Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών

Πράσινο φως για ενδοδημοτική κινητικότητα

Άγνωστο το μέλλον 31.000 παιδιών που περιμένουν να ενταχθούν στους παιδικούς σταθμούς
  • Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Η αύξηση της χρηματοδότησης παιδικών-βρεφονηπιακών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, το θέμα της κινητικότητας στους Δήμους και τα οικονομικά των ΟΤΑ, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το απόγευμα της Τετάρτης αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκη. Ειδικά το ζήτημα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών απασχολεί έντονα την Κεντρική Ένωση Δήμων, δεδομένου ότι λίγες ημέρες πριν την έναρξη λειτουργίας τους, τα στοιχεία της ΚΕΔΕ δείχνουν ότι τη φετινή χρονιά υπάρχουν 91.153 παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης σε παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜεΑ), όμως η προβλεπόμενη χρηματοδότηση των 150 εκατομμυρίων ευρώ, επαρκεί μόλις για 60.000 παιδιά. Αναζητούνται κονδύλια για τους παιδικούς σταθμούς

Μάλιστα, σε απάντηση επιστολής του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωνε στις αρχές της εβδομάδας ότι ο ίδιος βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, με στόχο να καταστεί εφικτή η αύξηση των κονδυλίων κατά 75 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες κοινωνικές ανάγκες, που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Κατά την προχθεσινή συνάντηση η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ κατέθεσε στον Υπουργό Εσωτερικών συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων. Η ΚΕΔΕ προτείνει την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ ώστε να καταστεί εφικτή η κάλυψη και των υπολοίπων 31.153 παιδιών, τα οποία κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός προγράμματος. Οι επιπλέον πόροι μπορούν να προκύψουν είτε από τους αδιάθετους πόρους του ΕΤΠΑ με τη χρήση της ρήτρας ευελιξίας από τα επιχειρησιακά προγράμματα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», είτε με μεταφορά πόρων από τα προγράμματα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και «Διοικητική Μεταρρύθμιση», είτε και με μεταφορά αδιάθετων πόρων του ΕΚΤ από τους άξονες της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης του ΕΠΑΝΑΔ. Όπως επεσήμανε η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ οι προτάσεις αυτές είναι εφικτές και άμεσα υλοποιήσιμες, με βάση το ισχύον σύστημα διαχείρισης του ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε και διά ζώσης ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση των επιπλέον πόρων προκειμένου να ενισχυθεί το πρόγραμμα, έτσι ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις για τα παιδιά.

Όπως δήλωσε για το ζήτημα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ «το μεγάλο θέμα για εμάς είναι να πάρουμε περισσότερα παιδιά στους δημοτικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, δεδομένου ότι περνάμε μία παρατεταμένη οικονομική κρίση και υπάρχει οικονομική στενότητα στις οικογένειες. Ο κύριος Υπουργός κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και εμείς ως ΚΕΔΕ θα τις εξετάσουμε στην κατεύθυνση, να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδάκια στους παιδικούς σταθμούς». Παρόλα αυτά, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι φέτος θα μπορέσουν να ενταχθούν στους σταθμούς και τα 91.153 παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις, με ορατό πλέον τον κίνδυνο αρκετά από αυτά να μείνουν εκτός. Το θέμα θα επανεξεταστεί, πάντως, σε επόμενη συνάντηση ΚΕΔΕ-Υπουργείου.

Συμφωνία για ενδοδημοτική κινητικότητα μετά την αξιολόγηση

Από την ατζέντα της πολύωρης συνάντησης δεν θα μπορούσε να λείπει το θέμα που «καίει» τους ΟΤΑ και το οποίο αφορά στη διαθεσιμότητα-κινητικότητα του πλεονάζοντος προσωπικού. Η ΚΕΔΕ κατέστησε για ακόμη μία φορά σαφές στον αρμόδιο Υπουργό ότι «η Αυτοδιοίκηση έχει ήδη δώσει πολλά», με δεδομένο μάλιστα, ότι το τελευταίο διάστημα καταργήθηκαν με οριζόντια μέτρα βασικές αρμοδιότητές της, όπως η δημοτική αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες.

Ωστόσο, η αυτοδιοίκηση θα συμβάλει για ακόμη μία φορά στο «κυνήγι» της αναζήτησης υπαλλήλων προς ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Ούτως ή άλλως, παρά τις προ ημερών δηλώσεις του Υπουργού, ο οποίος επιχειρώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις επεσήμαινε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει ήδη δώσει πολλά, εντούτοις είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι στους Δήμους αναζητείται μία από τις «δεξαμενές» υπαλλήλων για διαθεσιμότητα, πέραν των σχολικών φυλάκων και δημοτικών αστυνόμων.

ΚΕΔΕ και Υπουργείο συμφώνησαν να προωθηθεί η διαδημοτική και ενδοδημοτική κινητικότητα, με στόχο, πλεονάζον προσωπικό από συγκεκριμένους Δήμους, να στελεχώσει υπηρεσίες Δήμων που εμφανίζουν μεγάλες ελλείψεις σε υπαλλήλους.

Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, αποτελεί πρωτίστως η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου ώστε να διαμορφωθεί μία σαφής εικόνα και αναφορικά με το πλεονάζον προσωπικό. Όπως επεσήμανε ο κ. Ασκούνης «νομίζω πως αυτή τη διαδικασία θα την φέρουμε σε πέρας για το καλύτερο αποτέλεσμα τόσο των Δήμων αλλά και των προσφερομένων υπηρεσιών στους πολίτες».

Σε δεινή οικονομική θέση οι Δήμοι

Έμφαση δόθηκε και στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης με το Υπουργείο να εφιστά εκ νέου την προσοχή των Δημάρχων σε ό,τι αφορά στην κατάρτιση των προϋπολογισμών, σύμφωνα με τον τρόπο που περιγράφεται σε σχετική κοινή υπουργική απόφαση και μεταγενέστερες εγκυκλίους. Ωστόσο, οι Δήμαρχοι έθεσαν για ακόμη μία φορά στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από την πρωτοφανή περικοπή δαπανών, και ειδικά λόγω της μεγάλης μείωσης της ΣΑΤΑ (επενδυτικά προγράμματα) και τις δυσκολίες που προκύπτουν κατά το στάδιο της εφαρμογής της.