Ο Δήμος Άνδρου φτιάχνει την «ομπρέλα» υπό την οποία θα διατίθενται τα πιστοποιημένα τοπικά προϊόντα από παραγωγούς του νησιού

Andros Local Deli: Η «μάρκα» της τοπικής παραγωγής της Άνδρου

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Δήμου Άνδρου, για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στο νησί
Φωτογραφία από το βίντεο του Βαγγέλη Λουκίσα

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας, μεταξύ του Δημάρχου Άνδρου, στελεχών της δημοτικής αρχής και τοπικών παραγωγών και επιχειρηματιών του νησιού, προκειμένου να παρουσιαστεί και να ξεκινήσει η ανάπτυξη της «σφραγίδας» “Andros Local Deli”.

Έχοντας καταστήσει σαφή του στόχο, μέσα από την κατάρτιση των μελετών στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του νησιού, το όραμα για μία ταυτόχρονη και αλληλένδετη ανάπτυξη πολιτισμού, πρωτογενούς τομέα και γαστρονομίας, μαζί με τον τουρισμό, ο Δήμος Άνδρου παρουσίασε και επίσημα την πρωτοβουλία “Andros Local Deli”, μία «σφραγίδα» ποιότητας και τοπικής αριστείας, που θα χορηγείται από τον Δήμο Άνδρου για την προώθηση όλων των τοπικών προϊόντων, που παράγονται και πωλούνται στο νησί.

Η σύνδεση μεταξύ του τουριστικού προϊόντος της Άνδρου, ειδικότερα μετά και την αύξηση του εισερχόμενου από το εξωτερικό τουρισμού, με τον πρωτογενή τομέα και τη γαστρονομία – όπως επίσης και τον πολιτισμό, το έτερο «πόδι» πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ένα σταθερό τουριστικό προϊόν – έχει ως στόχο αφενός την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ενθάρρυνση των νέων να παραμείνουν στην Άνδρο, αξιοποιώντας την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα και τους πλούσιους φυσικούς πόρους του νησιού και αφετέρου στην τοπική ανάπτυξη με τρόπο τέτοιο, που να αποτρέπει τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και συνεπώς να θωρακίζει την οικονομία από «αναταράξεις», όπως αυτή της Covid-19.

Εκτενής συζήτηση για την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας

Στο πλαίσιο της συζήτησης, συμμετείχαν πέραν από το Δήμαρχο Άνδρου, κ. Δημήτρη Λοτσάρη, και τον Αντιδήμαρχο, κ. Δημήτρη Γιαννίση, επιτυχημένοι τοπικοί παραγωγοί του νησιού, των οποίων τα προϊόντα έχουν αναδειχθεί μέσα από την ποιότητά τους και έχουν δημιουργήσει τοπικά brands, που μάλιστα διαθέτουν και αναγνωρισιμότητα, τόσο στη τοπική αγορά του νησιού, όσο και ανάμεσα στους επισκέπτες.

Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι της τοπικής οικονομίας αναφέρθηκαν στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που ενέχει η δραστηριοποίηση στον τομέα της παραγωγής των τοπικών προϊόντων, καθώς επίσης και στα επιτυχημένα παραδείγματα, που ξεπέρασαν τις προαναφερθείσες δυσκολίες και κατάφεραν να δημιουργήσουν μοναδικά, πιστοποιημένα και ποιοτικά προϊόντα, μέσα από μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις.

Οι παραγωγοί παράλληλα, μίλησαν για την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ τους, προκειμένου να δημιουργηθεί αυτή η «ομπρέλα» υπό την οποία όλα τα αξιόλογα και ποιοτικά τοπικά προϊόντα να γίνουν κομμάτι της τοπικής γαστρονομίας και να προωθούνται μέσω των επιχειρήσεων εστίασης. Ειδικότερα, παρά το γεγονός, ότι πολλά από τα τοπικά προϊόντα είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους, η σκέψη του Δήμου είναι να μπορούν να εκτίθενται σε μία επιχείρηση εστίασης, σε ψυγείο και ράφια, που θα διαθέτουν το λογότυπο του «Andros local deli» και στη συνέχεια οι πελάτες της επιχείρησης θα μπορούν ενδεχομένως να επιλέγουν από αυτά για τη γαστρονομική τους εμπειρία. Επί παραδείγματι, «έπεσε» η ιδέα, πως βλέποντας το stand του “Andros local deli”, ο πελάτης να μπορεί να επιλέγει ποια φέτα ή ποιο τυρί θα χρησιμοποιηθεί στη σαλάτα του, επιλέγοντας από τα τοπικά προϊόντα.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Άνδρου έκανε επίσης μία σημαντική πρόταση, η οποία αφορά στην κτηνοτροφία του νησιού, τονίζοντας, πως προκειμένου να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αλλά και να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων, οι κτηνοτρόφοι ενδεχομένως θα πρέπει να προτιμούν να εκτρέφουν ράτσες ζώων, παραδοσιακές για την Άνδρο, με στόχο να μην επιβαρύνουν το τοπικό οικοσύστημα.

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε αφορούσε κυρίως στις ιδέες των ίδιων των επιχειρηματιών και παραγωγών, σχετικά με το πώς η πρωτοβουλία «Andros Local Deli» θα αποδώσει το μέγιστο δυνατόν, με την συμμετοχή και την αγαστή συνεργασία μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας και των παραγωγών, καθώς και τη στήριξη από τον Δήμο Άνδρου, όπως επίσης ο τρόπος που θα διατίθενται τα προϊόντα αυτά, μέσα από το brand «Andros local deli» στην αγορά, με στόχο κυρίως τους επισκέπτες του νησιού.

Σημειώθηκε, πως θα πραγματοποιηθούν περισσότερες συναντήσεις εργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, με στόχο η πρωτοβουλία να ενδυναμωθεί και να αξιοποιηθεί όσο γίνεται πιο αποδοτικά.

«Η Άνδρος “κοιμώμενος γίγαντας” για τον πρωτογενή τομέα»

Κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας, ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Λοτσάρης, σημείωσε μιλώντας στους παραγωγούς και επιχειρηματίες, πως «είμαστε στην ευχάριστη θέση να κάνουμε αυτό το πρώτο τραπέζι εργασίας, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να πάμε στην ευρύτερη τοπική αγορά και να καταφέρουμε να εμπνεύσουμε την αποδοχή του σήματος που ήδη έχει σχεδιαστεί από τους συνεργάτες μας, «Andros local deli», για τα τοπικά προϊόντα και την τοπική οικονομία».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Λοτσάρη, «η Άνδρος είναι ένας “κοιμώμενος γίγαντας” αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα. […] Γνωρίζουμε πολύ καλά, τόσο τις δυνατότητες που έχει η Άνδρος σχετικά με την παραγωγή, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στο νησί μικρές, διάσπαρτες, οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν εξαιρετικά προϊόντα. Τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει ξεκινήσει μία πιο συστηματική προσπάθεια ιδίως στην τυροκομία, όπου αρχίζουν να αναπτύσσονται πιστοποιημένα προϊόντα και τυποποιημένη παραγωγή. Έχει γίνει επίσης καλή προσπάθεια στην τυποποίηση και εμφιάλωση σε τσίπουρο, ούζο και κρασί. Νομίζω, λοιπόν, ότι έχουμε μία “χρυσή ευκαιρία”, με την εμπειρία που έχουμε και από άλλα νησιά να μπορέσουμε να αναδείξουμε αυτό που πιστεύουμε όλοι οι Ανδριώτες, ότι δηλαδή τα Ανδριώτικα προϊόντα είναι ιδιαίτερα. Κάποιοι τα θεωρούν “ακριβά”, εμείς τα θεωρούμε “μονάκριβα”».

«Επειδή ακριβώς η ανάπτυξη αυτών των προϊόντων στο νησί δεν είχε λάβει επαγγελματική διάσταση έως σήμερα, νομίζω ότι με την ορθή διαχείριση της ανάπτυξης αυτής, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το απολύτως ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από την ποιότητά τους. Όσο αναπτύσσεται ο τουρισμός του νησιού, ιδίως με επισκέπτες από το εξωτερικό, έχουμε τη δυνατότητα να εξάγουμε, χωρίς να κάνουμε εξαγωγές, για τα προϊόντα και τις παραγωγές αυτές που θέλουμε να αναπτύξουμε με ποιοτικά βήματα», τόνισε ο Δήμαρχος.

Στην κατεύθυνση αυτή και με στόχο τα προϊόντα αυτά να βρουν ένα κοινό «ράφι», όπως σημείωσε ο ίδιος, να αναδειχτούν και να προωθηθούν σε τοπικό επίπεδο, «εμείς ως Δήμος είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε την ποιότητα των προϊόντων, να τα στηρίξουμε, οι παραγωγοί να πληρωθούν για αυτό που παράγουν και μάλιστα με όρους, που να διασφαλίζουν την ικανοποίηση τόσο του πελάτη, όσο και του επιχειρηματία».

Εμμένοντας στο ζήτημα της ποιότητας, ο Δήμαρχος τόνισε πως είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά, καθώς μέσα από την πρωτοβουλία στόχος δεν θα είναι κάποιου είδους μαζική παραγωγή, αλλά η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, των οποίων θα διαφυλαχθεί η μοναδικότητα.

Ο κ. Λοτσάρης έκλεισε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας, πως «πρέπει να πιστέψουμε όλοι, όσοι έχουμε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια, ότι πρέπει να προστατεύσουμε την ποιότητα του προϊόντος, ότι μέσα από αυτήν θα αναδειχθεί η μοναδικότητα και αυτό θα φέρει κατά συνέπεια το κέρδος».

Ετικέτες: