Με τετράμηνες συμβάσεις και εποχιακό προσωπικό θα καλυφθούν οι ανάγκες του Δήμου

Θωμαή Μενδρινού: “Πάση θυσία ανοιχτοί οι εκθεσιακοί χώροι”

Αγώνα δρόμου καταβάλλει η Δημοτική Αρχή προκειμένου να ανταπεξέλθει στα κενά που έχουν δημιουργηθεί στις υπηρεσίες του Δήμου, από τη μείωση του εργατικού δυναμικού.

Ένας από τους τομείς που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο "πλήγμα", τη στιγμή που τρέχουν αυξημένες ανάγκες, είναι το τμήμα Πολιτισμού, που αυτή την περίοδο προσπαθεί να ανταπεξέλθει με ένα και μοναδικό υπάλληλο.

Την κάλυψη αυτών των αναγκών που παρουσιάζονται ιδιαίτερα στη λειτουργία των πολιτιστικών χώρων, η Δημοτική Αρχή προσανατολίζεται να τις καλύψει με εποχιακό προσωπικό.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει στις προσλήψεις τεσσάρων ατόμων με κριτήρια ΑΣΕΠ, προκειμένου να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος Πολιτισμού για τους καλοκαιρινούς μήνες.

"Θα κρατήσουμε τους πολιτιστικούς χώρους ανοιχτούς για τους επισκέπτες"

Για το θέμα των προσλήψεων, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αναφέρθηκε στην “Κοινή Γνώμη”, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Η κα. Μενδρινού κατέστησε σαφές ότι παρ' όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν από την έλλειψη προσωπικού, οι πολιτιστικοί χώροι του νησιού θα είναι επισκέψιμοι, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Δήμος οφείλει και θα ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

"Έχουμε κάνει συναντήσεις τόσο με το Επιμελητήριο Κυκλάδων και την αντιδήμαρχο Τουρισμού, όσο και με φορείς του νησιού, όπου τους έχουμε ενημερώσει ότι κατά τη διάρκεια της αποκριάς, αλλά και την περίοδο εννοείται του Πάσχα, οι πολιτιστικοί χώροι του Δήμου θα είναι ανοιχτοί για τους επισκέπτες. Παρ' όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν με την υποστελέχωση, οφείλουμε ως Δήμος να βρούμε λύση σε αυτό", τόνισε, υποστηρίζοντας ότι "άλλωστε έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, ότι ο επισκέπτης έβρισκε τους πολιτιστικούς χώρους ανοιχτούς και επισκέψιμους" .

Δήλωσε δε κατηγορηματικά ότι είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν μη επισκέψιμοι χώροι στο νησί.

"Είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία με τους φορείς, διότι αυτή είναι απαραίτητη και επιβάλλεται. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση οι επισκέπτες να βρίσκουν κλειστούς τους επισκέψιμους χώρους. Αυτό είναι ντροπή για τον Δήμο μας. Έχουμε κάνει μία τεράστια προσπάθεια προβολής του νησιού για το τριήμερο της αποκριάς και όλη αυτή δε θέλουμε να πάει χαμένη", υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, ο επισκέπτης πρέπει να έχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία από το νησί, διότι όπως λέει, αυτό αποτελεί και την καλύτερη διαφήμιση για τη Σύρο.

"Ο επισκέπτης πρέπει να βρίσκει ανοιχτούς επισκέψιμους χώρους του πολιτισμού, λαμβάνοντας παράλληλα τόσο από τον Δήμο, όσο και από τις επιχειρήσεις το μέγιστο που μπορεί να δώσει το νησί μας", τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση εάν με την πρόσληψη των τεσσάρων ατόμων θα καλυφθεί το θέμα της εύρυθμης λειτουργίας των πολιτιστικών χώρων, η κα. Μενδρινού δήλωσε ότι σίγουρα οι ανάγκες είναι μεγάλες και θα ζητηθούν εκ μέρους του Δήμου και οι προσλήψεις ατόμων δίμηνης απασχόλησης.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός που υπάρχει. Επίσης, περιμένουμε προσωπικό και μέσω της ΔΥΠΑ από πρόγραμμα "55 άνω". Όλοι γνωρίζετε ότι το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου εξυπηρετείται από ένα μόνο άτομο, οπότε είναι σαν να ξεκινάμε από το μηδέν, όμως αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για την οργάνωση ενός άρτιου προγράμματος για το καρναβάλι, το οποίο θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών", δήλωσε η κα. Μενδρινού.

Τέλος, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού επισήμανε ότι "είναι επιβεβλημένη η συνεργασία με τους φορείς του νησιού που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο, προκειμένου ο επισκέπτης να φύγει με την καλύτερη εντύπωση από το νησί, διότι αυτή είναι η καλύτερη διαφήμιση που μπορεί να υπάρξει για τη Σύρο. Η καλύτερη διαφήμιση είναι ο ευχαριστημένος επισκέπτης".

"Καταβάλλουμε το μέγιστο των προσπαθειών μας"

Για το θέμα των προσλήψεων εποχικού προσωπικού μίλησε στην εφημερίδα και ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου, Νίκος Σκευοφύλακας.

Ο κ. Σκευοφύλακας αναφερόμενος στο τακτικό προσωπικό, σημείωσε ότι από το 2020 υπάρχουν εγκεκριμένες θέσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών σε διάφορες ειδικότητες, αλλά αυτές βρίσκονται σε αναμονή, καθώς όπως ξεκαθάρισε, αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες.

Εκτός από τον ΑΣΕΠ, ο αντιδήμαρχος έκανε γνωστό ότι υπάρχει και το πρόγραμμα της κινητικότητας, στο οποίο από τις 9 Φεβρουαρίου έχει υποβάλλει ο Δήμος σχετικό αίτημα και αναμένονται μέχρι το τέλος Μαρτίου οι ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όσον αφορά στο εποχιακό προσωπικό, ο κ. Σκευοφύλακας υποστήριξε ότι από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή υπάρχει το αίτημα για την πρόσληψη 25 ατόμων στον τομέα της καθαριότητας. Για το θέμα χθες Πέμπτη, ο Δήμος απέστειλε τη σχετική ανακοίνωση στον ΑΣΕΠ και αναμένει την σχετική έγκριση.

Για το εποχιακό προσωπικό, στο οποίο εντάσσεται και ο τομέας του πολιτισμού, ο αντιδήμαρχος έκανε γνωστό ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση του αιτήματος της πρόσληψης των τεσσάρων ατόμων, αίτημα το οποίο απεστάλη προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

"Αυτά τα τέσσερα άτομα με εξάμηνη απασχόληση σύμφωνα με την προσωπική μου εκτίμηση, θα καλύψουν τις ανάγκες του αυτοτελούς τμήματος Πολιτισμού, κατά τα τέλη Μαΐου", ανέφερε κλείνοντας ο κ. Σκευοφύλακας.