Τι αλλάζει η φορολόγηση των αγροτεμαχίων

Οι αντιδράσεις γεννούν μεταβολές

Αναστάτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει προκαλέσει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, με πολλές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών να γίνονται αιτίες συντροφικών μαχαιρωμάτων εντός της κυβερνώσας παράταξης, με καίρια στοχοποίηση του Γιάννη Στουρνάρα.

Το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στις αρχές της εβδομάδος στη Βουλή, προσβλέπει, μέσω του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος ενσωματώνει το χαράτσι της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, να αποφέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα 2,9 δις ευρώ το 2014.

Πρωτοφανής δε είναι η συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, ξεπερνώντας τους 21.000, με την πλειοψηφία των φορολογουμένων να προβαίνουν σε αρνητικά σχόλια, κρίνοντας το ως άδικο ειδικά όσον αφορά στη φορολόγηση των ακινήτων που δεν αποφέρουν έσοδα.

Άξιες προσοχής και οι τοποθετήσεις των συνταγματολόγων, με χαρακτηριστική αυτή του καθηγητή κ. Κώστα Χρυσόγονου, ο οποίος μιλά για αντισυνταγματικότητα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, την οποία οφείλει να κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Οι αντιδράσεις

Τα υπερβολικά σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των αστικών ακινήτων, αποτέλεσαν το κόκκινο πανί για 22 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών, με το να εκφράζουν αρχικά τη διαφωνία τους, που όμως σε συνάντηση μαζί του πλήθηναν φτάνοντας τους 80, αριθμός που θορύβησε την κυβέρνηση.

Οι αντιδράσεις αυτές των κυβερνητικών βουλευτών εντείνουν το κλίμα, γεγονός επικίνδυνο εν όψει της επίσκεψης της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, αλλά παράλληλα δημιουργούν σοβαρό ενδεχόμενο καταψήφισης του νομοσχεδίου, δυναμιτίζοντας ανησυχητικά την ήδη εύθραυστη οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης.

Την δεύτερη αυτή παράμετρο δεν φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη το Μαξίμου, που όμως επιθυμεί υποβάθμιση του θέματος, προβάλλοντας ως κύριο υπεύθυνο και πάλι τον υπουργό Οικονομικών.

Αλλαγές επί της ουσίας, όσον αφορά στα άδικα μέτρα υπερφορολόγησης, ήταν τα αιτήματα που κατέθεσαν οι «γαλάζιοι» στον Γ. Στουρνάρα, εισπράττοντας την ορθολογική απάντηση του ότι για τις ελαφρύνσεις που ζητούν θα πρέπει να αντιπροτείνουν ισοδύναμα μέτρα, που θα επιφέρουν τα οικονομικά έσοδα που έχουν τεθεί ως στόχος.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τους αντιδρώντες βουλευτές να καταθέσουν έως το βράδυ της Κυριακής προτάσεις με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα, καθώς άφησε να εννοηθεί πως οι επιζητούμενες ελαφρύνσεις, εάν εφαρμοστούν θα προκαλέσουν επιβάρυνση άλλων κατηγοριών φορολογουμένων, ώστε να καλυφθεί το οικονομικό κενό που θα δημιουργηθεί.

Ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ., Ιορδάνης Τζαμτζής, ο οποίος πρόταξε τις βουλευτικές αντιρρήσεις των συναδέλφων του, εξέφρασε στον υπουργό Οικονομικών τον φόβο, με τέτοια μέτρα, η ΝΔ να φτάσει το 5% καταλήγοντας να έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά σε αντιδράσεις άλλων βουλευτών, ο Γιώργος Βλάχος, πληροφορίες θέλουν να ανέφερε κατά τη συνάντηση ότι «ακολουθούμε το μοντέλο της αρπαχτής», ενώ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη μίλησε για νομοσχέδιο εισπρακτικού χαρακτήρα, που «έρχεται χωρίς δικαιοσύνη μόνο και μόνο για να πάρει χρήματα», ο δε βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης, είπε χαρακτηριστικά ότι «αν ζητήσουμε φόρο χιλίων ευρώ από συνταξιούχο των τριακοσίων, θα μας ρίξει πιστολιές».

Μερική αναδίπλωση

Στην «άδικη», όπως την χαρακτηρίζουν οι βουλευτές, φορολόγηση των αγροτεμαχίων και οικοπέδων, διατυπώνουν τον αντίλογο πως «η υπερφορολόγηση θα εμποδίσει την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν τον συντελεστή χρήσης του γηπέδου-αγροτεμαχίου, σημειώνοντας «Είναι απαράδεκτο, το μεταλλείο ή το λατομείο, το οποίο αποδίδει στον κάτοχο του μεγάλα κέρδη, να φορολογείται με συντελεστή 1,2, η υπαίθρια έκθεση, οι χώροι στάθμευσης και αναψυχής με 1,5 και οι δενδροκαλλιέργειες και ελαιοκαλλιέργειες με συντελεστές 2,0 και 1,8 αντίστοιχα και οι μονοετείς καλλιέργειες με συντελεστή 1» και ζητούν ο συντελεστής χρήσης για τους αγρότες να καταργηθεί ή να είναι χαμηλότερος από τα μεταλλεία και τα λατομεία.

Κατόπιν των έντονων αντιδράσεων, το αρμόδιο Οικονομικό υπουργείο, προχώρησε σε μία εν μέρει μεταβολή κριτηρίων φορολόγησης για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων, εξαιρώντας από τον ενιαίο φόρο τους αποθηκευτικούς χώρους που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ: «κατά το νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα (ΕΝΦΑ) οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κλπ) δεν πρόκειται να φορολογηθούν».

Έτσι οι αναμενόμενες βελτιώσεις του νομοσχεδίου θα αφορούν, όπως αναμένεται, την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου, ενώ όσον αφορά στα αγροτεμάχια ο φόρος θα διαμορφώνεται ανάλογα με την καλλιέργεια.

Επιβάρυνση των αγροτεμαχίων για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους εισπράττουν επιδοτήσεις (μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ) και ελάφρυνση όσων δεν αποφέρουν έσοδα.

Το όριο εισοδήματος κάτω του οποίου απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες από το φόρο, αυξάνεται σε περίπου 10.000 ευρώ, αντί 7.000 του αρχικού σχεδίου.

Θα υπάρξει ελάφρυνση φόρου των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Μεταβολή της κλίμακας φόρου των αγροτεμαχίων με αύξηση των συντελεστών των μεγάλων ιδιοκτησιών και αντίστοιχη ελάφρυνση των μικρών, μεταβάλλοντας την αρχικώς προτεινόμενη κλίμακα.

Επανεξέταση της φορολόγησης των δεσμευμένων από το δημόσιο ακίνητων ιδιωτών, προκειμένου οι ιδιοκτήτες που δεν ορίζουν τα ακίνητα τους να μην καταβάλλουν φόρο.

Ο νέος φόρος παίρνει αναβολή εφαρμογής για το 2015 ώστε να υπάρξει βελτιωμένος επανασχεδιασμός, ενώ παρατείνεται το χαράτσι για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, το οποίο θα συνεχίσει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ, όμως μειωμένο κατά 10% για όλους.

Ετικέτες: