Με νομοθετικές ρυθμίσεις οι βελτιώσεις του ΕΝΦΙΑ

Διορθώσεις με παράταση

Οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις για τον ΕΝΦΙΑ, που προκάλεσε περισσότερο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση παρά έλυσε εισοδηματικά προβλήματα, πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων με την τρόικα, ενώ η απάντηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τον αριθμό των δόσεων του φόρου, δυσχεραίνει τον εισπρακτικό προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών.

Υπό συζήτηση τίθεται τόσο το θέμα των κριτηρίων, βάσει των οποίων θα γίνει ο νέος υπολογισμός της αξίας γης ώστε να λειτουργήσει υπέρ του φορολογούμενου, όσο και η υπερπήδηση των εμποδίων εισπαρξιμότητας που θα παρουσιαστούν στο τέλος του χρόνου από την επέκταση των δόσεων μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Οι όποιες αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν θα λειτουργήσουν υπό την προστασία των νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες πρόκειται να απασχολήσουν το Γ΄ θερινό τμήμα της Βουλής, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 26 Αυγούστου.

Πάντως οι σχετικές αποφάσεις που θα αφορούν στις εκπτώσεις του φόρου αλλά και τις περιπτώσεις απαλλαγών αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Η πληρωμή των δόσεων

Η ασκούμενη φορολογική πολιτική με την εφαρμογή του διπλού φόρου που διαμορφώνει τον ΕΝΦΙΑ, πέραν των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τους λανθασμένους υπολογισμούς, πρόκειται να προσκρούσει και στην ικανότητα πληρωμής εκ μέρους των φορολογουμένων.

Η ενημέρωση της ΕΛΣΤΑΤ προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προέκυψε κατόπιν διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) και αφορά στην είσπραξη των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ η οποία μπορεί να γίνει μέχρι και τον Μάρτιο του 2015, με πληρωμή σε επτά δόσεις έναντι τεσσάρων όπως αρχικώς προβλέφθηκε.

Ο προβληματισμός για την καταγραφή των εσόδων από τον φόρο δεν προκαλεί ανησυχία καθώς θα μπορεί να περαστεί στο κονδύλι των εσόδων της γενικής κυβέρνησης του 2014, καθώς έπρεπε να διερευνηθεί κατά πόσον η διεύρυνση της περιόδου των δόσεων μετά τον Φεβρουάριο μπορεί να εφαρμοστεί, από τη στιγμή που η είσπραξη των φορολογικών εσόδων που εγγράφονται στο προηγούμενο έτος, γίνεται έως το πρώτο δίμηνο του νέου έτους με την βεβαίωση των φόρων που γίνεται έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Η εν λόγω απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ θα απασχολήσει και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με υπουργούς της κυβέρνησης να συζητούν το θέμα στις συναντήσεις που θα έχουν στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι με τους δανειστές.

Η αύξηση του αριθμού των δόσεων, με εξόφληση μετά από τον Φεβρουάριο, θα συνυπολογιστεί ως μέτρο σε σχέση με την εισπραξιμότητα του φόρου, στο κατά πόσον δηλαδή μπορεί να επηρεάσει τον ρυθμό καταβολής των πληρωμών, γεγονός που θα επηρεάσει και την τελική απόφαση για τον αριθμό των δόσεων.

Ήδη πάντως, από τις πρώτες ημέρες καταβολής του φόρου, τα δημόσια ταμεία εισέπραξαν περί τα 58 εκατομμύρια ευρώ, με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών να περιορίζουν, λόγω των λάθος υπολογισμών, το τελικό ποσό είσπραξης στα 2,4 δις ευρώ έναντι των 2,65 δις ευρώ όπως αρχικά είχε προϋπολογιστεί.

Διαδικασία διορθώσεων

Καθώς η καταβολή της πρώτης δόσης έχει ορισθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου, οι πρώτες διορθώσεις, με ευθύνη του υπουργείου οικονομικών, θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα του επόμενου μήνα, με τον υπολογισμό των αξιών γης να γίνονται βάσει των όσων ίσχυαν στο φόρο ακινήτων του 2013.

Με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο TAXIS θα συνεχιστούν οι διορθώσεις, με ευθύνη των φορολογουμένων, έως το τέλος Νοεμβρίου, με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων του Ε9, χωρίς την επιβάρυνση προστίμου.

Έτσι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταθέσουν τα συμπληρωματικά στοιχεία εκείνα που επηρεάζου τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και αφορούν σε ημιτελή κτίσματα, σε εμπράγματα δικαιώματα (επικαρπωτές, συγκυριότητα), στα χαρακτηριστικά των κτισμάτων, όπως προσόψεις, όροφος, δικαίωμα υψούν, στα χαρακτηριστικά απαλλασσόμενων κτισμάτων όπως αυτά για αγροτική χρήση, στον πληρέστερο γεωγραφικό προσδιορισμό των αγροτεμαχίων.

Προτάσεις για διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, κατέθεσε προς το υπουργείο Οικονομικών και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ώστε αυτές να συμπεριληφθούν στη νομοθετική ρύθμιση και πριν τη νέα έκδοση των εκκαθαριστικών. Αυτές αφορούν στο άνοιγμα εφαρμογής για διόρθωση λαθών των ιδιοκτητών, την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών στα περσινά επίπεδα, τη διόρθωση λαθών υπολογισμού σε οικισμούς και νησιωτικές περιοχές, τον εξορθολογισμό του βασικού/κύριου φόρου με την αξία του ακινήτου, την αναδιάρθρωση του φόρου για ιδιοχρησιμοποιούμενη επαγγελματική στέγη, τη μείωση του συμπληρωματικού φόρου τουλάχιστον κατά 50% και σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνει αυθαίρετα τον κύριο φόρο και την αλλαγή του προγραμματισμού και αύξηση των δόσεων από 5 τουλάχιστον σε 7 ή 8 δόσεις.

Απεγκλωβίζονται οι επιστροφές φόρων

Σύμφωνα με την αρχική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι επιστροφές φόρου δεν θα μπορούσαν να πιστωθούν στους δικαιούχους, οι οποίοι θεωρούντο μη ενήμεροι φορολογικά, λόγω της βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ.

Οι επιστροφές θα μπορούσαν να προχωρήσουν μόνο στην περίπτωση που αυτές συμψηφιζόταν με τον ΕΝΦΙΑ, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να υποχρεώνονται στην εφάπαξ καταβολή του φόρου ακινήτων, ασχέτως του ύψους του επιστρεφόμενου φόρου.

Σε περίπτωση που δεν ίσχυε αυτό, η επιστροφή του φόρου θα γινόταν με την εξόφληση όλων των δόσεων του ΕΝΦΙΑ .

Οι επιστροφές φόρων, οι οποίες λόγω ΕΝΦΙΑ, είχαν τεθεί σε αναμονή, τώρα ξεκαθαρίζουν, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνης Σαββαϊδου, σύμφωνα με την οποία οι βεβαιωμένες οφειλές του ΕΝΦΙΑ δεν θα υπολογίζονται έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών «Χρηματικές απαιτήσεις οφειλετών έναντι του Δημοσίου εξαιρούνται από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτών που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (Ε.Ν.Φ.Ι.Α.) έτους 2014. Η ανωτέρω εξαίρεση παρέχεται μέχρι και την 30−9−2014. Η 30η Σεπτεμβρίου θα είναι η νέα προθεσμία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ οπότε όποιος δεν πληρώσει μέχρι τότε τη δόση που του αναλογεί, θα βαρύνεται από αυτό το χρονικό σημείο και μετά με ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Ετικέτες: