Πωλούνται τα σημαντικότερα τμήματα της ΔΕΗ βάσει μνημονίου

Μικρή ΔΕΗ με μεγάλες απώλειες

Την κατάτμηση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μιας από την πλέον προσοδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις προωθεί η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, με επιπτώσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το σύνολο της κοινωνίας.

Οι κολοσσοί της αγοράς ενέργειας της Ευρώπης προβλέπουν στην αγορά των προσοδοφόρων τμημάτων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, μέσω θυγατρικών τους ή συνεργαζόμενων εταιρειών, εφαρμόζοντας και στην Ελλάδα το σχέδιο εξαγοράς ή συγχωνεύσεων που δημιουργούν ενεργειακά ολιγοπώλια.

Παράλληλα, η κυβερνητική επιλογή αυτής της λύσης, πέραν αυτού καθ’ εαυτού του πρόσκαιρου εισοδηματικού κέρδους που θα αποκομίσει από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις που η κίνηση αυτή θα επιφέρει στο σύνολο της οικονομίας της χώρας.

Ενδιαφέρον στοιχείο που θα πρέπει να υπολογιστεί στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού είναι τόσο οι καταστροφικές επιπτώσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ισχυρές οικονομίες παγκοσμίως ως αποτέλεσμα παρόμοιων ενεργειών, όσο και η μεταστροφή της γερμανικής οικονομίας σε επαναφορά υπό κρατικό έλεγχο όλο και περισσότερων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

Η μικρή ΔΕΗ

Σε ιδιώτες προωθούνται οι κυριότεροι τομείς της ΔΕΗ, ξεκινώντας από τα δίκτυα μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) και συνεχίζοντας με την δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» ώστε αν είναι ευκολότερη η πώληση της, με κύρια στοιχεία συμφέροντος τον λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά ως φθηνά καύσιμα.

Το σχέδιο νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» πρόκειται να τεθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή, μεθαύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία έχουν προγραμματιστεί και απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της επιχείρησης, με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό ο διαμελισμός της ΔΕΗ αφορά στην αποκοπή του 30% της εταιρείας, το οποίο πρόκειται να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, που όμως θα περιλαμβάνει και τα πλέον προσοδοφόρα τμήματα της, όπως αυτά αποφασίστηκαν από την τρόικα.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ υποστηρίζεται πως το 30% των λιγνιτικών μονάδων που θα παραχωρηθούν έχει στο υπέδαφός τους λιγνίτη αξίας 300 δις ευρώ, ενώ η Μελίτη Ι αποτελεί την πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της Ελλάδας, την πλέον καθαρότερη από πλευράς ρύπων, με τον μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης.

Βάσει τον υπολογισμών του σωματείου «Σπάρτακος», το παραγωγικό δυναμικό της νέας εταιρείας με χρήση καυσίμου τον λιγνίτη, θα είναι μεγαλύτερο από αυτό της ΔΕΗ, εάν υπολογιστούν οι αποσύρσεις των παλαιών μονάδων και η άδεια κατασκευής νέας λιγνιτικής μονάδας.

Όσον αφορά στη υδροηλεκτρική ισχύ που πρόκειται να πωληθεί και αυτή είναι αυξημένη φτάνοντας στα 902 MW, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Νέστου.

Παράλληλες παραχωρήσεις θα υπάρχουν σε φράγματα που διαθέτουν γεμάτους ταμιευτήρες νερού, χωρίς να συνυπολογίζεται ότι αυτοί εξυπηρετούν τόσο την γεωργική άρδευση όσο και την αστική ύδρευση, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για ορυχεία τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην ΔΕΗ υπέρ του δημοσίου συμφέροντος χωρίς όμως να της ανήκουν.

Σε εξελικτική διαδικασία είναι η πώληση του μεγαλύτερου μέρους (66%) των δικτύων μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), που αφού το ελληνικό δημόσιο και με χρήση πόρων του ΕΣΠΑ αναλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό τους, θα δοθούν με έναν υπολογισμό αμφιλεγόμενου κέρδους για το ελληνικό δημόσιο.

Αυτό διότι το υπόλοιπο 34% των δικτύων θα κοστολογηθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επενδυτή που θα αγοράσει το 66%, και το υπολοιπόμενο αυτό ποσοστό θα πρέπει να συμψηφιστεί με οφειλές και κυρίως δεν θα ελέγχεται από τη ΔΕΗ.

Με την απώλεια του ΑΔΜΗΕ και κατέχοντας το 70% του παραγωγικού δυναμικού της, η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του 17% του μετοχικού της κεφαλαίου, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχει μεταβιβαστεί.

Το πρόβλημα των νησιών

Η πώληση της στρατηγικής σημασίας υποδομή της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, προς εφαρμογή του μοντέλου της παγκοσμιοποίησης και στον τομέα της ενέργειας, πέραν όλων των προαναφερόμενων θα επιφέρει σημαντικές μεταβολές και στα ενεργειακά δεδομένα των νησιών.

Στο 30% του τμήματος της ΔΕΗ που θα τεθεί προς πώληση δεν περιλαμβάνονται οι μονάδες των νησιών, οι οποίες θεωρούνται ιδιαιτέρως κοστοβόρες λόγω του πετρελαίου που χρησιμοποιούν ως καύσιμο, το οποίο θεωρείται ιδιαιτέρως ακριβό όχι μόνο ως προς την αγορά του αλλά συνυπολογίζοντας και το κόστος μεταφοράς του.

Στην επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας των μονάδων των νησιών θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η παλαιότητα των μονάδων παραγωγής, που ειδικά κατά του θερινούς μήνες μεγάλης ζήτησης ενέργειας, δεν είναι σε θέση επαρκούς ανταπόκρισης.

Παράλληλα αναμένεται αύξηση της τιμής του ρεύματος καθώς οι φθηνή λιγνιτική παραγωγή που θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες δεν θα επιτρέπει στη ΔΕΗ να ισοσκελίσει το υψηλό κόστος της πετρελαιοπαραγωγής στα νησιά.

Η κάθετη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ που θα παρατηρηθεί εκ των πραγμάτων στα νησιά θα επιφέρει καίριο πλήγμα όχι μόνο στην τοπική αλλά κατ’ επέκταση και την εθνική οικονομία.

Ετικέτες: