Ελλάδα. Αναφορά στις παραδοσιακές τεχνικές που αφορούν τη δημιουργία των παραδοσιακών φορεσιών (αργαλειός, κέντημα, πλέξιμο)

2. Προσχολικές επιS.T.E.A.M.ες.

Εκπαιδευτικός: Κόντη Παναγούλα
Κάθε Παρασκευή από τις 13:15 έως τις 14:45. Έναρξη 13/10/2023

Το STEAM ενσωματώνει στοιχεία φυσικών επιστημών (science), τεχνολογίας (technology), μηχανικής (engineering), τέχνη (art) και μαθηματικών (mathematics).

Με το STEAM ενεργοποιείται η περιέργεια των παιδιών , που είναι κινητήριος δύναμη για τη διαδικασία μάθησης. Ταυτόχρονα, πειραματίζονται, αναρωτιούνται, προβλέπουν, διασκεδάζουν. Τέλος, καλλιεργείται η κριτική σκέψη και ενθαρρύνεται η επίλυση προβλημάτων.

Οι θεματικές του ομίλου:

- Φθινόπωρο

- Χειμώνας

- Άνοιξη

- Καλοκαίρι

- Χριστούγεννα

- Πάσχα

- Καιρικά Φαινόμενα

- Διάστημα

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις αιτήσεις τους έως και την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στην ιστοσελίδα του 6ου Πειραματικού Νηπιαγωγείου Ερμούπολης: https://6nip-ermoup.kyk.sch.gr/

Στο πλαίσιο των Ομίλων, κάθε εκπαιδευόμενος/η αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις: παραδίδει εργασίες και εκπληρώνει οποιοδήποτε άλλο έργο του αναθέτει στη διάρκεια του έτους ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός.

Με την ολοκλήρωση της επιτυχούς συμμετοχής του στον Όμιλο, και εφόσον δεν υπερβαίνει το όριο των επιτρεπόμενων απουσιών (8 ή 16 απουσίες ετησίως ανάλογα με το ωράριο

λειτουργίας του Ομίλου), λαμβάνει πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης.