Τέσσερα “πράσινα” ντοκιμαντέρ από το ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης, σε συνεργασία με την Αnemon Productions και το Cinedoc

Περιβάλλον και αειφορία μέσα από την μεγάλη οθόνη

Το ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης φέρνει, σε συνεργασία με την Αnemon Productions και το Cinedoc, τέσσερα “πράσινα” ντοκιμαντέρ στην Ερμούπολη.

Τα ντοκιμαντέρ, ελληνικής και ξένης παραγωγής, θα “ταξιδέψουν” τους θεατές από τη Θεσσαλία μέχρι την Κίνα και από την Αμερική έως τη Μεσόγειο, ανοίγοντας έναν κύκλο προβληματισμού για το περιβάλλον.

Η προβολή των ταινιών εντάσσονται στις δράσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία Σύρου, δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη”, ο προϊστάμενος του ΚΕΠΕΑ, Χρήστος Κόλλιας.

Υπάρχει η “μαγιά” για τη διοργάνωση των περιβαλλοντικών ταινιών

Οι προβολές των ντοκιμαντέρ – ταινιών για το περιβάλλον και την αειφορία, εντάσσονται στο πλαίσιο δράσης του ΚΕΠΕΑ Σύρου, δηλώνει στην Κοινή Γνώμη ο προϊστάμενός του, Χρήστος Κόλλιας.

Ο κ. Κόλλιας σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες προβολές γίνονται σε συνεργασία με την Αnemon Productions, με την οποία ξεκίνησε η συνεργασία το 2023.

«Η συνεργασία με την Αnemon Productions  προέκυψε την περσινή χρονιά κατά τη διάρκεια  του Αειφορéver. Πρέπει να σημειώσω ότι το ΚΕΠΕΑ έχει μία κάποια σχέση με τον κινηματογράφο, καθώς χρησιμοποιεί τα οπτικοακουστικά μέσα στα προγράμματά του, δημιουργώντας εκπαιδευτικά video. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η συνδιοργάνωση του cine-μαθεια, το οποίο είναι ένα διανησιωτικό φεστιβάλ κινηματογράφου, το οποίο περιέχει και ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας», επισημαίνει αρχικά, προσθέτοντας ότι «επομένως υπάρχει μια «μαγιά» για να ασχοληθούμε και πάλι με το ντοκιμαντέρ και σε αυτό το πλαίσιο είναι η πρόταση για την προβολή τεσσάρων ταινιών, οι οποίες προέκυψαν από επιλογή που κάναμε και τα οποία έχουν σχέση με το περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τις τέσσερις αυτές ταινίες μπορούν να τις παρακολουθήσουν όλες οι ηλικίες, ενώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα υπάρχει σχεδιασμός να προβληθούν και άλλα ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με τα σχολεία του νησιού.

«Υπάρχουν και άλλα ντοκιμαντέρ τα οποία σκοπεύουμε να τα προβάλουμε σε συνεργασία με σχολεία. Ξεκινάμε τις προβολές τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στην Πινακοθήκη Κυκλάδων και στο χώρο του εργαστηριακού μας κέντρου στην περιοχή του Μάννα. Αυτές οι ταινίες δεν είναι για παιδιά, αλλά δεν μπορείς να τα αποκλείσεις από τις προβολές, καθώς τα συγκεκριμένα ντοκιμαντέρ μπορούν να τα παρακολουθήσουν όλες οι ηλικίες», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ευκαιρία για προβληματισμό και συζήτηση

Οι ταινίες – ντοκιμαντέρ, οι οποίες θα είναι ανοιχτές για το κοινό της Σύρου, θα έχουν και ένα επιπλέον στοιχείο, αυτού του προβληματισμού και της συζήτησης.

«Οι προβολές που είναι ανοιχτές για το κοινό, είναι κομμάτι της αποστολής μας. Της σύνδεσης δηλαδή της εκπαιδευτικής με την τοπική κοινότητα της Σύρου πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα. Ανοίγουμε δηλαδή το ΚΕΠΕΑ στον κόσμο. Ο δεύτερος στόχος είναι να αναπτυχθεί, μετά την προβολή των ταινιών, μία συζήτηση για περιβαλλοντικά ζητήματα. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε κατά τη διάρκεια των προβολών και κάποιους ομιλητές από τη Σύρο που δραστηριοποιούνται επαγγελματική ή και μη πάνω σε θέματα περιβάλλοντος», επισημαίνει ο κ. Κόλλιας. 

«Το περιβάλλον είναι ένα μεγάλο θέμα συζήτησης. Από την άλλη ο ρόλος του κινηματογράφου είναι για να βρίσκονται οι άνθρωποι σε μία αίθουσα και να συζητούν στο διάλλειμα, αλλά και αυτή τη συζήτηση να τη μεταφέρουν και εκτός. Άρα από μόνη της μία προβολή έχει μέσα και τη συζήτηση. Εμείς πάνω σε αυτό βασιζόμαστε και με την παρουσία ενός ομιλητή μπορεί να ανοίξει μία συζήτηση η οποία μπορεί να βασίζεται τόσο στο θέμα του ντοκιμαντέρ, όσο και στην προσωπική εμπειρία», καταλήγει στις δηλώσεις του.

Οι προβολές

Στις 9 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, θα προβληθεί η ταινία «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες».

Το ντοκιμαντέρ έχει επίκεντρο τον θεσσαλικό κάμπο και την Ηλιάδα Καρδίτσας.  Η ιστορία του ξεκινά όταν ο Αλέξανδρος Γκουσιάρης, ο ξάδελφος του και πέντε γυναίκες του χωριού Ηλιάς αποφασίζουν να καλλιεργήσουν βιολογικές ντομάτες. Χρησιμοποιώντας παλιό σπόρο και όχι κάποια από τις μεταλλαγμένες ποικιλίες, φυτεύουν τα χωράφια τους με τον νόστιμο καρπό τον οποίο πρωτοέφερε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού στην Ευρώπη ο Κολόμβος πριν μισή χιλιετία, συνοδεύοντας την ωρίμανσή του με κλασική μουσική, αλλά και δημοτικά τραγούδια.

Η ταινία πήρε βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών στη Θεσσαλονίκη για την ανθρωποκεντρική, συγκινητική όσο και διασκεδαστική κινηματογραφική «σύνδεση» του Χριστόφορου Κολόμβου με τον Ρίχαρντ Βάγκνερ και την νεοελληνική πραγματικότητα.

«A marble travelogue» είναι η δεύτερη κατά σειρά προβολή που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Η υπόθεση της ταινίας, διάρκειας 98 λεπτών, έχει να κάνει με ένα κομμάτι λευκού μαρμάρου που εξορύσσεται στην Ελλάδα και το ταξίδι που ακολουθεί στην άλλη άκρη του κόσμου, όπου μεταποιείται για πώληση πίσω στη Δύση. Καθώς η κατάσταση του παγκόσμιου εμπορίου αλλάζει και αλλάζει συνεχώς, συναντάμε εκείνους των οποίων η ζωή είναι αφιερωμένη στην εμπορευματοποίηση πραγμάτων τόσο των αρχαίων όσο και των νέων.

Η ταινία  «Τhe perfect meal», διάρκειας 70 λεπτών είναι η τρίτη κατά σειρά ταινία που θα προβληθεί στις 29 Μαρτίου στις 8 το βράδυ στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Το Τέλειο Γεύμα (The Perfect Meal), σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μερκούρη, μας ταξιδεύει από την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, για να αποκαλύψει τα μυστικά της Μεσογειακής Διατροφής. Οι βασικοί χαρακτήρες της ταινίας έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην κατανόησή της και προτείνουν «το τέλειο γεύμα» για την υγεία μας, αλλά και την υγεία του πλανήτη.

Τέλος, στο εργαστηριακό κέντρο ΚΕΠΕΑ Σύρου στην περιοχή του Μάννα, στις 12 Απριλίου στις 8 το βράδυ θα γίνει η 4η και τελευταία προβολή με την ταινία «Σιγή ιχθύος», διάρκειας 70 λεπτών.

Η «Σιγή ιχθύος» είναι ένα ντοκιμαντέρ που συνδυάζει την ομορφιά της θάλασσας με τη δημοσιογραφική έρευνα για τη λεηλασία του θαλάσσιου πλούτου και τη σκανδαλώδη άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμορφωθεί με τους στόχους που είχε θέσει για αντιμετώπιση του προβλήματος μέχρι το 2020.

Η κάμερα ταξιδεύει από την Καβάλα, τη Σάμο και την Αθήνα έως τις Βρυξέλλες και τη Βαρκελώνη, και τελικά την Παντελερία, ένα μικρό ιταλικό νησί μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας.