Εισηγητική έκθεση του ΔΝΤ για τους οφειλέτες των ταμείων

Νέα εισπρακτικά μέτρα

Δεν έπεισαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η μεθοδολογία και οι τακτικές του υπουργείου Οικονομικών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ασφαλιστικούς φορείς, γεγονός που οδηγεί στην πρόταση υλοποίησης μέτρων ηλεκτρονικών κατασχέσεων και άμεσων δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών.

Νέες μεθόδους κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών και ανάθεση των εισπράξεων σε εισπρακτικές εταιρείες, προτείνει σε σχετική έκθεση του ο εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ Πάτρικ Ντε Μετς.

Αφορμή της σχετικής εισήγησης αποτέλεσε η αδυναμία επίτευξης των εισπρακτικών στόχων που είχαν τεθεί, με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) να μην ανταποκρίνεται στο ρόλο του, χωρίς παράλληλα να διαφαίνεται θετική έκβαση έως το τέλος του έτους.

Άλλωστε η αρνητική αποτελεσματικότητα του ΚΕΑΟ οδήγησε στην πρόταση συγκεκριμένων κανόνων λειτουργίας του ώστε να αυξηθεί η εισπρακτική του αποδοτικότητα.

Κύριο ζητούμενο είναι να υπάρξει εισπρακτική αύξηση ως προς τα οφειλόμενα προς τα ταμεία, μέσω προσυμφωνημένων μέτρων τα οποία δεν έχουν εφαρμοστεί λόγω του πολιτικού κόστους που θα επιφέρουν και τα οποία επαναπροτείνονται ως η μόνη λύση.

Εταιρείες, κατασχέσεις και λογαριασμοί

Στις προτάσεις που εισηγείται στην έκθεση του ο εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ, περιλαμβάνεται και η ανάθεση της διεκπεραίωσης του εισπρακτικού έργου σε εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν τις εισπράξεις ακόμα και χρεών μικρότερων των 5.000 ευρώ.

Οι μικρές αυτές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζουν τα 8 δις ευρώ, γεγονός που αιτιολογεί την συγκεκριμένη πρόταση.

Ίσως η πρόταση αυτού του μέτρου να αποφέρει εισπρακτικό αποτέλεσμα, όμως ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι αντιδράσεις που πρόκειται να προκαλέσει, ενώ έντονοι είναι και οι φόβοι που εκφράζονται για την πολιτική επίπτωση που θα επωμισθεί η κυβέρνηση από την υιοθέτηση του.

Συστήνεται η αυστηροποίηση των κανόνων σχετικά με τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις, που προτείνεται η άμεση ενεργοποίηση του μέτρου, όπως και να απολοποιηθούν οι διαδικασίες που αφορούν στις δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών των ταμείων.

Κέντρο Είσπραξης και Ταμεία

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, κρίνεται στην έκθεση ως αποτυχημένο το μέτρο των ρυθμίσεων των οφειλών, καθώς δεν καταγράφηκε εισπρακτική πρόοδος, παρά τη επίτευξη των μετρήσιμων στόχων που είχαν τεθεί από την τρόικα.

Να σημειωθεί πως από το σύνολο των σχετικά με τα μεταφερόμενα χρέη των 210.260 οφειλετών στο ΚΕΑΟ μεταφέρθηκαν χρέη ύψους 10,59 δις ευρώ.

Κρίνεται πως το Κέντρο επιβάλλεται να συγκροτηθεί άμεσα και να προχωρήσει σε προσλήψεις τουλάχιστον 250 υπαλλήλων, με ταυτόχρονη εκπαίδευση των υπαρχόντων σχετικά με τις μεθόδους είσπραξης των οφειλών.

Υπό αμφισβήτηση τίθενται από το ΔΝΤ τα πραγματικά εισπρακτικά αποτελέσματα αλλά και οι ακολουθούμενες μέθοδοι, από κάθε ταμείο ξεχωριστά, τα οποία στο σύνολο τους, θα πρέπει απαρέγκλιτα να προχωρήσουν στην εφαρμογή των ρυθμίσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην δυνατότητα που δίνεται στους οφειλέτες του ΙΚΑ για ευνοϊκές ρυθμίσεις, μέσω της δυνατότητας τους να εντάσσονται σε καθεστώς παλιότερων ρυθμίσεων, προκαλώντας την ανάγκη αναπροσαρμογής των σχετικών εγκυκλίων του Ιδρύματος.

Αντίδραση εκφράζεται και σε σχέση με τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής», που δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες της ταυτόχρονης ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους με τα τρέχοντα χρέη.

Ένα από τα βασικά ζητούμενα που θέτει το ΔΝΤ είναι η νομοθέτηση, από πλευράς κυβέρνησης, σχετικά με τον διαχωρισμό των μη εισπράξιμων οφειλών από αυτές που δύναται να εισπραχθούν ώστε γίνει ο διαχωρισμός τους από τα Ταμεία και να ενταχθούν σε συγκεκριμένους μηχανισμούς είσπραξης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΟΑΕΕ, που εμφανίζεται ως το πλέον δυσλειτουργικό Ταμείο τα χρέη του οποίου ανέρχονται σε 9,2 δις ευρώ, με τις οφειλές του που καλείται να διαχειριστεί το ΚΕΑΟ να φτάνουν στα 2,09 δις ευρώ, με αμφίβολη την εισπρακτική τους δυνατότητα.

Αυτό λειτουργεί ως τροχοπέδη στις νέες μεταβιβάσεις νέων οφειλετών του Ταμείου προς το ΚΕΑΟ, το οποίο δεν κρίνεται ικανό να λειτουργήσει αποτελεσματικά στις χιλιάδες των νέων περιπτώσεων, καθώς εκ μέρους του ΟΑΕΕ οι διαβιβάσεις των νέων υποθέσεων οφειλής αφορούν σε 150.000 οφειλέτες, τα χρέη των οποίων κυμαίνονται από 15.001 έως 59.999 ευρώ.

Πρόσθετα προτεινόμενα μέτρα

Μεταξύ των μέτρων που προαναφέρθηκαν και προτείνει στην εισηγητική του έκθεση ο πραγματογνώμονας του ΔΝΤ, περιλαμβάνονται και αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί και αφορούν στον συμψηφισμό των επιστροφών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, την θέσπιση νομοθεσίας η οποία να παρέχει στο ΚΕΑΟ πρόσβαση στα στοιχεία των εφοριών, ώστε να κρίνονται οι προοπτικές εισπραξιμότητας της οφειλής, την κατάσχεση χρημάτων από λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικών κατασχέσεων εις χείρας τρίτων, την συγκρότηση τηλεφωνικού κέντρου για μία πρώτη επικοινωνία με οφειλέτες και την πρόσληψη εξωτερικών εταιρειών για μικρά χρέη, πιθανότατα έως 15.000 ευρώ. Οι εταιρείες θα εκδίδουν επιστολές και θα επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους οφειλέτες, τη δημιουργία απλοποιημένων διαδικασιών δέσμευσης του μισθού των οφειλετών του ΟΓΑ, του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ και τη μη εφαρμογή των σχεδίων για διαβίβαση των οφειλετών του ΟΑΕΕ με μικρά χρέη στις εφορίες, με την εναλλακτική λύση των εξωτερικών εταιρειών που θα αναλάβουν την επικοινωνία με τους οφειλέτες.

Ετικέτες: