Εντατικοί έλεγχοι στα νησιά από ΣΔΟΕ και ΣΕΠΕ

Τα νησιά ελέγχονται

Με ελέγχους του ΣΔΟΕ και των Επιθεωρητών Εργασίας στα νησιά, ξεκινά η τουριστική περίοδος, σε μία προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου της μαύρης και αδήλωτης εργασίας και παράλληλα περιορισμού της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, με την τελευταία, πριν την αντικατάσταση τους, έγγραφη παραγγελία προς όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ της χώρας, ζήτησαν τη διενέργεια εντατικών ελέγχων σε όλες τις σχετιζόμενες με τον τουρισμό επιχειρήσεις.

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι οι δύο εισαγγελείς, των οποίων η θητεία έληγε στις αρχές Ιουνίου, είχαν αιτηθεί στον Άρειο Πάγο τη μη ανανέωση της θητείας τους, εξαιτίας, όπως οι ίδιοι επικαλέστηκαν, αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων με τον νέο εισαγγελέα Διαφθοράς. Έτσι μόλις εχθές αποφασίστηκε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο η αντικατάσταση τους από τους αντεισαγγελείς Εφετών κ.κ. Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρή.

Η εισαγγελική παραγγελία

Η βαθιά οικονομική ύφεση προσέδωσε ανησυχητικές διαστάσεις στο φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας, κατ’ επέκταση και της φοροδιαφυγής που τη συνοδεύει, με τους οικονομικούς εισαγγελείς να διατάσσουν επισταμένους ελέγχους, σε μία προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου.

Ως είναι επόμενο στοχοποιούνται τα νησιά, καθώς αποτελούν τους πλέον τουριστικούς προορισμούς της χώρας, τα οποία από ενάρξεως της θερινής περιόδου θα υποδεχτούν τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ, που σε συνεργασία με τους Επιθεωρητές Εργασίας θα εντατικοποιήσουν τους ελέγχους τους σε κάθε είδους τουριστική επιχείρηση.

Με την εισαγγελική παραγγελία ζητείται από το ΣΔΟΕ η διενέργεια «πυκνών και συντονισμένων ελέγχων, επί των συναπτόμενων με το τουριστικό αντικείμενο επιχειρήσεων, προκειμένου έτσι να κατασταλούν και να προληφθούν ενδεχόμενες έκνομες δραστηριότητες (π.χ «μαύρη» εργασία, συνεπαγόμενη πέραν των λοιπών σημαντικών παραμέτρων και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή τόσον από την πλευρά των εργοδοτών όσο και από την πλευράς παρανόμως εργαζομένων). Ει και ως εκ του περισσού επιτονίζεται και επισημαίνεται η ιδιάζουσα βαρύτητα, που κέκτηται για την Εθνική Οικονομία, το περιεχόμενο τουριστικό προϊόν, διασφάλιση δεν της νομιμότητος επί των συνθηκών και του πλαισίου παροχής τούτου, σημαίνει διασφάλιση, υπέρ της Εθνικής μας οικονομίας, της αντιστοίχου προστιθέμενης αξίας».

Παράλληλα ζητείται να υπάρξει συνεργασία των ελεγκτών του ΣΔΟΕ με την αστυνομία και τους Επιθεωρητές Εργασίας κατά τη διαδικασία των ελέγχων και εκ μέρους των αρμοδίων στελεχών να υπάρχει μηναία ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες τους.

Ενισχυμένους ελέγχους διατάσσει και το υπουργείο Εργασίας

Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, το οποίο έρχεται να ενισχύσει την εντολή των εισαγγελέων, με τον αρμόδιο υπουργό, κ. Γιάννη Βρούτση, να δίνει σχετική εντολή προς τον ειδικό γραμματέα ΣΕΠΕ, κ. Μιχάλη Κανδαράκη, για διενέργεια άμεσων και εντατικών ελέγχων σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουριστικό κλάδο.

Τα περσινά στοιχεία είχαν παρουσιάσει αλματώδη αύξηση της αδήλωτης εργασίας, η οποία έφτασε στο 35% των απασχολούμενων στις τουριστικές επιχειρήσεις, ποσοστό που μεταφράζεται σε 500.000 εργαζόμενους.

Όπως σημειώνεται εκ μέρους του υπουργείου «Οι έλεγχοι που θα εκτείνονται στο σύνολο των τουριστικών περιοχών και θα αφορούν σε όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, θα διενεργούνται κατά την διάρκεια όλης της καλοκαιρινής περιόδου».

Προκειμένου η κίνηση αυτή να αποδώσει τα θετικότερα δυνατά αποτελέσματα, εκ μέρους του υπουργείου υπενθυμίζεται ότι «με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4144/2013, στο ελεγκτικό έργο του ΣΕΠΕ δύναται να συνδράμει και η υπηρεσία της Οικονομικής Αστυνομίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ώστε με συντονισμένες προσπάθειες και στενή συνεργασία να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του όλου εγχειρήματος».

Ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, σε δηλώσεις του κατέστησε σαφές ότι αποτελεί προτεραιότητα «Η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και η νομιμότητα στην αγορά εργασίας».

Χαρακτηρίζοντας τις εργατικές παραβάσεις ως έγκλημα, έστειλες μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα για πάταξη του φαινομένου με κάθε τρόπο. «Ας καταλάβουν όλοι ότι φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και εισφοροδιαφυγής δεν συνιστούν μία τυπική παράβαση, αλλά κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Και ως τέτοια θα αντιμετωπίζονται. Την στιγμή που καταβάλλονται τεράστιες θυσίες από όλους μας για την έξοδο της χώρας από την κρίση, συμπεριφορές ανομίας υπονομεύουν την αναπτυξιακή προοπτική και την εθνική προσπάθεια. Κανείς δεν δικαιούται ούτε νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την κρίση για τέτοιες συμπεριφορές. Ειδικά σε αυτή την περίοδο όπου αναμένεται πολύ σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος, που θα συμβάλει στη τόνωση της οικονομίας και συνεπώς στην αύξηση των θέσεων εργασίας, φαινόμενα παραβατικότητας που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξανασυμβούν. Νομιμότητα στην εργασία και ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες είναι έννοιες αλληλένδετες και συνιστούν ζήτημα εθνικής σημασίας. Πρέπει όλοι να το καταλάβουν και να συμβάλουν».

Να υπενθυμίσουμε ότι από το περασμένο καλοκαίρι ο Ναξιώτης υπουργός δήλωνε αποφασισμένος να πατάξει το φαινόμενο, σημειώνοντας ότι δεν επρόκειτο να χαριστεί ούτε στην εκλογική του περιφέρεια.

Είχε δηλώσει ότι «η κρίση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την παραβατικότητα», συμπληρώνοντας ότι θα αντιμετωπιστούν αυστηρά όσες επιχειρήσεις λειτουργούν με αδήλωτη εργασία, «Θα κλείσω και επιχειρήσεις ξεκινώντας από την εκλογική μου περιφέρεια. Ένα κράτος για να είναι αυστηρό πρέπει να είναι πρώτα δίκαιο»