ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΡΑΜΑΣ

Επιτυχημένη η 1η Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας

  • Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου, 2022 - 06:21

Με επιτυχία εξελίχθηκε ο νέος θεσμός με τίτλο: «Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας», που άρχισε στις 5 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε 9 Νοεμβρίου 2022, στις πέντε περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.
Η Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας περιλαμβάνει εκδηλώσεις, ημερίδες και διάφορες δράσεις συμβάλλοντας στη διασύνδεση και το διάλογο των φορέων ψυχικής και κοινωνικής υγείας της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Την 1η εβδομάδα Ψυχικής Υγείας Α.Μ.Θ. παρακολούθησε και η εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, η Υφυπουργός Υγείας (για θέματα ψυχικής υγείας) κα Ζωή Ράπτη, στην Καβάλα το Σάββατο 5 Νοεμβρίου. Το απόγευμα της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Δράμας, πραγματοποιήθηκε επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα την «Ψυχική Υγεία».

Η ημερίδα είχε να κάνει με τρεις βασικές θεματολογίες, δηλαδή με τη διαχείριση του πένθους του παιδιού, σε μια απώλεια των γονέων, επίσης με τη διαχείριση του άγχους, αλλά και με τα συμπτώματα εκφυλιστικών νόσων της Τρίτης Ηλικίας, ώστε να υπάρχει και έγκαιρη διάγνωση αλλά και έγκαιρη θεραπεία. Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας κα Θάλεια Κοτσαμπασίδου, Ψυχολόγος και Επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Πολυδεύκης καθώς και η κα Ειρήνη Μουρατίδου, Ψυχολόγος, που ήταν εισηγήτριες στο θέμα δήλωσαν στα «Χ»: «Είναι μεγάλη χαρά να είμαστε σήμερα εδώ. Η θεματική ενότητα «Διαχείριση πένθους και παιδί» επιλέχθηκε γιατί μετά τα δυο χρόνια της πανδημίας που προηγήθηκαν και επειδή χάθηκαν πάρα πολλές ζωές, θεωρήσαμε σημαντικό να ακουστεί και αυτό το θέμα, το οποίο πολλές φορές, το προσπερνάμε και το αντιμετωπίζουμε ως ταμπού. Είναι ένα θέμα που θέλει ειδική διαχείριση αλλά υπάρχουν τρόποι τους οποίους μπορεί να ακολουθήσει μια οικογένεια όπως και οι εκπαιδευτικοί».

Παράλληλα και η κα Χρυσή Μαργαριτοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός της κοινωνικής υπηρεσίας του ΓΝ Δράμας, που εισηγήθηκε το θέμα «Αναγνωρίζοντας τα σημάδια… τρίτη ηλικία και ψυχική υγεία» επεσήμανε στα «Χ» ότι στόχος του θέματος ήταν να εστιάσει στους προστατευτικούς παράγοντες στο κοινωνικό δίκτυο και το πως οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να εμπλέκονται σε δράσεις και δραστηριότητες μέσα στον κοινωνικό ιστό, για να μπορέσουν να προλάβουν ή να ανταπεξέλθουν πιο εύκολα σε θέματα που αφορούν στην ψυχική υγεία. Καθώς η ηλικιωμένοι είναι η περισσότερο μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα παγκοσμίως, οι ανάγκες για τα περιστατικά αυξάνονται. Σαφώς αυξάνονται και οι μοναχικοί άνθρωποι και οι άνθρωποι που έχουν οικονομική δυσχέρεια. Θέλαμε λοιπόν να εστιάσουμε στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι και ποιες προστατευτικές δομές θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην ψυχική υγεία των ηλικιωμένων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Πολιτικών Α.Μ.Θ., κ. Αριστείδης Μωυσιάδης, που είχε και την πρωτοβουλία υλοποίησης του νέου θεσμού της Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας, τόνισε ότι αυτή: «Ξεκίνησε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ήταν η πρώτη που έγινε πανελλαδικά» ενώ αναφερόμενος και στην παρουσία και της Υφυπουργού Υγείας, είπε ότι: «Έκανε σημαντικές εξαγγελίες για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες δομές αλλά θα δημιουργηθούν και νέες. Η παρουσία της μας έδωσε πολύ μεγάλη δύναμη για να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε, να γίνει η εβδομάδα Ψυχικής Υγείας θεσμός και να συνεχιστεί. Οι εκδηλώσεις που έγιναν τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, στη Δράμα, στον Έβρο, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη και στην Καβάλα, ήταν πραγματικά πολύ πετυχημένες και θεωρούμε ότι μας δεσμεύει να ανεβάσουμε τον πήχη πιο πολύ του χρόνου και να έχουμε ακόμη καλύτερες ομiλίες και εκδηλώσεις σε συνεργασία με φορείς που ασχολούνται με την ψυχική υγεία. Φέτος 23 φορείς που ασχολούνται με την ψυχική υγεία συντονίστηκαν μετά από πάρα πολλές τους τελευταίους πέντε μήνες για να μπορέσουμε να έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα. Όλα τα ειδησεογραφικά μέσα μιλούν για την 1η Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας που διεξάγεται στην Περιφέρειά μας. Είμαστε περήφανοι για αυτό και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν για να έχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, γιατί χωρίς τη συνεργασία, κακά τα ψέματα, δεν μπορούμε να πετύχουμε κανένα στόχο. Θεωρώ ότι ο θεσμός έχει να δώσει πάρα πολλά όσον αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από θέματα ψυχικής υγείας και κυρίως να βοηθήσει στην άρση του στίγματος της ψυχικής νόσου…».