Αντικειμενικές αξίες χωρίς αντίκρισμα

Η επιτακτική ανάγκη άμεσης εισροής εσόδων στα κρατικά ταμεία, οδηγεί εκ νέου το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο σε έναν εκ του προχείρου υπολογισμό, που αυτή τη φορά αφορά στον καθορισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011,2012 και 2013, με προσδιορισμό των τιμών οικοπέδων για 457 περιοχές της χώρας, στις οποίες δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Προ εκπλήξεως θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι, από τις αρχές Ιουλίου όταν και θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα εκκαθαριστικά του Φ.Α.Π., θα εμφανιστούν υπόχρεοι καταβολής του συγκεκριμένου φόρου, που όμως σε πολλές των περιπτώσεων, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία του ακινήτου.

Το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε τις τιμές των ακινήτων, συγκεντρώνοντας τα στοιχεία όπως αυτά ορίστηκαν από τις τοπικές Δ.Ο.Υ., χωρίς όμως πρώτα να γίνει διασταύρωση τους με τις πραγματικές αξίες που ισχύουν ανά περιοχή, αλλά βάση των εμπορικών τιμών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε αρκετές περιπτώσεις, στις φθηνές περιοχές να υπολογίζεται ιδιαιτέρως υψηλή τιμή ακινήτων, σε αντίθεση με τις εκ των πραγμάτων ακριβές περιοχές, όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι κατά πολύ χαμηλότερες, γεγονός που καθιστά σαφές το μέγεθος της προχειρότητας υπολογισμού, αλλά γεννώντας ταυτόχρονα και αισθήματα αγανάκτησης από την έκδηλη αδικία.

Ο υπολογισμός των αντικειμενικών

Στις περιοχές όπου δεν εφαρμόστηκε το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας ακινήτων, προκειμένου να υπολογισθεί η φορολογητέα αξία λαμβάνεται ως τιμή ανά τετραγωνικό, η τιμή οικοπέδου που προκύπτει από τη χαμηλότερη τιμή ζώνης και τον μικρότερο Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου και συντελεστή οικοπέδου και ζώνης του οικείου δήμου ή κοινότητας.

Μόνο που στην παρούσα περίπτωση, ο υπολογισμός των στοιχείων εκ μέρους των εφοριών απείχε μακράν αυτών των τιμών, καθώς χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία που ελήφθησαν από συμβολαιογραφικές πράξεις αγοραπωλησιών των ακινήτων και όχι βάσει των κατώτατων αντικειμενικών αξιών.

Στην παρούσα φάση, εκ μέρους του υπουργείου, κατέστη σαφές ότι ο καθορισμός των τιμών που δημοσιοποιήθηκαν θα ληφθεί υπόψη από το TAXIS μόνο κατά τον υπολογισμό του Φ.Α.Π. και όχι για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, στις οποίες θα γίνει χρήση των συγκριτικών τιμών που εφαρμόζουν οι εφορίες.

Πέραν αυτού, με υπουργική απόφαση, για τον υπολογισμό του Φ.Α.Π., στον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων, καθορίζεται και ο Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδων, η τιμή του οποίου σε αρκετές περιπτώσεις απαιτεί πολεοδομική βεβαίωση.

Εάν δεν έχει καθοριστεί Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδων για συγκεκριμένες περιοχές, τότε η τιμή υπολογίζεται σύμφωνα με την κατώτατη τιμή του πρώην καποδιστριακού Δήμου ή ακόμα και ολόκληρου του νομού. Στα ακίνητα δε που εκτείνονται σε οικοδομικά τετράγωνα όπου ισχύουν διαφορετικοί Συντελεστές, τότε υπολογίζεται αυτός που λειτουργεί ευνοϊκότερα υπέρ του φορολογούμενου.

Οι επερχόμενες μεταβολές

Γεγονός αποτελεί η εκ των πραγμάτων, λόγω οικονομικής ύφεσης, μεταβολή του αντικρίσματος των κατώτατων αντικειμενικών αξιών, καθώς δεν συμβαδίζουν με την τρέχουσα πραγματικότητα, αφού παρουσιάζει μεταβολή και ο δείκτης τιμών της αγοράς ακινήτων.

Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη μεταβολής του υπολογισμού των αντικειμενικών ώστε να συμβαδίζουν με τα νέα οικονομικά δεδομένα της χώρας, οδηγώντας το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών να προσανατολίζεται στη μεταβολή του συστήματος προσδιορισμού των τιμών, στο αμέσως προσεχές διάστημα, για να μπορέσει να εφαρμοστεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

Στο νέο νομοσχέδιο που προωθείται, πέραν των ανωτέρω, όπως οι πληροφορίες αναφέρουν, θεωρείται βέβαιο ότι θα συμπεριληφθεί και η φορολόγηση των αγροτεμαχίων, μέσω του αυτόματου συστήματος προσδιορισμού των τιμών.

Ο νέος αυτόματος υπολογισμός λογικά θα πρέπει να επιφέρει μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων των αστικών κέντρων, μειώνοντας ακολούθως και τον ενιαίο φόρο.

Όμως θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, κυρίως στις περιοχές όπου οι αγοραίες τιμές κινούνται ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

Οι τιμές στις Κυκλάδες

Στον πίνακα των 457 περιοχών που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνονται και περιοχές των νησιών των Κυκλάδων, στις οποίες δεν υπήρχε προσδιορισμός αντικειμενικών αξιών.

Τα νησιά αυτά και οι τιμές που προσδιορίστηκαν είναι: Άνδρος και Κόρθι, 15 ευρώ, Υδρούσα 10,60 ευρώ, Κέα 14 ευρώ και Κύθνος 280 ευρώ.

Ακόμα και στην περίπτωση των συγκεκριμένων νησιών, παρά το χαμηλό ύψος των αντικειμενικών, παρ’ όλα αυτά γίνεται εμφανής η απόκλιση των τιμών, η οποία δεν διακιολογείται.