Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου: "Τι γίνεται με τον Ζα;"

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Περιβαλλοντικής Κίνησης Νάξου, σχετικά με την κατάσταση του βουνού Ζας, στο οποίο είχαν ξεσπάσει καταστροφικές πυρκαγιές, τόσο τον Μάιο, όσο και τον Νοέμβριο.

Αναλυτικά, το δελτίο τύπου, αναφέρει:

«Μέσα στον Μάϊο του 2014 οργανώθηκε από την ΠΕΚΙΝ και την Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου, πεζοπορία στο αρχαίο μονοπάτι του Ζά που οδηγεί από την Αγ.Μαρίνα στην πηγή Λευγάσα. Ήταν μια εκδήλωση διαμαρτυρίας για την καταστροφή μέρους του μονοπατιού από ιδιώτη που επιχείρησε την διάνοιξή του. Με την αλαζονεία του «εγώ έχω την τσάπα και τα μέσα», πήρε την πρωτοβουλία να αλλοιώσει μονοπάτι εκατοντάδων ετών.

Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 19/11, από το ίδιο σημείο ξεκίνησε φωτιά και έφτασε μέχρι πάνω από το Φιλώτι. Απορίας άξιο είναι η καθυστέρηση της πυροσβεστικής να πράξει το αυτονόητο, την κατάσβεσή της. Η φωτιά ξεκίνησε στις 14.50, η ώρα περνούσε και δυνάμωνε συνέχεια, ώσπου στο τέλος βράδιασε και δεν υπήρχε πια η δυνατότητα κατάσβεσης από αέρα.

Στην αρχή ανέφεραν ότι κάηκαν 30 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, την επόμενη μέρα μίλησαν για 430στρ. και στο τέλος έγιναν 350, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για πάνω από 800 στρ., .όχι μόνο χορτολιβαδικής αλλά και δασικής έκτασης. 

Απαιτούμε:

Την δίωξη των υπεύθυνων για τον εμπρησμό στο βουνό
Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της κοινοτικής γής στον Ζά
Την αποκατάσταση του μονοπατιού
Την άμεση προστασία του βουνού και την ύπαρξη μόνιμου πυροσβεστικού οχήματος σε περίοπτη θέση
Όπου κριθεί αναγκαίο να υπάρξει αναδάσωση – άμεση κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων
Να μην μπει η υπόθεση στο αρχείο

Ο Ζάς δεν είναι τσιφλίκι κανενός!»

Ετικέτες: