Στο Δημόσιο τα ακίνητα όσων οφείλουν στην εφορία-Προ των πυλών οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας

Το σπίτι σου ή τα λεφτά σου

Αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου

Με απώλεια της ακίνητης περιουσίας τους απειλούνται άμεσα όσοι φορολογούμενοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, καθώς πλέον θα τη χαρίζουν στο Δημόσιο προκειμένου να καλύψουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Πρόκειται για μαυραγορίτικες τακτικές, τις οποίες επιχειρεί να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, εκμεταλλευόμενο την οικονομική στενότητα πολλών φορολογουμένων, που δεν τους επιτρέπει την εξόφληση των φορολογικών τους οφειλών.

Η επίμαχη διάταξη

Στην τελική διαδικασία κατάρτισης βρίσκεται το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, στο οποίο πρόκειται να περιληφθεί διάταξη που θα επιτρέπει τον ισοσκελισμό των οφειλών με μεταβίβαση του ακινήτου σε τρίτο ή στο δημόσιο.

Η ακολουθούμενη διαδικασία εκχώρησης των ακινήτων προς εξόφληση οφειλών θα αποφασίζεται από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Έτσι οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης του συνόλου ή μέρους της οφειλής τους, μεταβιβάζοντας σε τρίτο την πλήρη κυριότητα του ακινήτου, εκχωρώντας ταυτοχρόνως και την απαίτηση καταβολής του τιμήματος ή μέρους αυτού στο ελληνικό δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτόν που θα εκχωρηθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας του ακινήτου θα αναλάβει και την υποχρέωση να πληρώσει τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Επίσης οι μεταβιβάσεις θα μπορούν να γίνονται και προς το Δημόσιο, ακινήτων τουλάχιστον ίσης αξίας με τον οφειλόμενο φόρο και όπου η αξία του ακινήτου θα υπερβαίνει την οφειλή, η διαφορά δεν θα επιστρέφεται και θα την καρπώνεται το Δημόσιο.

 

Συμβολαιογράφοι σε ρόλο εφοριακών

Η επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα ξεκινήσει από 1ης Ιανουαρίου του 2014, με απαίτηση καταβολής του και χωρίς δικαίωμα μεταβίβασης των ακινήτων εάν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές.

Τη διαδικασία καλούνται να υπερασπιστούν, με την απειλή προστίμου, οι συμβολαιογράφοι, οι φύλακες μετεγγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων.

Σε περίπτωση που οι συμβολαιογράφοι προχωρήσουν σε πράξεις μεταβίβασης ή καταχώρησης ακινήτων ή μεταγραφής τίτλων, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν καταβάλλει τον φόρο, τότε καλούνται οι ίδιοι, εντός προθεσμίας τριών ημερών, ή να καταβάλλουν το οφειλόμενο ποσό ή θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στη διάταξη «Απαγορεύεται, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαιογραφικού εγγράφου, η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου με το οποίο μεταβιβάζεται ή δημιουργούνται εμπράγματα δικαιώματα σε αυτό ή γίνεται σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή εγγράφεται υποθήκη επί ακινήτου, αν δεν επισυναφθεί από τον συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό της Φορολογικής Διοίκησης με το οποίο να πιστοποιείται ότι το ίδιο ακίνητο, με τα ίδια στοιχεία, περιλαμβάνεται στη δήλωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλλει ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλλει, ρυθμίσει ή νόμιμα απαλλαγεί για τα υπόλοιπα ακίνητα για τα οποία είναι υπόχρεος, κατά τα προηγούμενα έτη. Το αυτό ισχύει και για τη σύνταξη κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού.».

Και αναστολή πλειστηριασμών

Στην επικείμενη αναστολή πλειστηριασμών, που λήγει στο τέλος του έτους, άμεσα αντανακλαστικά επέδειξε ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου, αποστέλλοντας επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με την οποία αιτιολογεί γιατί κρίνει αναγκαία την παράταση της απαγόρευσης αναγκαστικού πλειστηριασμού της κύριας ή της μοναδικής κατοικίας.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, κ. Νίκος Παγίδας, υπενθυμίζει την απαγόρευση, από το 2008, των πλειστηριασμών της

πρώτης κατοικίας, σε μια κίνηση στήριξης από την πλευρά της Πολιτείας των χιλιάδων υπερχρεωμένων δανειοληπτών, οι οποίοι είναι παράλληλα ιδιοκτήτες ακινήτων.

Απόφαση που, όπως σημειώνει «αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές και προστάτευσαν τόσο τις επιχειρήσεις που βρέθηκαν σε προσωρινή αδυναμία, όσο και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά».

Με την επιχειρούμενη άρση αυτής της ρύθμισης θα προκληθεί πρόβλημα σε «χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της κρίσης στην τήρηση των δανειακών τους υποχρεώσεων».

Σημειώνει ότι «ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα στην χώρα μας, είναι η υπερχρέωση των φυσικών προσώπων. Η υπερχρέωση αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας, χτυπώντας περισσότερο τους αδύναμους, τα μικρά και τα μεσαία νοικοκυριά. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετώπιζαν και δυστυχώς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες, είναι να χάσουν λόγω των χρεών το ίδιο τους το σπίτι, που για την πλειοψηφία τους αποτελεί και το μοναδικό τους περιουσιακό στοιχείο».

Στην αιτιολόγηση του συγκεκριμένου αιτήματος, μεταξύ άλλων υπενθυμίζει ότι «οι λόγοι που οδήγησαν την Ελληνική Πολιτεία στη λήψη μέτρων για την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά στο πλαίσιο των επιδεινούμενων οικονομικών συνθηκών, καθίσταται πλέον απολύτως αναγκαία η μέριμνα της Πολιτείας, για να αποφευχθούν τεράστια προβλήματα σε κοινωνικό επίπεδο και η προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων πρέπει να είναι πάγια θέση κάθε Πολιτείας και θεμελιώδης υποχρέωση όσων ασκούν εξουσία».

Έτσι καταλήγει «Καθίσταται επιτακτική και άμεση ανάγκη, προς αποφυγή περισσότερων αδιεξόδων και για τη διατήρηση της υπάρχουσας κοινωνικής γαλήνης, να παραταθούν οι ημερομηνίες απαγορεύσεως των αναγκαστικών πλειστηριασμών της κύριας καθώς και της μοναδικής κατοικίας, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015 και σε κάθε περίπτωση να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί κάθε ακινήτου που αφορά ανέργους, χαμηλόμισθους, πολυτέκνους και τριτέκνους».