Χρηματοδότηση σε φορείς που συνάπτουν συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας για το σύνολο των ελεύθερων ακτοπλοϊκών και πορθμειακών γραμμών με ΚΥΑ

Στα 55 εκ. ευρώ η συνολική στήριξη της ακτοπλοΐας για το 2020

  • Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020 - 06:12

Νέα στήριξη ύψους 20 εκατ ευρώ διασφάλισε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τις επιχειρήσεις της ακτοπλοΐας, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της στην επάρκεια εφοδιασμού και μετακίνησης επιβατών και αγαθών από την ηπειρωτική στη νησιωτική χώρα.

Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’/5159/22.11.2020) δικαιούχοι της νέας αυτής χρηματοδότησης είναι πλοιοκτήτες -πλοιοκτήτριες εταιρείες και κοινοπραξίες, οι οποίες, συνάπτουν συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας για το σύνολο των ελεύθερων ακτοπλοϊκών και πορθμειακών γραμμών της χώρας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

«Το ΥΝΑΝΠ από την πρώτη στιγμή στήριξε εταιρείες και εργαζόμενους»

Με αυτή τη νέα αυτή ισχυρή χρηματοδότηση το συνολικό πακέτο στήριξης για την ακτοπλοΐα το 2020 ανέρχεται πλέον στο συνολικό ποσό των 55 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας έτσι την επάρκεια των θαλασσίων συνδέσεων μεταξύ των νησιών, αλλά και μεταξύ των νησιών και της ενδοχώρας.

Σχολιάζοντας τη νέα αυτή θετική εξέλιξη, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε ότι «το Υπουργείo Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, προχώρησε σε μέτρα στήριξης τόσο των εταιρειών, όσο και των εργαζόμενων. Προστατεύσαμε τη ναυτική εργασία, με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για τους ναυτικούς, χρηματοδοτήσαμε τις εισφορές για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, μειώσαμε τα λιμενικά τέλη».

«Παράλληλα», υπογράμμισε, «σε στενή συνεργασία με θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου και τα συναρμόδια Υπουργεία, επεξεργαζόμαστε την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων για το 2021, αλλά και την προσθήκη νέων, εάν χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αρνητικές συνέπειες της συνεχιζόμενης πανδημίας και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη επικοινωνία των νησιών και των νησιωτών με την ηπειρωτική Ελλάδα».

Επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης και για το 2021 σύμφωνα με τους ακτοπλόους

Η κίνηση αυτή εκ μέρους του Υπουργείου έρχεται σε συνέχεια των δημόσιων τοποθετήσεων από πλευράς των ακτοπλόων, οι οποίοι τόνιζαν, πως τόσο για τη φετινή χρονιά, όσο και για την επόμενη, τα στοιχεά δεν επιτρέπουν ούτε ρανίδα αισιοδοξίας για τον κλάδο.

Υπενθυμίζεται, ότι σε σχετική επιστολή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) προς τον Υπουργό, τονίζεται, πως για το μεταφορικό έργο επιβατών για το τρέχον έτος, αναμένεται να εμφανίσει μείωση – σε σχέση με το 2019 – κατά 10.300.000 επιβάτες, δηλαδή κατά 55%. Για τα οχήματα ΙΧ η μείωση ανέρχεται σε 35% ή 670.000 λιγότερα, ενώ για τα φορτηγά σε 20% (-100.000).

Ο Σύνδεσμος στην επιστολή του ενημέρωνε τον Υπουργό, πως προβλέπει η μείωση των εσόδων στις ακτοπλοϊκές γραμμές και στις γραμμές της Αδριατικής υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 300.000.000 ευρώ, ενώ παράλληλα πως τα ζημιογόνα αποτελέσματα των εταιρειών αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 100.000.000 – 130.000.000 ευρώ.

Τόσο στην επιστολή του ΣΕΕΝ, όσο και κατά την τοποθέτηση του προέδρου του με αφορμή τα 100 χρόνια του Συνδέσμου, ζητήθηκε από την κυβέρνηση η λήψη μέτρων για τη στήριξη του κλάδου της ακτοπλοΐας, τόσο φέτος, όσο – κυρίως – και το 2021, καθώς προβλέπεται να συνεχιστεί η μειωμένη εισροή εσόδων, λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Όπως ανέφερε ο Σύνδεσμος των ακτοπλόων συγκεκριμένα, όσον αφορά στο επόμενο έτος, «ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχουν θετικές εξελίξεις με το εμβόλιο, παραμένουν οι αμφιβολίες για τη δυνατότητα έναρξης σταδιακού εμβολιασμού πριν το τέλος του 2021. Επίσης αναφορικά με τον εσωτερικό τουρισμό, οι προβλέψεις δεν είναι ευνοϊκές γιατί υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σε ότι αφορά τις ελεύθερες μετακινήσεις, λόγω πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων στην ηπειρωτική χώρα».

Για τους παραπάνω λόγους, οι ακτοπλόοι ζητούν από το Υπουργείο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης των εταιρειών για το 2021, τα οποία χαρακτηρίζουν “απαραίτητα”, όπως:

1. Καθορισμός των απαραίτητων δρομολογίων μέχρι 31/5.2021 με βάση τα δρομολόγια του 2020 και υπογραφή Συμβάσεων Δημόσιας Υπηρεσίας για την εκτέλεσή τους.

2. Καθορισμός μισθωμάτων σύμφωνα με τα πραγματικά έξοδα των πλοίω.

3. Παράταση της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών προσωπικού θάλασσας και ξηράς, μέχρι 31/5/2021.

4. Μείωση 50% των λιμενικών εξόδων Λιμενικών Ταμείων και Οργανισμών Λιμένων.

5. Εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στα εισιτήρια των οχημάτων ΙΧ.

6. Εφαρμογή χειμερινών συνθέσεων πληρωμάτων μέχρι 31/5/2021.

7. Παράταση ισχύος της δυνατότητας αναστολή συμβάσεων εργασίας των ναυτικών μέχρι 31/5/2021.

8. Επέκταση του μέτρου πληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε 24 μήνες.

9. Ανάλογα με τις εξελίξεις θα κατατεθούν προτάσεις και για την περίοδο από 1/6/2021.

Επιπλέον, ο ΣΕΕΝ ζήτησε ανάλογα μέτρα και για τα πλοία τα οποία είναι δρομολογημένα στις γραμμές Αδριατικής και συγκεκριμένα:

1. Να μελετηθεί η δυνατότητα επιδότησης των δρομολογίων για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας των (μείον τα έσοδα), σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία.

2. Παράταση ισχύος της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας των ναυτικών μέχρι 31/5/2021.

3. Παράταση της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών προσωπικού θάλασσας και ξηράς, μέχρι 31/5/2021 και ενίσχυση των Εταιρειών με τον παρακρατούμενο φόρο των ναυτικών, ή εναλλακτικά

4. Δημιουργία ειδικού προσωρινού πλαισίου στήριξης (με έγκριση της ΕΕ) δεκαετούς διάρκειας για την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών προσωπικού θάλασσας (ναυτικών) που εργάζονται στα πλοία αυτά και ενίσχυση των Εταιρειών με τον παρακρατούμενο φόρο των ναυτικών.

5. Μείωση 50% των πάσης φύσεως λιμενικών εξόδων που χρεώνουν οι Οργανισμοί Λιμένος Πατρών, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας, μέχρι 31/5/2021.