Επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου προς τον Πρωθυπουργό για την κατάργηση και συγχώνευση των Υποθηκοφυλακίων στα νησιά

"Σας καλούμε να διαφυλάξετε τα ανθρώπινα δικαιώματα των νησιωτών"

  • Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2016 - 14:12

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας, όπου σε οξύτατο και καυστικό τόνο, στηλιτεύεται η απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση και συγχώνευση των δομών των νησιών, στο νομοσχίδιο περί αναδιοργάνωσης των Υποθηκοφυλακίων, απέστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής - λαίλαπα του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα:

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Μελετήσαμε το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο περί της αναδιοργανώσεως των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας και διαπιστώσαμε ότι, για μία ακόμη φορά, επιχειρείτε σε συνέχεια όλων των  προηγουμένων κυβερνήσεων από το έτος 2010 μέχρι σήμερα να αποδομήσετε ότι έχει απομείνει στα νησιά μας, από τα οποία προσδοκάτε την είσπραξη του μεγαλύτερου μέρους των κρατικών εσόδων.

Η συνεχόμενη απαξιωτική πρακτική σας απέναντι στους νησιώτες και η πλήρης αδιαφορία σας για την επιβίωσή μας οδηγεί, με μαθητική ακρίβεια, στην ερήμωση των νησιών.

Προφανώς δεν αρκεί μόνον η κατάργηση του, εκ του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της νησιωτικότητας, ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ- το οποίο συνεχίζει να ισχύει σε όλα τα άλλα ευρωπαικά  συμπλέγματα και νησιά -  προκειμένου να υλοποιήσετε το σχέδιο της εξόντωσής μας. Δεν αρκούσε  ούτε η απίστευτη φορολόγηση των εισοδημάτων μας και η εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών.

Τώρα πλέον μας αναγκάζετε να εγκαταλείψουμε τις δραστηριότητες μας και τους τόπους καταγωγής και διαμονής μας, να εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας.

΄Αραγε μετά από αυτό, τί άλλο θα ακολουθήσει;

Μήπως πρέπει να περιμένουμε και την κατάργηση των Ειρηνοδικείων των νησιών; ‘Η και την κατάργηση των Πρωτοδικείων και Εφετείων; Δηλαδή Δικαστικός Καλλικράτης;

Η μέχρι σήμερα στάση μας απέναντι στην λαίλαπα των νομοθετημάτων που μας επιβάλλατε προφανώς δεν ήταν επαρκής- κατά τις μετρήσεις και εκτιμήσεις σας- για να σας οδηγήσει στην τήρηση του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στον δρόμο της λογικής και της εθνικής ευθύνης.

Οι δικηγόροι ωστόσο θα συνεχίσουμε, όπως και εκ του όρκου μας είμαστε υποχρεωμένοι, να προασπίζομαστε το Σύνταγμα στο οποίο όπως και εσείς έχουμε ορκιστεί, αλλά και τηρώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησής σας, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, να αποδομήσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας και την νησιωτικότητα, η οποία είναι ο δικός μας κοινωνικός ιστός εδώ και αιώνες, ακόμη και κάτω από κατοχή. Και βέβαια να στερήσετε τα όποια έσοδα μας έχουν απομείνει.

΄Εχετε άραγε σκεφτεί ότι στα νησιά των  οποίων καταργείτε τα Υποθηκοφυλακεία, ζουν και δρουν επαγγελματικά δεκάδες Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και μηχανικοί; ‘Η μήπως επειδή μέλη της κυβερνήσεώς σας θεωρούν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες «φοροφυγάδες και πλουσίους» πέραν των διοικητικών και ποινικών επιπτώσεων πρέπει να τιμωρηθούμε με εξανδραποδισμό και εκτόπιση, όχι για λόγους ιδεολογικούς όπως στο παρελθόν, αλλά για λόγους ταξικούς;

Σας υπενθυμίζουμε ότι στα Υποθ/κεία εργάζονται υπάλληλοι που με την κατάργησή τους θα τους οδηγήσετε σε απολύσεις ή θα αναγκάσετε σε μετακινήσεις και αυτών και των οικογενειών τους. Γνωρίζετε δε ότι τα άμισθα Υποθ/κεία που καταργείτε κανένα βάρος δεν προκαλούν στον κρατικό προϋπολογισμό, οπότε ο μόνος λόγος της συρρίκνωσης αυτών είναι όσα προαναφέραμε και βέβαια η ανυπαρξία δικηγόρων στα νησιά και η ύπαρξη των εμμίσθων δικηγόρων των Τραπεζών και των χρηματοοικονομικών οργανισμών. ΄Όπως επίσης γνωρίζετε την κακή ενδοεπικοινωνία και συγκοινωνία των νησιών καθώς και την απομόνωση κάποιων από αυτά, τα οποία σε συνδυασμό με τα προσχεδιαζόμενα θα επιφέρουν όσα παραπάνω αναφέρουμε.

Σας καλούμε να επανεκτιμήσετε τα όσα αληθινά, νόμιμα, βάσιμα προαναφέρομε και να διαφυλάξετε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των νησιωτών, όχι με λεκτικές εξαγγελίες, τόσον δικές σας όσον και της κυβέρνησης σας, αλλά με πράξεις και ειδικότερα τώρα με την διατήρηση των Υποθ/κείων στις Κυκλάδες ως έχουν. 

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.