Τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό ερευνά το ΣΔΟΕ

Έλεγχος εμβασμάτων και πόθεν έσχες

Με ευθεία στόχευση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών ζητά από το ΣΔΟΕ να προχωρήσει σε σαρωτικούς ελέγχους σχετικά με το πόθεν έσχες φορολογουμένων και των εμβασμάτων που βγήκαν το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό.

Το ΣΔΟΕ και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενεργοποίησε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, ζητώντας να προχωρήσουν σε σαρωτικούς ελέγχους του πόθεν έσχες φυσικών και νομικών προσώπων, που διαθέτουν υψηλά ποσά καταθέσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτά συνάδουν με τα αναγραφόμενα στις φορολογικές τους δηλώσεις, εισοδήματα.

Με αφετηρία την μεγάλη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, που παρατηρήθηκε από τις αρχές Δεκεμβρίου έως τα τέλη Ιανουαρίου, οι οποίες ανέρχονται σε 15 δις ευρώ, ο οικονομικός ελεγκτικός μηχανισμός καλείται να εντοπίσει όσες επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα έβγαλαν στο εξωτερικό μεγάλα εμβάσματα κατά την περίοδο αυτή.

Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που αφορούν στους καταθέτες και τις κινήσεις των λογαριασμών τους, τα οποία και θα παραχωρηθούν στο ΣΔΟΕ και τη ΓΓΔΕ.

Δημόσιοι υπάλληλοι υπό έλεγχο

Στην τελική τους φάση μπαίνουν οι έλεγχοι που διεξάγει όλο το τελευταίο διάστημα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και οι οποίοι αφορούν στην περιουσιακή κατάσταση δημοσίων υπαλλήλων, που έστειλαν υψηλά εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού.

Πρόκειται για εμβάσματα που υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ έκαστο και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών ξεπερνούν συνολικά τα 1,45 δις ευρώ.

Ο έλεγχος γίνεται σε 5.260 υπάλληλους του δημοσίου, εκ των οποίων οι 415 έχουν ήδη αποχωρήσει από τις υπηρεσίες τους και για τους οποίους τους ελέγχους διενεργεί η ΓΓΔΕ, ενώ για τους 4.845 υπαλλήλους που παραμένουν στο δημόσιο ο έλεγχος διενεργείται από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Ήδη φαίνεται πως ολοκληρώθηκαν από τη ΓΓΔΕ οι έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης 17 υπαλλήλων της, που διέθεταν καταθέσεις στο εξωτερικό, ενώ υπό έλεγχο τέθηκαν και 167 υπάλληλοι που βαρύνονται με πειθαρχικά παραπτώματα, με 25 εξ αυτών να παραπέμπονται στον εισαγγελέα.

 

Ετικέτες: