Ανακοινώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

  • Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022 - 13:28

Με φόντο την ενεργειακή κρίση που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης για τον Ιούλιο, τα οποία θα λειτουργήσουν χωρίς τους προηγούμενους περιορισμούς των εισοδηματικών κριτηρίων.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, που της δίνουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια συνολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ειδικότερα:

- Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.

- Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

- Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαίδα 5.

- Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, και της αλληλεγγύης καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία

- Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Φυσικου Αερίου ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, να έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου σε diesel.

- Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Τα μέτρα στήριξης

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στις υποστηρικτικές δράσεις για την άμβλυνση των συνεπειών από την εκρηκτική άνοδο των τιμών, διευρύνοντας από τον Ιούλιο τη στήριξη των καταναλωτών ενέργειας με δυο τρόπους:

Πρώτον, με την οριζόντια κάλυψη όλων, χωρίς εξαιρέσεις.

Επιδοτούνται όλες ανεξαιρέτως οι κατοικίες, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο και για το σύνολο της κατανάλωσης, απορροφώντας έως και το 84% της αύξησης. Οι συνολικές επιδοτήσεις για το κόστος ενέργειας του Ιουλίου ανέρχονται σε 722 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Δεύτερον, παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες, να γνωρίζουν εγκαίρως και με διαφάνεια τα τιμολόγια κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού από τον Αύγουστο αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ενημερώνουν κάθε φορά για τις τιμές του μεθεπόμενου μήνα και οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν αζημίως.

Συγκεκριμένα από τον Ιούλιο επιδοτούνται όλες οι κατοικίες και ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης,

- με 200€/MWh, για τους οικιακούς καταναλωτές, επιδότηση που καλύπτει το 84% της αύξησης, και

- με 240€/MWh τους δικαιούχου ΚΟΤ, που καλύπτει το 100% της αύξησης ώστε να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Επίσης, αυξάνεται η επιδότηση στους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa σε 192€/MWh απορροφώντας έως και το 82% της αύξησης.

Σε ότι αφορά τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται στα 213€/MWh απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης.

Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος άνω των 35 KVa η επιδότηση ανέρχεται στα 148 ευρώ / MWh.

Για το φυσικό αέριο και τους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση για τον Ιούλιο ανέρχεται στα 30 ευρώ/ MWh.

Άλλος ένας μήνας επιδότησης της αισχροκέρδειας με χρήματα των πολιτών

Τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σχολίασαν ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και η Αναπληρώτρια Τομεάρχης, Πέτη Πέρκα, αναφέροντας:

“Για άλλον έναν μήνα παραμένουν αλώβητα τα υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αφού, παρά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, δεν έχει φορολογηθεί και δεν έχει επιστραφεί ούτε ένα ευρώ στους καταναλωτές από την αισχροκέρδεια.

Για άλλον έναν μήνα θα βλέπουμε τη ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη στους λογαριασμούς μας, αν και η κυβέρνηση θα την «καταργούσε» τον Ιούλιο. Μικρό καλάθι κρατάμε πλέον για τον Αύγουστο.

Για άλλο έναν μήνα συνεχίζεται και η αισχροκέρδεια εις βάρος όλων των καταναλωτών ακόμα και από τις γαλάζιες και χρυσοπληρωμένες διοικήσεις της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Για ακόμη έναν μήνα όμως συνεχίζονται και οι ρευματοκοπές, ένα διαρκώς εντεινόμενο κοινωνικό πρόβλημα για το οποίο η κυβέρνηση σιωπά.

Για ακόμη έναν μήνα τέλος, οι πολίτες χρηματοδοτούν την ακρίβεια στο ρεύμα, γιατί όλες οι επιδοτήσεις είναι λεφτά από τους λογαριασμούς των προηγούμενων μηνών που κακώς εισπράχθηκαν.

Για ακόμη έναν μήνα κυβέρνηση Μητσοτάκη…”.