Επιπλέον 25% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Νέες αυξήσεις ρεύματος

Αυξήσεις της τάξης του 25% αναμένονται από τον επόμενο μήνα να επιβαρύνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα αφορούν στις ειδικές χρεώσεις των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Τα ήδη βεβαρημένα οικονομικά των ελληνικών νοικοκυριών πρόκειται να επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο με τις αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, που θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο σε 7,5 εκ καταναλωτές.

Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, στις οποίες θα αφορούν οι αυξήσεις, είναι η καταβολή μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και κάθε παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος, για την επιδότηση του υψηλού κόστους ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, όπως και των λογαριασμών των καταναλωτών που κάνουν χρήση του Κοινωνικού Τιμολογίου.

Τα αίτια των αυξήσεων

Καθώς κατά τα έτη 2012 και 2013 οι δαπάνες για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας ήταν ιδιαίτερα αυξημένες, σύμφωνα με την σχετική απόφαση της Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), οπότε ρυθμίζεται η κάλυψη τους να γίνει μέσω της αύξησης 25%,.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση της ΡΑΕ, οι δαπάνες για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας ανήλθαν σε 842 εκ. ευρώ για το 2012 και σε 850 εκ. ευρώ για το 2013, παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση έναντι της προηγούμενη χρονιάς που το 2011 έφταναν μόλις στα 670 εκ. ευρώ.

Οι αυξήσεις αυτές προκλήθηκαν εξ αιτίας του υψηλού κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών, όπου η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από πετρελαϊκές μονάδες, με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που αποτελεί το απαραίτητο καύσιμο για τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά.

Ενισχυτικά των αυξήσεων λειτούργησε και ο μεγάλος αριθμός των καταναλωτών που έφτασαν τις 500.000 και κατά την τελευταία διετία, εντάχθηκαν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, αλλά και στις επιδοτήσεις των τιμολογίων ηλεκτροδότησης των πολυτέκνων και άλλες ανάλογες κοινωνικές παροχές.

Αύξηση σε δόσεις

Η συσσώρευση των δαπανών για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας κατά την προηγούμενη διετία αγγίζει τα 350 εκ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται ότι θα καλυφθούν με την αύξηση του 25%, που θα επιμεριστεί σε δόσεις, οι οποίες θα καταβάλλονται σε βάθος πέραν της διετίας.

Αυτή η τακτική των δόσεων επελέγη από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θέμα για το οποίο πρόκειται άμεσα να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Οι επιβαρύνσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που εκκρεμούν, εξετάζεται από το ΥΠΕΚΑ με ποιο τρόπο και για πόσο διάστημα θα καλυφθούν, κατά τη διαδικασία σύνταξης της σχετικής τροπολογίας που βρίσκεται στο στάδιο της διατύπωσης.

Η περίοδος των δόσεων που υπολογίζεται να ξεπεράσει τη διετία υπολογίζεται βάσει του προγραμματισμού του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, με την ολοκλήρωση του οποίου θα μειωθούν οι δαπάνες για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Ήδη υπογράφηκαν οι πρώτες συμφωνίες για την ηλεκτρική διασύνδεση της Σύρου της Μυκόνου και της Πάρου, ενώ να σημειωθεί ότι η εξοικονόμηση κόστους που αναμένεται από το ΥΠΕΚΑ θα φτάσει από αυτά τα νησιά τα 100 εκ. ευρώ, ενώ με επιπλέον 400 εκ. ευρώ θα εξοικονομηθούν με τη διασύνδεση της Κρήτης.

Ετικέτες: