Μαθητικός διαγωνισμός από το ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης, που απευθύνεται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των Κυκλάδων

“ReCyclades Schools– Zero Plastic Waste Challenge”

Αλεξία Τζεφρίδου: “Στόχος η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων”

Με στόχο την ευαισθητοποίηση για τη μείωση των πλαστικών «αποτυπωμάτων» μας στο περιβάλλον, το Κέντρο Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία της Σύρου, σε συνεργασία με το δίκτυο «Δάφνη» και την ΚΟΙΝΣΕΠΤ Απάνω Μεριάς, διοργανώνει έναν μαθητικό διαγωνισμό σε επίπεδο Κυκλάδων.

Ο διαγωνισμός με τίτλο “ReCyclades Schools– Zero Plastic Waste Challenge”, που απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, περιλαμβάνει τη σχεδίαση μίας καμπάνιας για τα πλαστικά, όπως επίσης τη δημιουργία της “πράσινης” γωνιάς του σχολείο και την εικονογράφηση ενός παραμυθιού.

Τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού “σκιαγραφεί” στην “Κοινή Γνώμη” η αναπληρώτρια προϊσταμένη του ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης, Αλεξία Τζεφρίδου.

Ο βασικός άξονας του μαθητικού διαγωνισμού “ReCyclades Schools– Zero Plastic Waste Challenge”

Ο μαθητικός διαγωνισμός του ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης διοργανώνεται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Κέντρου στο πρόγραμμα του “Πράσινου Ταμείου” του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο “Κλείνοντας τον κύκλο του πλαστικού για βιώσιμες νησιωτικές κοινότητες - ενισχύοντας την εκπαίδευση για την επόμενη γενιά – RE-CYCLADES”. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Κυκλάδων.

“Εμείς ως Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Σύρου και μέσω της συνεργασίας μας με την εκπαιδευτική κοινότητα των Κυκλάδων, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση παιδιών και καθηγητών, σχεδιάσαμε έναν διαγωνισμό ως μία πρώτη δράση που θα έχει ως στόχο τη μείωση των πλαστικών, που για εμάς αυτό αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα. Πρέπει να πω ότι για το συγκεκριμένο θέμα στα δημοτικά σχολεία, μέσω προγραμμάτων, γίνεται μία πολύ καλή δουλειά με τα παιδιά που φοιτούν εκεί. Στα περισσότερα από αυτά οι μαθητές ενθαρρύνονται από τους εκπαιδευτικούς στο να μη χρησιμοποιούν τα πλαστικά απορρίμματα. Όμως δυστυχώς αυτή η ενσυναίσθηση για την προστασία του περιβάλλοντος, χάνεται στις υπόλοιπες βαθμίδες”, δηλώνει η αναπληρώτρια προϊσταμένη του ΚΕΠΕΑ Σύρου, Αλεξία Τζεφρίδου.

Μεταφέροντας το βασικό άξονα της συγκεκριμένης δράσης, στην οποία συμμετέχουν το δίκτυο “Δάφνη” και η ΚΟΙΝΣΕΠΤ Απάνω Μεριάς, σημειώνει ότι αυτός έχει να κάνει με τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και γιατί όχι ακόμη και με την εξάλειψή τους.

Έτσι, όπως υποστηρίζει, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να σχεδιάσουν μία καμπάνια ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας σχετικά με τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει δράσεις, όπως η  δημιουργία της πράσινης γωνιάς του σχολείου και η εικονογράφηση ενός παραμυθιού.

Στόχοι του μαθητικού διαγωνισμού

Το “ReCyclades – Zero Plastic Waste Challenge” σύμφωνα με την αναπληρώτρια προϊσταμένη του ΚΕΠΕΑ Σύρου, Αλεξία Τζεφρίδου στοχεύει στην κατανόηση των αναγκών και συνηθειών που έχουν τα μέλη  της σχολικής κοινότητας σχετικά με τη χρήση των πλαστικών, στην προώθηση της πρακτικής της ανακύκλωσης  - επαναχρησιμοποίησης στα σχολεία, αλλά και στην εξοικείωση των μαθητών με το τεράστιο ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης.

Επίσης, μεταξύ άλλων, ο διαγωνισμός στοχεύει στην αναγνώριση της αναγκαιότητας για μετάβαση στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και στην υιοθέτηση των βασικών της αρχών, στην εξοικείωση επίλυσης προβλημάτων, με τη χρήση κατάλληλων μεθοδολογιών και εργαλείων έρευνας, στην προώθηση της συνεργασίας πάνω στην επίτευξη ενός κοινού στόχου και στην κατανόηση ότι το περιβάλλον αφορά όλους μας και καθορίζει την βελτίωση     της ποιότητας της ζωής μας.

“Τα παιδιά μέσα από ντοκιμαντέρ που θα παρακολουθήσουν, από το εκπαιδευτικό υλικό που εμείς ως ΚΕΠΕΑ θα προωθήσουμε προς τις εκπαιδευτικές μονάδες, αλλά και μέσω της συμμετοχής τους στον διαγωνισμό, θα έρθουν σε άμεση επαφή με το τι σημαίνει η ανακύκλωση του πλαστικού, η επαναχρησιμοποίηση του, αλλά ακόμη και γιατί όχι, να φύγουν από την κουλτούρα που υπάρχει ειδικά στα νησιά, ότι πρέπει να καταναλώνω νερό από πλαστικά μπουκάλια.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία γενιά, η οποία να δει το πλαστικό μίας χρήσης με μία διαφορετική ματιά. Να γίνει δηλαδή της μόδας να καταναλώνω νερό από το παγούρι μου και όχι να αγοράζω πλαστικό μπουκάλι. Ή εφόσον το αγοράσω να ξέρω ότι πρέπει να το ανακυκλώσω. Η πλαστική ρύπανση και ειδικά στα νησιά, η θαλάσσια ρύπανση είναι μεγάλη από τα πλαστικά που καταλήγουν εκεί. Πρέπει να μάθει η νέα γενιά ότι μπορεί να ζήσει και χωρίς πλαστικό. Εμείς και εάν η επόμενη γενιά δεν κάνει κάτι, η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη. Αυτό το θέμα πρέπει να το βάλουμε ψηλά στην ατζέντα μας, κάτι που ακόμα δεν το έχει βάλει η Σύρος σε σχέση με άλλους δήμους”, τονίζει χαρακτηριστικά η κα. Τζεφρίδου.

Τα θέματα του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Κυκλάδων, με την υποβολή σχετικής αίτησης μέχρις και τις 17 Μαρτίου.

Τα σχολεία ή οι σχολικές ομάδες που θα συμμετάσχουν από τα νηπιαγωγεία, την α’ και β’ δημοτικού, θα κληθούν να εικονογραφήσουν το παραμύθι “Ένα δυστυχισμένο μπουκάλι” του ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης. Καταληκτική ημερομηνία των εργασιών, είναι η Δευτέρα 20 Μάιου 2024.

Οι μαθητές που θα λάβουν μέρος από τη γ’ δημοτικού, τις γυμνασιακές και λυκειακές τάξεις, καλούνται να σχεδιάσουν την “Πράσινη Γωνιά” του σχολείου, ως κύρια δράση μιας καμπάνιας ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας για τη μείωση χρήσης πλαστικών.

Τα παραδοτέα αρχεία θα αποσταλούν ηλεκτρονικά  μέχρι τη Δευτέρα 20 Μάιου στο ΚΕΠΕΑ Σύρου.

Η βράβευση

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που θα αναρτηθούν στη σελίδα του ΚΕΠΑ, θα ανακοινωθούν την τελευταία βδομάδα του Μαΐου. Μετά το τέλος των αποτελεσμάτων θα υπάρξει βράβευση των μαθητικών ομάδων που θα πρωτεύσουν σε κάθε κατηγορία, με το ποσό των 350 ευρώ, το οποίο θα δοθεί στα σχολεία ως μορφή δωροεπιταγής για την υποστήριξη μιας μαθητικής περιβαλλοντικής εκδρομής ή για την εγκατάσταση συστήματος φίλτρανσης νερού στο σχολείο.