Συγκρότηση φακέλων για την προστασία τμημάτων του νησιωτικού συμπλέγματος Θήρας από την Unesco

Δράση ανάδειξης και προστασίας

Τη συγκρότηση φακέλων οι οποίοι θα υποβληθούν στην Unesco για την προστασία περιοχών της Θήρας αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας σε πρόσφατη συνεδρίασή του.

Το μοναδικό τοπίο, τα μεγάλης ιστορικής σημασίας αρχαιολογικά ευρήματα, τα μνημεία πολιτισμού, τη λαϊκή αρχιτεκτονική, αλλά και μερικά από τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του νησιού, επιχειρεί ο Δήμος Θήρας να θέσει υπό την προστασία της Unesco, έτσι ώστε αυτά να διατηρηθούν και να αναδειχτούν, μέσα από τις δράσεις και τη χρηματοδότηση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Ως εισήγηση για το θέμα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω απουσίας του Δημάρχου, κ. Ζώρζου Α. Νικόλαου, στη συζήτηση για το θέμα, έθεσε υπόψιν του Δ.Σ. έγγραφο του Ιδιαιτέρου Γραφείου Δημάρχου Θήρας, από τις 19 Φεβρουαρίου 2015, το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Θήρας αποτελεί μοναδικού ενδιαφέροντος τόπος τόσο για το γεωλογικό ενδιαφέρον του, το τοπίο, τις αρχαιότητες, τα μνημεία πολιτισμού, τη λαική αρχιτεκτονική, τα λίγα αλλά ποιοτικά αγροτικά προιόντα.

Μετά από συνεννόηση με τον καθηγητή Ρωμανό Μιχάλη και τη σύζυγό του, οι οποίοι με επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Cincinnati έχουν συγκροτήσει φακέλους άλλων περιοχών, θα αναλάβουν τη συγκρότηση για την προώθηση του δικού μας αιτήματος στην Unesco, για την προστασία τμημάτων του νησιωτικού συμπλέγματος, καθώς κατά την άποψή τους δεν θα γίνει αποδεκτό αίτημα για ολόκληρο το σύμπλεγμα, λόγω της κακοποίησης από την ανορθολογική ανάπτυξη.»

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Αντιδήμαρχος κ. Καφούρος Μάρκος, ο οποίος πρότεινε ο Δήμος Θήρας να αναλάβει τη σίτιση, τη στέγη και τις μετακινήσεις του καθηγητή Ρωμανού Μιχάλη και της συζύγου του, οι οποίοι με το επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Cincinnati θα αναλάβουν τη συγκρότηση για την προώθηση του δικού μας αιτήματος στην Unesco για την προστασία τμημάτων του νησιωτικού συμπλέγματος, προτάσεις οι οποίες και εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.

Ετικέτες: