Νέο αφορολόγητο όριο στα ακίνητα

Μειώσεις στο χαράτσι - αυξήσεις στα οικόπεδα

Υπέρ των ακριβών ακινήτων η φορολογία ακινήτων

Μειώσεις στο νέο φόρο ακινήτων προαναγγέλλονται μία εβδομάδα πριν από την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο καταβαλλόμενο χαράτσι της ΔΕΗ, όμως η πλειοψηφία των Ελλήνων που διαθέτει έστω ένα αγροτεμάχιο ή οικόπεδο θα πληρώσουν αυξημένους φόρους για την επόμενη χρονιά, ενώ οι κερδισμένοι όπως φαίνεται θα είναι οι ιδιοκτήτες ακριβών ακινήτων.

Με μειώσεις που θα ξεκινούν από 4% και θα φτάνουν έως και 21% έναντι των σημερινών χρεώσεων που αφορούν στο χαράτσι που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αναμένονται για όσους ιδιοκτήτες κατέχουν μόνο ακίνητα, ενώ ελαφρύνσεις προβλέπονται και για όσους είναι υπόχρεοι σε ΦΑΠ.

Προβληματίζει ιδιαίτερα η κλίμακα φορολόγησης όπου παρατηρείται έλλειψη αναλογικότητας, καθώς από το 4ο στο 5ο κλιμάκιο ο συντελεστής αυξάνεται κατά 33,3%, ενώ στο 8ο και 9ο κλιμάκιο, που αφορά στα ακριβότερα ακίνητα ο συντελεστής αυξάνεται κατά 3,2%. Αυτό παρουσιάζει και την κυβερνητική πρόθεση να προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακριβών ακινήτων με την επιβεβαίωση να έρχεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που αναφέρουν ότι «αναγκάσθηκαν να τροποποιήσουν τους συντελεστές με στόχο να μειωθούν οι επιβαρύνσεις στα ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας».

Ποιοι απαλλάσονται

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο αρθ. 4 του νομοσχεδίου για τις περιπτώσεις απαλλαγών από τον φόρο, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «Προσωρινές απαλλαγές από τον φόρο δύνανται να χορηγούνται σε φυσικά πρόσωπα, σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του. Οι προσωρινές απαλλαγές χορηγούνται σε ετήσια βάση και δύνανται να ανανεώνονται. Για τη χορήγηση της απαλλαγής πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα εξής κριτήρια: α) το συνολικό φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ, προκειμένου για μονομελές νοικοκυριό, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος, β) το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του, συνολικά για τα μέλη του νοικοκυριού, βεβαιωθέντος φόρου, γ) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων και των γηπέδων στη ιδιοκτησία των μελών του νοικοκυριού (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας) δεν υπερβαίνει τα 200τ.μ. προκειμένου για κτίσματα, τα 500τ.μ. προκειμένου για γήπεδα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού και τα 6.000τ.μ. προκειμένου για γήπεδα εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, δ) το σύνολο των καταθέσεων και των χρεογράφων στην κατοχή των μελών του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει το τριπλάσιο του φόρου και ε) τα μέλη του νοικοκυριού δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το υπουργείο οικονομικών και τα Ασφαλιστικά Ταμεία».

Επίσης απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.).

Το αφορολόγητο όριο θα είναι στις 300.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ, μείωση της τάξης από 4% έως 21%. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου η επιβάρυνση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων αφορά στο σύνολο των ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια.

Οι συντελεστές φορολόγησης κατανέμονται σε 12 κλιμάκια που θα ξεκινούν από 2 ευρώ ανά τ.μ. και θα φτάνουν έως 13 ευρώ ανά τ.μ., βάσει της τιμής ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο.

Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών, στα οποία συγκαταλέγονται τα διατηρητέα ή τα υπό απαλλοτρίωση, ο τελικός φόρος βάσει του μειωτικού συντελεστή θα εμφανίζεται μειωμένο έως 60%, ενώ για τα ημιτελή μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ο μειωτικός συντελεστής προβλέπεται στο 0,4.

Όσον αφορά στα οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών ο βασικός φόρος θα είναι μειωμένος από 70% έως 90% από τον αρχικό σχεδιασμό, θα υπολογίζεται με 25 κλιμάκια και θα κυμαίνεται από 3 ευρώ έως 9.000 ευρώ το στρέμμα.

Για τα αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ για τις εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κύρια ή εξοχική κατοικία άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων, θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας 5.

Ο νέος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο του 2014, ενώ στο σχέδιο νόμου θα περιληφθεί και διάταξη για τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3% από 10% που είναι σήμερα.

Υψηλή φορολόγηση πανευρωπαϊκά

Σε πολύ υψηλές θέσεις φιγουράρει η Ελλάδα όσον αφορά στην φορολόγηση εισοδήματος από ακίνητα, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Στην πρώτη πεντάδα συγκαταλέγεται η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία, την Γερμανία, την Γαλλία και το Βέλγιο, μεταξύ 22 ευρωπαϊκών χωρών, στη φορολογία εισοδήματος από ακίνητα, ενώ στη φορολόγηση εισοδήματος των νομικών προσώπων από ακίνητα έρχεται στη δεύτερη θέση μετά τη Γαλλία.

Όσον αφορά στην φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο συντελεστή φόρου περιουσίας στο 2% ετησίως, έχει τον δεύτερο υψηλότερο φόρο μεταβίβασης ακινήτων στο 12,5%, ενώ την δεύτερη θέση κατέχει με 23% και στον ΦΠΑ στην οικοδομή.

Αξιοσημείωτο δε είναι πως στην Ελλάδα παρατηρείται το νομαδικό φαινόμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη της μη αναγνώρισης των επισκευής ή συντήρησης ακινήτων για τον φόρο υπεραξίας η επιβολή του οποίου θα ξεκινήσει από την 1/1/2014.

Τέλος η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών που επιβάλλουν φόρο κληρονομιάς, γονικών παροχών, ενώ η χώρα μας μαζί με την Ιταλία είναι οι μόνες χώρες στις οποίες στις οποίες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι υψηλότερες από τις εμπορικές.

Ετικέτες: