Προς έγκριση στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο η προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με το Δήμο Άνδρου για την διενέργεια αντιπλημμυρικών έργων

Συνεργασία για έγκαιρη πρόληψη

Προγραμματική σύμβαση, μεταξύ του Δήμου Άνδρου και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου τίθεται προς υπογραφή τις επόμενες ημέρες, για την διενέργεια των προβλεπόμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Δεδομένου, ότι το νησί της Άνδρου, επλήγη από αλλεπάλληλες πυρκαγιές, οι οποίες εκδηλώθηκαν ήδη από την άνοιξη του 2014, κλιμακώθηκαν, κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους, ένα μεγάλο μέρος χορτολιβαδικών εκτάσεων, έχει σχεδόν αφανιστεί.

Μάλιστα, η «ύποπτη» συνεχής επανεμφάνιση της φωτιάς, οδήγησε σε συλλήψεις, ενώ έγινε θέμα ανάλυσης και συζήτησης σε μεγάλα τηλεοπτικά και έντυπα μέσα της χώρας, κυρίως, όταν ξέσπασαν οι μεγάλες πυρκαγιές στα χωριά της Αποικίας και των Κατακαλαίων.

Σε αρκετές περιοχές, η ανάγκη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, θεωρείται επιτακτική, καθώς η απουσία βλάστησης, συνεπάγεται και έλλειψη επαρκούς φυσικής συγκράτησης των ομβρίων υδάτων.

Φορέας υλοποίησης ο Δήμος με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια

Γι’ αυτό το λόγο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πρόκειται να χρηματοδοτήσει, με ποσό ύψους 50.000 ευρώ, την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων σε περιοχές, οι οποίες επλήγησαν από τις εκτεταμένες πυρκαγιές. Το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης, πρόκειται να έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Το έργο θα εκτελεστεί βάσει Προγραμματικής Σύμβασης που θα υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου, την οποία μάλιστα θα κληθεί να εγκρίνει αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου.

Κύριος Φορέας υλοποίησης θα είναι ο Δήμος Άνδρου βάσει του σχετικού άρθρου όπου έχει παραχωρηθεί στους ορεινούς μειονεκτικούς δήμους η αρμοδιότητα του καθαρισμού και αστυνόμευσης των ρεμάτων, προχωράει στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων – επείγουσες εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας νήσου Άνδρου.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από την άλλη μεριά θα χρηματοδοτήσει εξολοκλήρου το έργο και θα συμμετάσχει στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΣΑΕΠ 567 και είναι εγγεγραμμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα της ΠΕ Κυκλάδων της ΠΝΑ (Πιν 3. α.α. 12.2) με τίτλο «Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας Άνδρου», στον Ειδικό Φορέα 071 ΚΑΕ 9479στ20 του Προϋπολογισμού της Π.Ν.Α. ο.ε. 2015, κατά ποσό 50.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Τα προβλεπόμενα από την Π.Ν.ΑΙ έργα της προγραμματικής σύμβασης

Σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση του έργου, για την αντιπλημμυρική προστασία των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχών, προβλέπονται οι εξής εργασίες:

– Εργασίες καθαρισμού ρεμάτων και χειμάρρων, καθαρισμός της κοίτης και εκβολών από φερτά υλικά και απορρίμματα, υπολείμματα νεκρών οργανικών υλικών, σπασμένα κλαδιά δένδρων και πεσμένα τμήματα αυτών, ξερά χόρτα και θάμνοι ιδιαίτερα σε σημεία που στενεύει το πλάτος της κοίτη λόγω της ύπαρξης παλαιών γεφυριών, με σκοπό την αποφυγή ενδεχόμενης υπερχείλισης.

Ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή ΔΕ Άνδρου θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός ρεμάτων Βόρης, Αποικίων (Πυθάρα, Απατούρια) Παραπορτίου, Νειμποριού. Στην ευρύτερη περιοχή της Υδρούσας, θα πραγματοποιηθούν καθαρισμοί ρεμάτων στις περιοχές «Παπαδάκη», «Γήπεδο», Στιβαρίου,, Αγίας Μαρίνας, Ατένι, Άνω Γαυρίου, Κάτω Αγίου Πέτρου. Τέλος, στην ευρύτερη περιοχή του Κορθίου, προβλέπονται καθαρισμοί ρεμάτων στις περιοχές Μπαξέδες, Καππαριανός Ποταμός, Γκαλαγκά, Αηδονιάτικος, Φουάση, Ρογιανός Ποταμός

– Εργασίες καθαρισμού και μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών και μέτρων Αντιπυρικής προστασίας, τα οποία περιλαμβάνουν εκριζώσεις και εκθαμνώσεις ξερής βλάστησης, σπάρτων, θάμνων ανάντι και κατάντι του οδοστρώματος και στις ημιονικές οδούς (ιδιαίτερα στα σημεία που το ύψος των συγκεκριμένων φυτών είναι υψηλό) και απομάκρυνση ξερών κλαδιών και χόρτων προς νόμιμο χώρο εναπόθεσης.

– Κλαδονομή ατόμων δασικής βλάστησης με απαιτούμενη επίβλεψη και αδειοδότηση από το Δασονομείο.

– Απομάκρυνση – στις πληγείσες περιοχές από τις φωτιές- των χωμάτινων όγκων που μετακινήθηκαν μετά τις βροχοπτώσεις του χειμώνα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου στα λιθόστρωτα και στις ημιονικές οδούς.

– Μεταφορά σε νόμιμο χώρο εναπόθεσης

Οι εργασίες εξυγίανσης των ρεμάτων θα πραγματοποιηθούν χειρωνακτικά και θα αφορούν στην απομάκρυνση φερτών οργανικών υλικών, δηλαδή της ξερής βλάστησης, κορμών και κλάδων που αυτά έχουν καταπέσει στην κοίτη ή στις όχθες του ρέματος. Επίσης, όπου απαιτείται κλαδονομή ατόμων δασικής βλάστησης, αυτή μπορεί να γίνει μόνο έπειτα από σχετική αδειοδότηση και με την απαιτούμενη επίβλεψη από το Δασονομείο Άνδρου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα πρέπει να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των φυσικών χαρακτηριστικών του ρέματος (κοίτη, λιθοδομή, καλντερίμι, πρανές, κλπ), ενώ δεν θα γίνει καμία επέμβαση σε αυτά.

Οποιεσδήποτε βλάβες προκληθούν από την εκτέλεση των εργασιών επί του περιβάλλοντος χώρου ή επί των φυσικών χαρακτηριστικών των ρεμάτων, αυτές θα αποκατασταθούν με έξοδα και ευθύνη του αιτούντος.

Μετά το τέλος των εργασιών θα απομακρυνθούν τα προϊόντα καθαρισμού και θα μεταφερθούν σε νόμιμο χώρο απόθεσης όπως αυτός θα υποδειχθεί από το Δήμο Άνδρου.

Απαραίτητη είναι η χρήση μηχανικών μέσων, χωματουργικού μηχανήματος ελκυστήρα χορτοκοπτικού jcb, φορτωτή και φορτηγού, ενώ προβλέπονται και εργασίες αποψίλωσης από ανειδίκευτο εργάτη χωρίς την αφαίρεση εδαφικού υλικού.

Ετικέτες: