Χωρίς προβλήματα η ηλεκτρική τροφοδοσία των νησιών τους θερινούς μήνες

Ενεργειακή επάρκεια των νησιών

Χωρίς προβλήματα η τροφοδοσία των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια κατά τους θερινούς μήνες, σύμφωνα με διαβεβαίωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη, κατά τη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής.

Τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής απασχόλησαν η επάρκεια ισχύος των νησιών κατά τη θερινή περίοδο και θέματα στρατηγικής της Δ.Ε.Η. στη νησιωτική χώρα.

Στο γενικότερο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας εντάσσεται και ο ενεργειακός σχεδιασμός, με διαφοροποιήσεις στις πηγές ενέργειας, των οποίων πρέπει αν επιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίηση.

Σε ότι αφορά στις παροχές ενέργειας προς τις νησιωτικές περιοχές, απαιτείται επάρκεια ισχύος, ποιότητα δικτύου και επέκτασης του, με ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, αναβάθμιση των δικτύων και συστημάτων μεταφοράς ενέργειας για να υπάρξουν αναπτυξιακές δυνατότητες στον τομέα της ενέργειας στη νησιωτική χώρα.

Επάρκεια εκτός απροόπτου

Η ενεργειακή διασφάλιση κατά την θερινή περίοδο, όπου εμφανίζεται ιδιαιτέρως αυξημένη κατανάλωση, επιβεβαιώθηκε δια στόματος του προέδρου της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκη και του γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Μ. Βερροιόπουλου, όπως και των λοιπών στελεχών της, που αποσαφήνισαν πως δεν αναμένεται να παρατηρηθούν προβλήματα σε ότι αφορά στην επάρκεια ισχύος, ενώ έθεσαν και τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν τον ενεργειακό σχεδιασμό σε βάθος χρόνου.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης προς τους ερωτώντες νησιώτες βουλευτές «Το καλοκαίρι εκτός απροόπτου δεν θα έχουμε πρόβλημα με την τροφοδοσία των νησιών», συμπληρώνοντας «εκτός αν, 'χτύπα ξύλο', υπάρχει κάτι πολύ έκτακτο».

Για την ενεργειακή επάρκεια των νησιών ακόμα και σε μακροπρόθεσμα σχεδιασμό, αναφέρθηκαν τα στελέχη της ΔΕΗ, με την ενημέρωση πως παρά της επενδύσεις στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής της Επιχείρησης στα νησιά που έφτασαν στο 1 δις ευρώ, στην περίπτωση που παρατηρηθεί έλλειμμα εφεδρείας, θα υπάρξει κάλυψη του με φορητά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.

Στοχοποίηση των πολιτών για τις ΑΠΕ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, αλλά και την αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, με βασικό ζητούμενο όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, τον «πλήρη ενεργειακό εφοδιασμό των νησιών».

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «στα δίκτυα συζητάμε την αποθήκευση ενέργειας, έχουμε συνεργασία με μεγάλη ξένη εταιρεία για να επιλέξουμε δύο νησιά ως πιλότους. Αυτό θα επιτρέψει τη διείσδυση ΑΠΕ και την ασφάλεια εφοδιασμού με μικρότερο κόστος. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η διασύνδεση των Κυκλάδων με καθυστέρηση λίγων μηνών».

Ειδικά για το θέμα των ΑΠΕ στοχοποίησε τις αντιδράσεις και τις προσφυγές πολιτών και φορέων, κάνοντας λόγο για «συμφέροντα και ανταγωνισμούς» που υπάρχουν στα νησιά, κάνοντας λόγο για ανάληψη ευθύνης από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες όπως είπε, ειδικά για το θέμα των χωροθετήσεων «δεν μπορεί μόνο να απαιτούν».

Πάντως στην παρέμβαση του ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, δήλωσε αντίθετος στην εγκατάσταση φαραωνικών έργων γιγαντιαίων αιολικών πάρκων στα νησιά, κρίνοντας πως οι εν λόγω ενέργειες θα επηρεάσουν καταστροφικά τόσο το εξαιρετικό φυσικό κάλλος των νησιών, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη τους.

Ανάλογη παρέμβαση υπήρξε και από τον κυβερνητικό βουλευτή της Β' Αθηνών, Ναξιακής όμως καταγωγής, Γ. Θεωνά, ο οποίος είπε ότι «στα νησιά των Κυκλάδων δεν μπορεί να γίνει κάποια βάρβαρη εφαρμογή αυτής της μορφής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», εισπράττοντας την συναινετική απάντηση του προέδρου της ΔΕΗ πως δεν μπορούν τα νησιά να χρησιμοποιηθούν ως «ρεζερβουάρ» εξαγώγιμης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενεργειακός σχεδιασμός

Σε ότι αφορά στον ενεργειακό σχεδιασμό, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ότι αφορά στη νησιωτική χώρα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ότι «οι σοβαρές εξελίξεις από την Ε.Ε. μας ωθούν σε ανασχεδιασμό του παραγωγικού δυναμικού των νησιών ως το 2030».

Μίλησε για το πολλαπλάσιο κόστος ηλεκτροπαραγωγής των νησιών έναντι του ηπειρωτικού συστήματος, κρίνοντας ως «υποχρέωση» την ελαχιστοποίηση του.

Όπως είπε «Η ασφάλεια εφοδιασμού και η οικονομικότητα είναι απαραίτητες. Συνεχίζουμε να εξαρτώμαστε από το πετρέλαιο, υπάρχει ανισορροπία θέρους-χειμώνα, αυτό μεταφράζεται σε πολλαπλάσιο κόστος το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές. Υποχρέωση όλων μας είναι να ελαχιστοποιηθεί. Έχουμε ως ΔΕΗ και ένα ιδιαίτερο πρόβλημα γιατί δεν παίρνουμε στο ακέραιο και έγκαιρα τις ΥΚΩ. Από το 2012 τα οφειλόμενα ποσά αγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ».

Στον ενεργειακό σχεδιασμό αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, Μ. Βερροιόπουλος, λέγοντας ότι αυτός θα αφορά σε ολόκληρη τη χώρα και κάθε μορφή ενέργειας, καθώς όπως είπε «θα επεξεργαστούμε σύντομα στο υπουργείο τον μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, ο οποίος θα βασίζεται σε 5 πυλώνες: Ασφάλεια εφοδιασμού, διαφανή εσωτερική αγορά, απανθρακοποίηση, ενεργειακή αποδοτικότητα και έρευνα.

Έχουμε προχωρήσει στο θέμα των υβριδικών σταθμών στα νησιά, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε ένα πιλοτικό έξυπνο νησί, να φτάσουμε σε ΑΠΕ 50% και πάνω. Επίσης, προωθούμε τα τοπικά έξυπνα κέντρα ελέγχου ενέργειας στα νησιά από το 2019 που θα συνδέονται με κεντρική μονάδα. Θα προβλέπουν την κατανάλωση της επόμενης ημέρας, θα κατανέμουν την παραγωγή, πλησιάζοντας την κατανάλωση σε πραγματικό χρόνο».

Όπως είπε «Η άποψη της ΔΕΗ είναι ότι είμαστε καταρχήν υπέρ της συμμόρφωσης της χώρας μας - και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς - με τους ευρωπαϊκούς στόχους» σχετικά με την υποχρέωση μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όπως αυτή επιβάλλεται.

Μεταξύ των παραδειγμάτων που χρησιμοποίησε είναι και η διανομή φυσικού ερίου στα νησιά, λέγοντας πως «Ως ΔΕΗ, επειδή θα χάσουμε ένα μερίδιο της αγοράς, εξετάζουμε τη δραστηριοποίησή μας και σε άλλα προϊόντα. Ένα από τα προϊόντα που εξετάζουμε είναι σε συνεργασία με την ΔΕΠΑ, για παράδειγμα, ή με άλλο φορέα, να βοηθήσουμε στη μεταφορά και στη διανομή φυσικού αερίου στις περιοχές όπου δεν πηγαίνει αγωγός και τέτοιες περιοχές είναι και τα νησιά».

Τιμολογιακές ελαφρύνσεις στους συνεπείς

Την πρόθεση της ΔΕΗ για τιμολογιακές ελαφρύνσεις προς τους συνεπείς πελάτες, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της, δηλαδή μειωμένη τιμή ρεύματος προς όσους έχουν τη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών, χωρίς όμως να γίνει καμία αναφορά στην κατηγορία πολιτών, η οποία παρουσιάζει συνεχώς αυξητική τάση, που αδυνατούν να είναι συνεπείς.

Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε το μέτρο που έρχεται μετά από συνεχείς αυξήσεις στη λιανική τιμή του ρεύματος και τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2016, όπου θα ισχύσει η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, βάσει της οποίας θα παρέχεται μείωση κατά 15% στα οικιακά και επιχειρηματικά τιμολόγια, για όσους πελάτες είναι συνεπείς στην καταβολή των λογαριασμών τους, λέγοντας ότι «Οι υπηρεσίες έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο ώστε την επόμενη Τετάρτη το ΔΣ της ΔΕΗ ν' αποφασίσει μείωση των τιμολογίων και στους οικιακούς και στους επαγγελματικούς καταναλωτές κατά 15%».

Για το ποιοι θα θεωρούνται «συνεπείς πελάτες» διευκρίνισε ότι αφορά «αυτούς που πληρώνουν έγκαιρα τον τρέχοντα λογαριασμό και αυτούς που πληρώνουν κανονικά τον διακανονισμό».

Ετικέτες: