Το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Σύρου διεκδικεί επάξια μία θέση στον εκπαιδευτικό "χάρτη"

Δυνατό "χαρτί" ο τομέας των ναυτιλιακών επαγγελμάτων

Νικόλαος Αβράμης: "Η σχολική μας μονάδα αποτελεί μία πολύ καλή διέξοδος για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για τα ναυτιλιακά επαγγέλματα"

Το Δημόσιο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Σύρου ιδρύθηκε και λειτουργεί από το σχολικό έτος 2008-2009, αναπληρώνοντας το κενό που δημιούργησε η αναστολή της λειτουργίας της Ιδιωτικής (του Δήμου Ερμούπολης) Νυχτερινής Σχολής Μηχανικών Σύρου, της οποίας αποτελεί φυσική συνέχεια.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς 2023-2024 λειτουργούν τρεις τομείς εκπαίδευσης, τους οποίους παρακολουθούν 56 εγγεγραμμένοι μαθητές, παρουσιάζοντας παράλληλα μεγάλο εκπαιδευτικό έργο μέσα από τα προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιεί.

Για το παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό σκοπό του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, Νικόλαος Αβράμης.

Οι τομείς εκπαίδευσης

Στην εκπαιδευτική μονάδα, η οποία στεγάζεται στο κτηριακό συγκρότημα του Πρότυπου ΕΠΑΛ Σύρου, λειτουργούν τρεις τομείς και συγκεκριμένα των ναυτιλιακών επαγγελμάτων, της υγείας - πρόνοιας και ευεξίας και τέλος της μηχανολογίας - ηλεκτρολογίας.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, βασικός "πυλώνας" της σχολικής μονάδας αποτελεί το τμήμα των ναυτιλιακών επαγγελμάτων.

"Οι εγγεγραμμένοι μαθητές της εκπαιδευτικής περιόδου 2023 - 2024 ανέρχονται στους 56 και αποτελούνται από εργαζόμενους ανήλικους, αλλά και ενήλικους. Στην εκπαιδευτική μονάδα λειτουργούν τρεις τομείς και συγκεκριμένα των ναυτιλιακών επαγγελμάτων, της υγείας - πρόνοιας και ευεξίας και τέλος της μηχανολογίας - ηλεκτρολογίας, με τον πρώτο τομέα να αποτελεί και τον "πυλώνα" του σχολείου μας, καθώς εμείς είμαστε ο απόγονος της παλιάς Σχολής Εμπορικού Ναυτικού που λειτουργούσε στη Σύρο. Είμαστε δηλαδή η συνέχεια αυτής της Σχολής", σημειώνει ο κ. Αβδράμης, συμπληρώνοντας ότι "τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται επιπλέον εμπλουτισμός των τομέων, αλλά και περισσότεροι μαθητές φοιτούν στο σχολείο μας".

Ο διευθυντής, μιλώντας για τους κανόνες φοίτησης, ξεκαθαρίζει ότι η αυτή είναι τριετής και όχι τετραετής, καθώς υπάρχει, όπως επισημαίνει, μία παρανόηση η οποία λειτουργεί ως ανατρεπτικός παράγοντας για κάποιους που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

"Η φοίτηση είναι τριετής, όπως ισχύει και σε ένα πρωϊνό ΕΠΑΛ. Πολλοί ενδιαφερόμενοι έχουν στο μυαλό τους ότι η φοίτηση είναι τετραετής, αλλά αυτό έχει παύσει από το 2017 και πρέπει να πω ότι αυτή η παρανόηση λειτουργεί αρνητικά", επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας

Στην ερώτηση ποιες είναι οι δυνατότητες που δίνονται στους μαθητές μετά την αποφοίτησή τους από το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο, ο κ. Αβράμης υποστηρίζει ότι όσοι παραλαμβάνουν το πτυχίο τους παράλληλα με το απολυτήριο του Λυκείου, για όσους δεν το διαθέτουν, έχουν την ευκαιρία της άμεσης εργασιακής αποκατάστασης πάνω στους τομείς που έχουν παρακολουθήσει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους.

"Οι απόφοιτοι στον τομέα της ναυτιλίας, μπορούν να εργαστούν ακόμη και με βαθμό του α΄ και β΄ πλοιάρχου. Τους δίνεται αυτή η δυνατότητα μόνο και μόνο αποφοιτώντας από το σχολείο μας. Παράλληλα, οι απόφοιτοι του τομέα υγείας μπορούν να εργαστούν στις υγειονομικές μονάδες, αλλά και ως ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί αυτοκινήτων, μηχανικοί σκαφών, κλπ, όσοι έχουν ακολουθήσει τον τρίτο τομέα εκπαίδευσης", σημειώνει ο κ. Αβράμης.

Νέος εξοπλισμός για τον τομέα των ναυτιλιακών σπουδών

Ο διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ τονίζει ότι ο τομέας των ναυτιλιακών επαγγελμάτων είναι ένας τομέας με μεγάλη ζήτηση, αλλά και με σημαντική επαγγελματική αποκατάσταση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι για την ενίσχυση του διδακτικού έργου, αναμένεται εντός των επόμενων μηνών και συγκεκριμένα τον Μάιο, να παραληφθεί νέος εξοπλισμός.

"Στη σχολική μας μονάδα λειτουργούν εργαστήρια για όλους τους τομείς σπουδών. Μάλιστα για τον τομέα των ναυτιλιακών επαγγελμάτων τον Μάιο θα παραλάβουμε νέα εργαστήρια που αφορούν προσομοιωτές γέφυρας πλοίου, προσομοιωτής φορτίου και μεταφοράς υγρών καυσίμων", δηλώνει ο κ. Αβράμης, ενώ στην ερώτηση εάν υπάρχει η ανάλογη στήριξη από το Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Αβράμης επισημαίνει ότι η στήριξη του αρμόδιου Υπουργείου κινείται σε ικανοποιητικό βαθμό.

"Καλυπτόμαστε σχετικά γρήγορα με εκπαιδευτικό προσωπικό. Φυσικά θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι σαφώς καλύτερα, αλλά ισχύει και για εμάς, ότι ισχύει και για όλες τις σχολικές μονάδες. Ειδικά τον τομέα των ναυτιλιακών επαγγελμάτων, πάντα το Υπουργείο προσέχει να είναι πλήρως επανδρωμένο με εκπαιδευτικό προσωπικό", λέει στην εφημερίδα.

Εκπαιδευτικές δράσεις και το πρόγραμμα erasmus

Εκτός από διάφορες δράσεις που υλοποιεί το εκπαιδευτικό προσωπικό σε συνεργασία με τους μαθητές, όπως αυτή που αφορούσε την δωρεάν παροχή των απινιδωτών σε διάφορους φορείς της Σύρου, το Εσπερινό Λύκειο πραγματοποιεί και εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω του erasmus.

'Όπως κάνει γνωστό ο κ. Αβράμης, προς αυτή την κατεύθυνση τον περασμένο Νοέμβριο υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα μέσω αποστολή στην πόλη της Βαρκελώνης, για μαθητές τόσο του τομέα ναυτιλιακών επαγγελμάτων, όσο και του τομέα μηχανολογίας, ενώ αναμένεται μέσα στον Απρίλιο και άλλο ένα πρόγραμμα, αυτή τη φορά για τους εκπαιδευτικούς.

"Οι μαθητές μας στην Βαρκελώνη είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν και να ενημερωθούν στην 3D εκτύπωση. Δηλαδή στο πως να κατασκευάζουν μηχανολογικά εξαρτήματα και εξαρτήματα πλοίου με έναν 3D εκτυπωτή, χωρίς να χρειάζονται τη μεταφορά σε ένα πλοίο που βρίσκεται μακριά από ένα λιμάνι. Επίσης, τον Απρίλιο έχουμε ένα πρόγραμμα που αφορά αυτή τη φορά τους εκπαιδευτικούς, πάλι μέσα από το erasmus, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στην Ισλανδία”, καταλήγει στις δηλώσεις του ο διευθυντής της σχολικής μονάδας.