Σε τέσσερα υπουργεία μετακινούνται οι Δημοτικοί Αστυνομικοί

Από τη διαθεσιμότητα στην ΕΛ.ΑΣ.

Κενές θέσεις σε διάφορα υπουργεία θα κληθούν να καλύψουν, αλλάζοντας εργασιακό αντικείμενο, οι 3.000 Δημοτικοί Αστυνομικοί, κατόπιν της κατάργησης της υπηρεσίας τους, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ήδη έχουν υπογραφεί δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), σχετικά με τα προσόντα που απαιτούνται αλλά και τις προϋποθέσεις για την αξιολόγηση των Δημοτικών Αστυνομικών, προκειμένου αυτοί και σύμφωνα με το πρόγραμμα κινητικότητας στο οποίο έχουν ενταχθεί, θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες τεσσάρων υπουργείων.

Στις ΚΥΑ γίνεται αναλυτική αναφορά στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την μετακίνηση των Δημοτικών Αστυνομικών και αυτές αφορούν είτε στις κινήσεις που οφείλονται να γίνουν από τους ίδιους, είτε τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν τα υπουργεία που θα τους υποδεχθούν.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, «Το πρόγραμμα κινητικότητας πρωτίστως θα αξιοποιηθεί για να μετακινηθούν υπάλληλοι σε θέσεις από τις οποίες θα μπορούν να προσφέρουν περισσότερα στο Δημόσιο και κατά συνέπεια σε κάθε πολίτη. Η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα στη διαδικασία επανατοποθέτησης κάθε υπαλλήλου σε νέα θέση, διασφαλίζεται από την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ».

Οι διαδικασίες επανατοποθέτησης
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, θα ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία πριν την τελική ανάληψη των νέων καθηκόντων των Δημοτικών Αστυνομικών, η οποία είναι η εξής:
1. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης γνωστοποιεί στο Τριμελές Συμβούλιο τα αιτήματα των φορέων για την κάλυψη θέσεων που θα πληρωθούν από Δημοτικούς Αστυνομικούς.
2. Εντός δέκα ημερών το Τριμελές Συμβούλιο γνωμοδοτεί για τον αριθμό και τα απαιτούμενα προσόντα των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν στους φορείς υποδοχής.
3. Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εκδίδει σχετική ανακοίνωση, βάση της γνωμοδότησης του Τριμελούς Συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται η σειρά προτεραιότητας των φορέων υποδοχής και ο αριθμός που θα διατεθεί σε κάθε φορέα (ΦΕΚ).
4. Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται μέσα σε 15 μέρες να υποβάλουν αίτηση προτίμησης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
5. Εντός 10 ημερών από τη λήξη αυτής της προθεσμίας, οι φορείς υποδοχείς θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων. Στη συνέχεια, αποστέλλουν τις αιτήσεις στους φορείς υποδοχής και στο ΑΣΕΠ, το οποίο προβαίνει στη μοριοδότηση των υπαλλήλων.
6. Εντός 15 ημερών από τη λήψη των πινάκων βαθμολογικής κατάταξης του ΑΣΕΠ, συνεδριάζουν τα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια των φορέων υποδοχής. Με βάση τα γενικά και ειδικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί από τις ΚΥΑ, γνωμοδοτούν και διαβιβάζουν τους πίνακες βαθμολογικής κατάταξης στο ΑΣΕΠ, το οποίο καταρτίζει ενιαίο πίνακα διάθεσης.
7. Εκδίδεται υπουργική απόφαση μετάταξης – μεταφοράς του φορέα υποδοχής (ΦΕΚ).

Κατανομή ανά υπουργείο

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, το σύνολο των υπό διαθεσιμότητα Δημοτικών Αστυνομικών θα κατανεμηθεί ανά υπουργείο ως εξής:

-1.500 έως 1.600 στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα στην Ελληνική Αστυνομία,

-700 στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ειδικότερα στα Σωφρονιστικά Καταστήματα,

-350 έως 400 στο υπουργείο Εσωτερικών στις υπηρεσίες ιθαγένειας – «one stop shop»,

-200 έως 250 στο υπουργείο Οικονομικών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και

-30 έως 50 στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στις υπηρεσίες δίωξης του παραεμπορίου.

Η ΚΥΑ η οποία υπεγράφη από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκη και Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, αναφέρει συγκεκριμένα κριτήρια για όσους μετακινηθούν στην Ελληνική Αστυνομία, τα οποία είναι:

-να μην είναι άνω των 45 ετών και να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις,

- να κριθεί από υγειονομική επιτροπή η σωματική, ψυχική και διανοητική ικανότητά τους,

- να μην έχουν καταδικαστεί ή παραπεμφθεί σε δίκη για ποινικά αδικήματα και να μην έχει ασκηθεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη για παραπτώματα που επισύρουν προσωρινή ή οριστική παύση και να μην τους έχει επιβληθεί τέτοια πειθαρχική ποινή,

-οι άνδρες να έχουν ύψος 1,70 και άνω, ενώ οι γυναίκες με ύψος άνω του 1,67,

-όσοι έχουν υπηρετήσει έφεδροι αξιωματικοί ή στις ειδικές δυνάμεις θα λάβουν πρόσθετα 10 μόρια,

-επιπλέον θα λάβουν μοριοδότηση των τυπικών προσόντων, όπως είναι οι πανεπιστημιακοί τίτλοι και η γνώση ξένων γλωσσών καθώς και η προϋπηρεσία.

Θα ακολουθήσει η εκπαίδευση τους από την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να απασχοληθούν ως αστυνομικοί της γειτονιάς.

Αντίστοιχες είναι και οι προϋποθέσεις για όσους απορροφηθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα αναλάβουν θέσεις εσωτερικών και εξωτερικών φρουρών στα σωφρονιστικά καταστήματα, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο να υποβληθούν σε ψυχομετρικά τεστ.

Όσοι δε είναι κάτοχοι πτυχίων Οικονομικών και Πληροφορικής, όπως είναι αναμενόμενο, θα μετακινηθούν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.