Από τον Υπ. Οικονομικών η απόφαση για παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας

Μίνι φορολογική τροπολογία για τους αιγιαλούς

Σε συνέλευση προ ημερών της Βουλής, ψηφίστηκε η φορολογική τροπολογία που αφορά και τους αιγιαλούς καθώς η κυβέρνηση κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την διάθεση δημοσίων εγγράφων στη Δημόσια Διοίκηση.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως η υφιστάμενη απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα επεκτείνεται και στα επόμενα πέραν του 2013 οικονομικά έτη όπως επίσης και σε πρόσωπα που δεν παρουσιάζουν αναπηρία ίση με 80% . Παράλληλα, η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος φορολογείται με συντελεστή 13%, με την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από ατομική αγροτική επιχείρηση. Ορίζεται εξίσου ότι ως τίμημα αγοράς ακινήτων λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια, εκτός αν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη το ποσό αυτό.

Την ίδια στιγμή ψηφίστηκε πως αποσυναρτάται η υποχρέωση ιδιοχρησιμοποίησης των ακινήτων που ανήκουν σε μετατρεπόμενες επιχειρήσεις με κύριο αντικείμενο εργασιών την κατασκευή ή εκμετάλλευση ακινήτων, προκειμένου να απαλλαγούν από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Ωστόσο, όσον αφορά για την διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας σε περιπτώσεις αξιοποίησης δημοσίων κτημάτων αρχικά ορίζεται ότι για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού η απόφαση εκδίδεται από τον υπουργό Οικονομικών. Όπως προβλέπεται, το αντάλλαγμα καθορίζεται ανά πενταετία με απόφαση του αρμόδιου οργάνου και μπορεί να αναπροσαρμόζεται κατά την διάρκεια της πενταετίας αν διαπιστωθεί σημαντική αύξηση της μισθωτικής αξίας του ακινήτου.

Επιπρόσθετα, η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας που έχουν χαρακτηριστεί Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, καθώς και των επ’ αυτών νομίμως υφισταμένων συστατικών και παραρτημάτων, διενεργείται με απόφαση του φορέα διοίκησης των κτημάτων ενώ η έκδοση της απόφασης παραχώρησης υποβάλλεται αίτηση του κυρίου της επένδυσης ή του έλκοντος εξ αυτού δικαιώματα στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία. Δεν είναι αμελητέο να αναφερθεί πως η προθεσμία για την υποβολή των στοιχείων για την κατάρτιση των φακέλων των μητρώων κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, παρατείνεται μέχρι 31 Οκτωβρίου 2014. Ταυτόχρονα, προβλέπεται πως ο αναδιορισμός λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επιτρέπεται μέχρι και το βαθμό του Δικαστικού Πληρεξουσίου Α (σήμερα είναι του Παρέδρου). Τέλος, οι εκκρεμείς κατά την 8η Αυγούστου 2014 διαδικασίες καθορισμού αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης για τις οποίες έχει εκδοθεί πράξη καθορισμού από την αρμόδια Επιτροπή ολοκληρώνονται με τις διατάξεις του νόμου 2791/2001, όπως αυτός ίσχυε μέχρι την τροποποίησή του.

Ετικέτες: