Νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Αμετάβλητες οι πολύ χαμηλές και πολύ υψηλές τιμές - Μεταβολή σε φόρους και επιδόματα

Μειώσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπογράφηκε την Τρίτη 19/1/2016, η οποία έχει αναδρομική ισχύ από 21 Μαΐου 2015, βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η δημοσίευση της οποίας αναμένεται στο ΦΕΚ, καθορίστηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες εμφανίζονται μειωμένες από 5% έως 19%, εκτός των περιοχών των πολύ χαμηλών και αντιστοίχως πολύ υψηλών τιμών, που έμειναν αμετάβλητες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, «οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν και για ένα διάστημα του 2016, έως ότου εφαρμοστεί το νέο σύστημα εμπορικών αξιών, το οποίο θα αντικαταστήσει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών που έχει κλείσει τον κύκλο του».

Ανάλογη των νέων τιμών θα είναι και η τροποποίηση των φόρων, που υπολογίζονται σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες, με πρώτιστο τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), με τις περισσότερες φορολογικές επιβαρύνσεις να μειώνονται, όμως παράλληλα να χάνονται και πολλά από τα επιδόματα που τελούν σε άμεση συνάρτηση με την αξία των ακινήτων.

Η ενημέρωση του ΥΠΟΙΚ

Υπογράφηκε την Τρίτη 19.1.2016, η Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η Υπουργική Απόφαση:

1) Εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.

2) Εφαρμόζει τις νομοθετικές αποφάσεις, που έχουν ψηφιστεί από το 2007, και καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε προχωρήσει σε εφαρμογή τους.

3) Διαψεύδει τις Κασσάνδρες, οι οποίες έσπευσαν να παραπληροφορήσουν για ¨αυξήσεις και νέα φορολογική επιβάρυνσή των πολιτών¨, χωρίς να έχουν δει καν τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών.

4) Επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις περί καμίας αύξησης στις αντικειμενικές αξίες, εκ μέρους της Κυβέρνησης. Στις εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται, και αφορούν όλη την επικράτεια, στις ισχύουσες τιμές από 400- 650 ευρώ, οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, όπως και στις τιμές από 4.050- 8.800 ευρώ. Σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης έχουμε μείωση των ισχυουσών τιμών από 5- 19%.

5) Παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και οι επιτροπές που συστάθηκαν (για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών) διεκπεραίωσαν επιτυχώς το έργο τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανταποκρίθηκαν στις νομικές και κοινωνικές αναγκαιότητες.

Αναπροσαρμογή της φορολογίας

Τριάντα δύο κλιμάκια για τις μειώσεις των τιμών, με σταθερές να παραμένουν οι ζώνες με τιμές έως 600 ευρώ και οι ζώνες με τις υψηλότερες τιμές από 4.051-8.800 ευρώ.

Πρόκειται για οριζόντιες μειώσεις, χωρίς να αναλυθούν τα ισχύοντα στοιχεία των πραγματικών τιμών της αγοράς, γεγονός που οδηγεί σε στρεβλώσεις, καθώς ακόμα και στις περιοχές όπου ισχύουν οι πολύ υψηλές τιμές ζώνης, η εμπορική αξία των ακινήτων έχει υποχωρήσει, ενώ αύξηση της εμπορικής τιμή παρατηρήθηκε σε περιοχές με πολύ χαμηλές αντικειμενικές.

Όμως τα νέα οικονομικά δεδομένα θα επιφέρουν και φορολογικές μεταβολές, με πρώτιστη τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2016, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί να έλθει αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό, αφού υπάρχουν διατυπωμένες οι πολιτικές δεσμεύσεις για ελαφρύνσεις στους πολίτες που διαθέτουν μικρή ακίνητη περιουσία.

Οι όποιες μεταβολές υπάρξουν θα επιφέρουν δημοσιονομικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, καθώς θα υποχρεωθεί σε αυξήσεις προκειμένου να επιτύχει την είσπραξη των εσόδων φόρων που ανέρχονται σε 2,65 δις ευρώ επί συνόλου 3,3 δις ευρώ βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών.

Πέραν του ΕΝΦΙΑ, που μένει να διευκρινιστεί τι θα ισχύσει για τις περιπτώσεις που τυγχάνουν της απαλλαγής του 50% από τον συγκεκριμένο φόρο, πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με πολλούς ακόμα φόρους που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία, όπως και επιδόματα, που επηρεάζονται από την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών.

Οι φόροι στους οποίους πρόκειται να επέλθουν μεταβολές είναι και ο τεκμαρτός προσδιορισμό εισοδήματος, δηλαδή το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή, που τελεί σε άμεση συνάρτηση εκτός από το εμβαδόν του ακινήτου και με τις τιμές ζώνης.

Επίσης το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που εισπράττεται από τους Δήμους.

Ανάλογη προσαρμογή θα πρέπει να υπάρξει και στο κατώτατο ενοίκιο που δηλώνεται από τους εκμισθωτές των ακινήτων, ο υπολογισμός του οποίου γίνεται βάσει των τετραγωνικών του ακινήτου επί του συντελεστή 3,5% της αντικειμενικής αξίας του.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, των οποίων η άδεια οικοδομής εκδόθηκε προ του 2006, ο υπολογισμός του γίνεται με συντελεστή 3% της αντικειμενικής αξίας, ενώ για τις άδειες μετά το 2006, ο συντελεστής ανέρχεται σε 23%, εξαιρουμένης της πρώτης κατοικίας.

Επίσης μεταβάλλεται ο φόρος για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές και τις δωρεές, ο υπολογισμός του οποίου γίνεται, πέραν του βαθμού συγγένειας, βάσει συντελεστών που κυμαίνονται από 1% έως 20% των αντικειμενικών αξιών.

Παράλληλα θα μεταβληθούν τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων, όπως και το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

Άμεσα θα επηρεαστούν και πολλά από τα επιδόματα που λάμβαναν χιλιάδες φορολογούμενοι, πολλοί εκ των οποίων θα τα χάσουν, όπως το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, η επιδότηση ενοικίου, το δωρεάν ρεύμα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οικογενειακό αλλά και το φοιτητικό επίδομα, ακόμα και η κάρτα σίτισης.