Γ. Πλακιωτάκης: Δράσεις εκσυγχρονισμού των ΑΕΝ

  • Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, 2023 - 09:17

Άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας και σημαίας είναι η διαθεσιμότητα νέων ναυτικών με εκπαίδευση και προσόντα ικανά να ανταποκριθούν στις μελλοντικές προκλήσεις της ναυτιλίας. Προκειμένου η ελληνική πολιτεία, και το υπουργείο Ναυτιλίας συγκεκριμένα, να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις των καιρών μας και να ενισχύσει την εκπαίδευση των μελλοντικών αξιωματικών γέφυρας και μηχανής, προχώρησε τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια σε μια σειρά δράσεων. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Ν» ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μεταξύ άλλων: «Πραγματοποιήθηκαν σημαντικές δράσεις αναβάθμισης κτιρίων και τεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και ψηφιοποίησης της ναυτικής εκπαίδευσης στις 11 Ακαδημίες και στα 5 Κέντρα Επιμόρφωσης. Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 υλοποιήθηκαν δράσεις κατάρτισης και εκπαίδευσης ναυτικών και εξοπλισμού των σχολών συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων άνω των 12 εκατ. ευρώ αφορούν  τεχνικό/εκπαιδευτικό εξοπλισμό».

«Παράλληλα», προσθέτει ο υπουργός, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ναυτικής εκπαίδευσης μέσα από έντεκα στοχευμένες παρεμβάσεις αναβαθμίζει οργανωτικά τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση και καλύπτει κενά ετών στη σχέση σπουδαστή-εκπαιδευτικού-διοίκησης-πλοιοκτητών».

Ωστόσο, ίσως η πιο καίριας σημασίας κίνηση του υπουργείου είναι η χρηματοδότηση και του δεύτερου εκπαιδευτικού μπάρκου των σπουδαστών. Και αυτό γιατί δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι αξιωματικοί του ελληνικού εμπορικού ναυτικού που αντιμετώπιζαν προβλήματα στην ανεύρεση πλοίου για την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Ιδιαίτερα δε οι γυναίκες. «Εξασφαλίσαμε, τέλος, χρηματοδότηση ύψους 6,5 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι, δίδοντας κίνητρο στις εταιρείες να προσλάβουν δόκιμους, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του κλάδου. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζονται έμπρακτα οι σπουδαστές των ΑΕΝ αφού αυξάνονται οι προσφερόμενες θέσεις», σημειώνει στη «Ν» ο κ. Πλακιωτάκης.

Δείτε αναλυτικά εδώ

Πηγή naftemporiki.gr