Ομόφωνη έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον ΧΥΤΥ της Άνδρου από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Επιφυλάξεις για τη χωροθέτηση

Παρεμβάσεις επάρχου Άνδρου και πολιτών για τη θέση “Πλούσκα” και την ενδεχόμενη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα σε πιθανή αστοχία του έργου

Οι έντονες διαφωνίες κατοίκων της Άνδρου για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στη θέση “Πλούσκα” με φόντο την ύπαρξη υδροφόρου ορίζοντα και το ενδεχόμενο – όπως υποστήριξαν - ρύπανσης των υδάτινων πόρων εκφράστηκαν ενώπιον και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Το πολυσυζητημένο θέμα που έχει απασχολήσει επανειλημμένως την τοπική κοινωνία της Άνδρου, καθώς από το 2003 δεν έχει καρποφορήσει καμία προσπάθεια χωροθέτησης του ΧΥΤΥ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα, για παρόμοιες περιπτώσεις να επιβάλει δυσβάσταχτα πρόστιμα στη χώρα, τέθηκε επί τάπητος ξανά, με τους εκπροσώπους των 1.300 πολιτών που αντιδρούν για την επιλογή της θέσης “Πλούσκα” να παραθέτουν αναλυτικά τους ισχυρισμούς τους ενάντια στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Άνδρου.

Επί του θέματος, βάσει της θετικής εισήγησης της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας και της - κατά πλειοψηφία - απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Άνδρου υπέρ της δημιουργίας ΧΥΤΥ στο συγκεκριμένο σημείο, τοποθετήθηκαν αρκετά μέλη – περιφερειακοί σύμβουλοι, υπερψηφίζοντας ομόφωνα τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που ανοίγει το δρόμο για τις περεταίρω διαδικασίες στο νησί της Άνδρου, μετά και την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Κοινή παρατήρηση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, αποτέλεσε το γεγονός πως, κάποτε, πρέπει να δρομολογηθεί η Άνδρος σε επίπεδο δημιουργίας και λειτουργίας ΧΥΤΥ, δεδομένου ότι είναι ένας τόπος, που πρέπει επί της ουσίας να μεριμνήσει για τη διαχείριση των απορριμμάτων του.

Σημειώνεται πως η εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας υπερψηφίστηκε με τις παρατηρήσεις που έθεσε επί τάπητος ο έπαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης – ο οποίος ωστόσο τάσσεται αντίθετος με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση - οι οποίες όμως, θα καταγραφούν στη σχετική απόφαση βάσει των όσων τόνισε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Φιλήμων Ζαννετίδης.

Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κρίνει κατάλληλη τη θέση “Πλούσκα”

Κατά τη διάρκεια της αναλυτικής εισήγησης της προϊσταμένης της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, υπήρξε περιγραφή του έργου, με δεδομένο ότι το ιστορικό της δημιουργίας ΧΥΤΥ στο νησί είναι γνωστό. Όπως αναφέρθηκε, το έργο “περιλαμβάνει τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων και την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων” ενώ επιπλέον, “περιλαμβάνει και έργα οδικής πρόσβασης που αφορούν στην ασφαλτόστρωση ενός τμήματος του δρόμου πρόσβασης μήκους περίπου 1,7 χλμ, μία βελτίωση της υφιστάμενης οδού περίπου 2 χλμ. αλλά και μία νέα χάραξη οδού μήκους 330 μέτρων”. Πέραν της αναφοράς και στις επιμέρους εγκαταστάσεις που θα απαιτήσει το έργο, η προϊσταμένη έκανε ιδιαίτερη μνεία και για τις λεπτομέρειες του ΧΥΤΥ, ενώ μίλησε για το σοβαρό ζήτημα της θέσης του. “Γίνεται σε ένα γήπεδο συνολικής έκτασης 90 περίπου στρεμμάτων” τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, “η θέση που επιλέχθηκε ως η καταλληλότερη για το έργο είναι η θέση “Πλούσκα””, καταλήγοντας δε, πως, η σκοπιμότητα της δημιουργίας του, είναι γνωστή σε όλους.

Η προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας, δεν παρέλειψε δε, να σημειώσει πως, βάσει των υφιστάμενων χρήσεων γης, “η θέση “Πλούσκα” έχει χαρακτηριστεί σαν βοσκότοπος κι επομένως είναι κατάλληλη για κάποια τέτοια χρήση γης”, διευκρινίζοντας μάλιστα, πως, “το προτεινόμενο γήπεδο βρίσκεται εκτός περιοχής Natura και η θέση βρίσκεται σε ένα τμήμα της υδρολογικής λεκάνης του ρέματος “Πλούσκα” που ρέει προς τα βόρεια – βορειοανατολικά” συμπληρώνοντας επιπλέον ότι, “το ρέμα “Πλούσκα” διέρχεται νότια – νοτιοανατολικά του γηπέδου σε απόσταση 90 μέτρων από το πλησιέστερο όριο του γηπέδου και 180 μέτρων από το όριο της λεκάνης του ΧΥΤΥ”.

Πρόβλεψη για αποφυγή προβλημάτων

Στον επίλογο της εισήγησης, κατέστη σαφές δε, πως, το έργο “δεν περιλαμβάνεται σε καμία από τις δραστηριότητες που αξιολογούνται ότι μπορεί να προκαλέσουν κίνδυνο ή απειλή για την ορνιθοπανίδα της ζώνης οικιστικού ελέγχου” αλλά και πως, “η θέση και η έκταση του προτεινόμενου έργου έχει αμελητέα συμμετοχή στο σύνολο των υδρολογικών συνθηκών του ρέματος” καθώς επίσης ότι, “τα προβλεπόμενα έργα διευθέτησης ομβρίων προκειμένου για την αντιπλημμυρική προστασία του συνόλου των έργων υποδομής εντός του γηπέδου, δεν αναμένεται να επηρεάσουν το υδρολογικό ισοζύγιο του ρέματος “Κλούσκα” αφού, ως επί το πλείστον τα όμβρια θα εξακολουθήσουν να εκβάλουν στη ίδια θέση που κατέληγαν και σήμερα”.

Επισημάνθηκε μάλιστα πως, έχουν προβλεφθεί όλα τα αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται “για την αποφυγή ρύπων στα όμβρια”, αλλά και πως “τα υφιστάμενα δημοτικά έργα υδροληψίας βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 1.2 χλμ (...) οπότε δεν θα επηρεαστούν από την κατασκευή του έργου”. Ειπώθηκε επιπρόσθετα, πως, σχετικά με τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αιμιλιανού, φαίνεται πως, τμήμα της παραπέμπει πλέον, σε χώρο διαχείμασης ζώων.

Τέλος, άποψη του υπαλλήλου που βάσει της εισήγησης έκανε την αυτοψία είναι πως, “από όλες τις προτεινόμενες θέσεις, το σημείο “Πλούσκα” εμφανίζει τα λιγότερα προβλήματα σε σχέση με τι υπόλοιπες”.

Δ. Λοτσάρης: “Να προηγηθεί υδρολογική μελέτη”

Την αντίθεσή του στη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στο σημείο “Πλούσκα” διατύπωσε ο έπαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, διαφοροποιώντας τη στάση του από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και καταδεικνύοντας παράλληλα, την πρόθεσή του να ταχθεί υπέρ των αντιδρώντων, τις τοποθετήσεις των οποίων κατά κάποιο τρόπο, προλόγισε. Εστιάζοντας στο βασικό ζήτημα όπως ισχυρίστηκε, το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα επηρεαστεί το βασικό αγαθό για το οποίο φημίζεται το νησί, ήτοι τα νερά της και ο υδροφόρος ορίζοντάς της, ζητώντας κατά κύριο λόγο να προηγηθεί από όλες τις άλλες ενέργειες που απαιτούνται για το έργο, η εκπόνηση υδρολογικής μελέτης. Στις παρατηρήσεις του, ο κ. Λοτσάρης αιτήθηκε επιπλέον, την ένταξη στους περιβαλλοντικούς όρους μίας εναλλακτικής οδού πρόσβασης προς τον ΧΥΤΥ (μοναστήρι Αγίας Άννας), αλλά και τον ορισμό τεχνικού συμβούλου για την επίβλεψη των εργασιών κατασκευής και λειτουργίας του έργου κατά τα πρώτα χρόνια. Ανάμεσα σε όσους τοποθετήθηκαν ακολούθως και ο καθηγητής υδρογεωλόγος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Σταμάτης, ο οποίος βάσει επιχειρημάτων υποστήριξε την “ακαταλληλότητα του σημείου χωροθέτησης”, καταλήγοντας πως, εκτός του ότι είναι “ανεφάρμοστος γεωγραφικά ο σχεδιασμός”, το εν λόγω έργο θα αποτελέσει “μία πληγή μέσα στα σπλάχνα” του υδροφόρου ορίζοντα, με ενδεχόμενες σοβαρές συνέπειες “σε περίπτωση αστοχίας του έργου” και αδυναμίας ελέγχου της πορείας των αποβλήτων.

Πέραν των στοιχείων που παρουσίασαν αναλυτικά οι διαφωνούντες, άσκησαν κριτική και στον δήμαρχο Άνδρου, Θεοδόση Σουσούδη, υποστηρίζοντας πως, με προεκλογική σημαία του ότι δεν θα χωροθετηθεί ο ΧΥΤΥ στη θέση “Πλούσκα”, “υφάρπαξε ψήφους”.

Οι ίδιοι, έχοντας στα χέρια τους τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου (11 υπέρ και 10 κατά στην απόφαση), ισχυρίστηκαν πως, στις θετικές ψήφους προσμετρήθηκαν τρεις λευκές αιρετών που προσώπων που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, καταλήγοντας μάλιστα, πως, το προτεινόμενο σημείο δεν περιλαμβάνεται ούτε στον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό.

Για την πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών, σημειώνεται πως, οι διαφωνούντες είχαν καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.