Αριθμός ρεκόρ μεταναστών τον Ιούλιο στα νησιά

Οι τέσσερις δράσεις της κυβέρνησης για το πρόβλημα
  • Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2015 - 06:10

Τα καμπανάκια του κινδύνου για την κατάσταση με το μεταναστευτικό στην Ελλάδα ηχούν δυνατά εδώ και αρκετούς μήνες τόσο στα αυτιά της κυβέρνησης όσο και στα αυτιά φορέων εντός και εκτός, ωστόσο τα νησιά μέρα με την ημέρα «βουλιάζουν» από ανθρώπινες ψυχές που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον εγκλωβισμένοι όλοι μαζί σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Tους τελευταίους μήνες, οι φουσκωτές βάρκες που αρχίζουν από τα τουρκικά παράλια υπερφορτωμένες με δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες προσαράζουν κατευθείαν στις παραλίες των νησιών. Σύμφωνα με το Λιμενικό, περισσότεροι από 54.000 μετανάστες διέσχισαν παράτυπα τα υδάτινα σύνορα της χώρας τον μήνα Ιούλιο. Αριθμός που΄σύμφωνα με την Καθημερινή ξεπερνά το σύνολο των αφίξεων για ολόκληρο το 2014.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Λιμενικό, τον Ιούλιο καταγράφηκαν 748 περιστατικά παράνομης εισόδου, συνελήφθησαν 47 διακινητές και κατασχέθηκαν 158 σκάφη. Οι νεοεισελθόντες πρόσφυγες και μετανάστες ήταν συνολικά 54.899, αύξηση περίπου 70% σε σχέση με τις αφίξεις του περασμένου Ιουνίου. Ενδεικτικό της κρίσιμης κατάστασης είναι ότι οι θαλάσσιες διασώσεις μεταναστών στο Αιγαίο έφτασαν τις 43.518 για ολόκληρο το 2014, αν και δεν είχαν ξεπεράσει τις 11.500 για ολόκληρο το 2013.

Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κούνησε το δάχτυλο στην Ελλάδα αναφέροντας ότι πρέπει να βάλει τάξη στο χάος με τους μετανάστες στα νησιά, ενώ επεσήμανε ότι το 63% των νεοεισελθόντων είναι Σύροι πρόσφυγες.

Το μεγαλύτερο κύμα αυτών των ροών φτάνει στη Λέσβο, στη Χίο, στην Κω και στη Λέρο. Στην Κω οι μετανάστες στο νησί πλησιάζουν τους 5.500. Στη Λέρο ο προαύλιος χώρος του λιμεναρχείου δεν επαρκεί πλέον για να φιλοξενήσει προσωρινά τους νεοεισελθόντες μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή τους. Πλέον, γυναίκες και παιδιά περιμένουν στον δρόμο τη δική τους σειρά. Στη Λέσβο, τα σκάφη του Λιμενικού σχεδόν σε κάθε περιπολία θα πραγματοποιήσουν και διάσωση. Την περασμένη Τετάρτη εντόπισαν 114 παράνομα εισελθόντες σε δύο διαδοχικά περιστατικά.

«Κάνουμε πολλά για να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Έχουμε αριθμούς ρεκόρ στις αφίξεις και γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι πιεστική», δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες η Νατάσσα Μπερτό, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου. Η κ. Μπερτό ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι τα εγκεκριμένα κοινοτικά κονδύλια για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα για την περίοδο 2014 - 2020 ξεπερνούν τα 320 εκατομμύρια ευρώ. Δήλωσε αισιόδοξη ότι η εκταμίευση μέρους του ποσού ίσως είναι εφικτή και την επόμενη εβδομάδα.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομική βοήθεια και αλληλεγγύη. Αλλά δεν μπορείς να προσβλέπεις σε ενίσχυση εάν δεν έχεις κάποιο συγκεκριμένο και κατάλληλο σχέδιο», είχε πει ο Βενσάν Κοστέλ, αφήνοντας αιχμές και για την απροθυμία δράσης τοπικών αρχών, φέρνοντας ως παράδειγμα την Κω. Εκεί βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης.

«Γνωρίζουμε ότι στην Κω, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, όσο και σε άλλα νησιά, η κατάσταση είναι πλέον οριακή», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και οι πολίτες προσπαθούν να διευκολύνουν τους πρόσφυγες που προσεγγίζουν το νησί. Ζήτησε ακόμη τη δημιουργία υποδομών στην Κω και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, αλλά και τη μεταφορά τους σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής, όπου θα διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες ταυτοποίησης και διαχωρισμού τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει εξετάσεις στο μεταναστευτικό πρόβλημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπειτα από την σύσκεψη ενώ, στον Βοτανικό συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες για τη μεταγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως.

Η προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος από την πλευρά της Ελλάδας είναι διαρκής, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα μάς υπερβαίνει, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα από το υστέρημά της και από ουμανιστική υποχρέωση προσφέρει ό,τι μπορεί στους πρόσφυγες.

Καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει την ευθύνη των συνόρων της είπε ότι η ενωμένη Ευρώπη δεν έχει άλλο νόημα αν κάθε κράτος κοιτάει μόνο το δικό του συμφέρον, ενώ μίλησε και για κάποια όψιμα μέλη της ΕΕ που αρνούνται να υιοθετήσουν την αρχή της αλληλεγγύης, πάνω στην οποία στήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε:

· Τον διαρκή συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και την αναπληρώτρια υπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, με στόχο την ταχύτερη αποφόρτιση των νησιών, την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, την ταχύτερη ταυτοποίηση των προσφύγων και την ταχύτερη δυνατή μετακίνησή τους από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.

· Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής για την άμεση αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μάλιστα, είπε ότι ζήτησε και την ανάκληση αδειών υπαλλήλων, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

· Την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, -όπως διαβήματα προς ΕΕ και ΟΗΕ- τη συνεργασία και τις διπλωματικές επαφές με την Τουρκία, όπου -όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας- υπάρχει μεγάλος όγκος προσφύγων. Είναι, είπε, απαραίτητη η συνεργασία με την Τουρκία, όχι μόνο από την πλευρά της Ελλάδας από από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

· Ανάληψη πρωτοβουλιών για την κινητοποίηση των υφιστάμενων κρατικών δομών και των δομών των δήμων, καθώς και την αξιοποίηση κάθε κοινωνικής προσφοράς για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Newpost.gr

Ετικέτες: