Σχεδιασμός του υπουργείου Ναυτιλίας για φιλοξενία μεταναστών

Υποδοχή μεταναστών στα νησιά

Μέτρα που θα παρέχουν τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης στους λαθρομετανάστες, κατά την προσωρινή τους διαμονή στα νησιά, ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο υπουργός, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που αναλαμβάνει να δημιουργήσει χώρους προσωρινής διαμονής των μεταναστών στα νησιά.

Ο υπουργικός σχεδιασμός

Πρόκειται για ένα σχέδιο του υπουργού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στήνοντας σε ελεύθερους χώρους αντίσκηνα, που θα φιλοξενούν για λίγες ημέρες τους οικονομικούς ή πολιτικούς μετανάστες.

Αυτοί οι πρώτοι σταθμοί διαμονής, πριν την τελική διεκπεραίωση των διαδικασιών για μεταφορά τους στα κέντρα φύλαξης μεταναστών, θα εξυπηρετούν τους μετανάστες το πολύ για τρεις ημέρες, ώστε να απαλειφθούν οι εικόνες των στιβαγμένων ανθρώπων, υπό άθλιες συνθήκες, έξω από τα Λιμεναρχεία ή τα Αστυνομικά τμήματα.

Εκτός από αντίσκηνα, ο υπουργός ενημέρωσε ότι θα στηθούν και χημικές τουαλέτες, ενώ θα διαμένουν χωριστά οι γυναίκες από τους άντρες.

Τη διαχείριση των χώρων αυτών θα επωμισθεί το Λιμενικό Σώμα, το οποίο και θα αναλάβει να διεκπεραιώσει τις υπουργικές εντολές περί βελτίωσης των συνθηκών προσωρινής διαμονής των παράνομων μεταναστών και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία εξεύρεσης των ελεύθερων χώρων.

Εκ μέρους του υπουργού εκφράστηκε το αίτημα για συνεργασία των τοπικών υπηρεσιών του Λιμενικού με ιατρικούς συλλόγους των περιοχών προκειμένου να παρέχεται άμεση εξέταση σε όποιον μετανάστη παρουσιάσει πρόβλημα υγείας, ώστε όποτε κρίνεται αναγκαίο να μεταφέρεται στο Κέντρο Υγείας ή το Νοσοκομείο της περιοχής.

Επίσης να υπάρξει αντίστοιχη συνεργασία, των Λιμενικών αρχών με τους δικηγορικούς συλλόγους, για παροχή νομικής στήριξης προς τους μετανάστες.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη έως την Παρασκευή αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση για την αποδέσμευση χρημάτων, από τον προϋπολογισμό του υπουργείου, για τη σίτιση των μεταναστών, καθώς μέχρι σήμερα, όπως σημείωσε, πολλοί λιμενικοί αγοράζουν με δικά τους χρήματα φαγητό για τους μετανάστες.

Για την επιπλέον εξεύρεση κονδυλίων, προς κάλυψη του όλου εγχειρήματος, θα ζητηθεί και η συνδρομή της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ήδη για το θέμα αυτό έχει προγραμματιστεί για σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας, του υπουργού με εκπροσώπους όλων των Λιμενικών αρχών της χώρας.

Κατηγορηματικά αρνητικός ο Περιφερειάρχης

Καθώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο για το κατά πόσον το σχέδιο αυτό αφορά και στα νησιά των Κυκλάδων, παρά τη συμμετοχή στη σημερινή σύσκεψη και εκπροσώπων του Λιμενικού από τον Νομό, κατηγορηματικά αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Όπως είπε «στις Κυκλάδες δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα».

Αν και πληροφορίες όλο το προηγούμενο διάστημα συνέδεαν την επίσκεψη του κ Δένδια στις Κυκλάδες και με την πιθανότητα αξιοποίησης του στρατοπέδου για το σκοπό αυτό ο κ. Μαχαιρίδης απέκλεισε κάθε σχετικό σενάριο λέγοντας «ήμουν σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν και με την αστυνομία και με την πυροσβεστική. Πουθενά δε συζητήθηκε τέτοιο θέμα. Δεν μπορεί ένα στρατόπεδο να μετατραπεί και μάλιστα ενεργό όπως είναι εν μέρει της Σύρου. Δεν μπορείς να έχεις στρατό και δίπλα να έχεις και προφύλαξη λαθρομεταναστών, καθώς οι συνειρμοί πάνε αλλού. Άρα ενεργά στρατόπεδα δεν μπορούν να δεχτούν τέτοιον κόσμο».

Γενικώς για το θέμα των μεταναστών σε σχέση με τα νησιά των Κυκλάδων ανέφερε «δεν έχω τέτοια ενημέρωση σε οτιδήποτε αφορά μετανάστες σε σχέση με τη Σύρο ή τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Και δεν πρόκειται να γίνει. Αυτό το θέμα πάει και έρχεται δέκα χρόνια».

Συμπλήρωσε όμως «Αν θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες υποδομές όχι για κέντρα φύλαξης και παραμονής λαθρομεταναστών, για κέντρα στοιχειώδους, ανθρώπινης συμπεριφοράς. Γιατί το να είναι στοιβαγμένοι έξω από τα αστνομικά τμήματα ή τα λιμεναρχεία και να αφοδεύουν στο δρόμο ή πάνω στα μπαλκόνια, νομίζω ότι δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν. Από την άλλη πλευρά, οι τοπικές κοινωνίες σε όλα τα νησιά δε δέχονται να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα».

Διευκρίνισε δε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει στη δικαιοδοσία του τα λιμεναρχεία στα οποία συγκεντρώνονται οι λαθρομετανάστες και σε αυτά αναφέρεται αλλά τα υπόλοιπα είναι δικαιοδοσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Αποσαφήνισε ότι «εμάς δεν μας έχει ενοχλήσει κανείς. Δεν είμαστε κοινωνοί του προβλήματος από πλευράς της κυβέρνησης».

Δίνοντας δε και την Ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος ανέφερε ότι «αυτό το οποίο θα πρέπει να κρατάει κανείς κατά νου είναι ότι πρώτον είμαστε μια χώρα ευρωπαϊκή και πρέπει οι συνθήκες φύλαξης και κράτησης αυτών των ανθρώπων να είναι αυτόνομες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προς αυτή την κατεύθυνση, λέει δεν μπορείτε να είστε τριτοκοσμική χώρα, εμείς διαθέτουμε δεκάδες για να μην πω εκατοντάδες εκατομμύρια για να δημιουργηθούν τέτοιες υποδομές. Αυτές οι υποδομές, σε άλλες χώρες πολιτισμένες, είναι χώροι πραγματικά φιλοξενίας ανθρώπων που ζητάνε οι περισσότεροι άσυλο και μέχρι να εξεταστεί το άσυλό τους, εσύ πρέπει να τους διασφαλίσεις μία παραμονή».

Για την πρόθεση αυτή του κ. Βαρβιτσιώτη σχολίασε ότι «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, δεν τιμά κανέναν να έχουμε αυτή την εικόνα στα νησιά».