Κριτική της μείζονος μειοψηφίας προς τη δημοτική αρχή, σχετικά με την νωχελικότητα του Δήμου Τήνου σε απορρόφηση πόρων και υλοποίηση έργων

«Δήμος εύρωστος αλλά αδρανής»

Το θέμα της έγκρισης της έκθεσης Οικονομικής Επιτροπής, αναφορικά με τα στοιχεία εσόδων και εξόδων για το γ΄ τρίμηνο του 2016, συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, με τα ταμεία του να παρουσιάζουν εξαιρετική εικόνα.

Την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου Τήνου, για το τρίτο εξάμηνο του 2016, κλήθηκαν να συζητήσουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα από την παρουσίαση, που πραγματοποίησε ο αναπληρωτής Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Τήνου, κ. Νικόλαος Αρμακόλας, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα οικονομικά στοιχεία, τα οποία παρουσιάζουν μία εξαιρετικά καλή εικόνα, σε σχέση με την παρούσα οικονομική συγκυρία της χώρας, ενώ επίσης, παραλλήλισε τα σημερινά στοιχεία, με αντίστοιχα τρίμηνα προηγούμενων ετών, προκειμένου το Σώμα να μπορέσει να συσχετίσει τα δεδομένα και να αξιολογήσει την πορεία των οικονομικών του Δήμου.

Ιδιαίτερα καλή εικόνα εσόδων

Όπως ανέλυσε ο κ. Αρμακόλας, στον τομέα των τακτικών εσόδων, σε προϋπολογισμό 3.300.000 ευρώ, έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Τήνου είχε βεβαιώσει τα 2.700.000 ευρώ και εισέπραξε τα 2.350.000 ευρώ, ήτοι το 87,03% επί των βεβαιωθέντων τακτικών εσόδων.

Στο σκέλος των έκτακτων εσόδων, προερχόμενα κυρίως από επιχορηγήσεις, ο προϋπολογισμός αναφέρεται σε 3.240.000 ευρώ, με το Δήμο να έχει, έως τις 30/9 βεβαιώσει 460.000 ευρώ και να έχει εισπράξει τις 454.000 ευρώ, δηλαδή το 98,94% των βεβαιωθέντων.

Σε ό,τι αφορά στα έσοδα από προηγούμενα οικονομικά έτη (ΠΟΕ), βεβαιώθηκαν 870.000 ευρώ και ο Δήμος εισέπραξε το 88,66% αυτών, δηλαδή 770.000 ευρώ. Οι εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις ΠΟΕ φαίνεται να είναι ο μοναδικός τομέας, όπου ο Δήμος δεν κράτησε το υψηλό του «σκορ», καθώς από 1.385.000 ευρώ, εισπράχθηκε μόνο το 15,5%, ήτοι 215.000 ευρώ, με τον αν. διευθυντή της Υπηρεσίας να επισημαίνει, πως πρόκειται για μία κατηγορία εσόδων, με γενικά χαμηλή εισπραξιμότητα, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία προηγούμενων χρόνων.

Καταλήγοντας με τα έσοδα υπέρ Δημοσίου και τρίτων, όπου εκεί το ποσοστό εισπραξιμότητας βρίσκεται στο 100%, ο κ. Αρμακόλας ενημέρωσε το Σώμα, πως συνολικά, σε προϋπολογισθέντα 12.075.000 ευρώ, έως τις 30 Σεπτεμβρίου είχαν βεβαιωθεί 8.220.000 και εισπράχθηκαν τα 6.600.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 80% των βεβαιωθέντων.

Σχεδόν «απείραχτες» οι δαπάνες επενδύσεων

Όσον αφορά στις δαπάνες, ο εκπρόσωπος της Οικονομικής Υπηρεσίας σημείωσε, πως σε ό,τι αφορά στις τακτικές δαπάνες, σε προϋπολογισθέντα 5.350.000 ευρώ, τιμολογήθηκαν 3.180.000 ευρώ και εξοφλήθηκαν 1.880.000 ευρώ, τα οποία αγγίζουν το 90% των τιμολογηθέντων.

Η έλλειψη στην υλοποίηση έργων, γίνεται εμφανής και σε επίπεδο αριθμών, καθώς στον τομέα των επενδύσεων, οι δαπάνες που είχαν προϋπολογιστεί αγγίζουν τα 3.800.000 ευρώ, ωστόσο τιμολογήθηκαν μόνο 287.000 ευρώ, εκ των οποίων εξοφλήθηκε το 91,6% (263.000 ευρώ).

Τέλος, ο κ. Αρμακόλας αναφέρθηκε στις οφειλές ΠΟΕ, ο προϋπολογισμός των οποίων είναι 2.688.000 ευρώ, εκ των οποίων τιμολογήθηκαν οι 900.000 ευρώ και εξοφλήθηκαν οι 770.000 ευρώ.

Σε σύνολο, όσον αφορά στις δαπάνες του Δήμου Τήνου, έως τις 30/9, σε προϋπολογισμό 12.075.000 ευρώ, είχαν τιμολογηθεί 4.260.000 ευρώ και είχε εξοφληθεί περίπου το 90% αυτών, ήτοι 3.220.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αν. διευθυντή, η στοχοθεσία του Δήμου Τήνου για το γ’ τρίμηνο του 2016 βρίσκεται περίπου στο +30,63%, γεγονός, που δηλώνει, πως τα έσοδα βρίσκονται σε σημαντικό ποσοστό πάνω από τα έσοδα.

Κλείνοντας, γνωμοδότησε, ότι τα έσοδα βρίσκονται σε μία πολύ καλή κατάσταση, αναλογικά με τη γενικότερη εικόνα των οικονομικών των ΟΤΑ, ότι οι δαπάνες, σε ένα μεγάλο τους ποσοστό πληρώνονται εγκαίρως, ενώ όπως ενημέρωσε και τα δάνεια του Δήμου εξυπηρετούνται στο ακέραιο.

«Δήμος κλινικά νεκρός»

Κριτική επί των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου του οικ. Έτους 2016, άσκησε η μείζων μειοψηφία, του π. Δημάρχου Τήνου, κ. Παναγιώτη Κροντηρά, ο οποίος λαμβάνοντας το λόγο, επεσήμανε, πως μπορεί η εικόνα των οικονομικών να δείχνει πολύ καλή, ωστόσο, ο Δήμος εμφανίζεται αργοκίνητος, όσον αφορά στα έργα και τις επενδύσεις.

Ερωτώντας σχετικά τον εκπρόσωπο της Οικονομικής Υπηρεσίας, σχετικά με το αν ο Δήμος, αυτή τη στιγμή έχει ταμειακό υπόλοιπο, από κρατικές επιχορηγήσεις ΚΑΠ και ΣΑΤΑ και λαμβάνοντας την απάντηση, πως όντως παραμένουν διαθέσιμες αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ο κ. Κροντηράς ρώτησε γιατί, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, δεν υλοποιείται το τεχνικό πρόγραμμα για τα χωριά του νησιού.

«Σήμερα, φαίνεται, ότι [ο Δήμος Τήνου] είναι ένας εύρωστος Δήμος, αλλά αδρανής», τόνισε. «Αν πάμε στις επενδύσεις, όσον αφορά σε έργα και δράσεις χρηματοδοτούμενες από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, έχουμε προϋπολογίσει 481.688,39 ευρώ και έχουμε πληρώσει μόνο 9.800 ευρώ», ανέφερε, φέρνοντας στο Σώμα παραδείγματα και από έργα, συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, τα οποία είτε καθυστέρησαν, είτε χάθηκαν.

«Ο Δήμος, δυστυχώς, είναι μόνο ένας διαχειριστής, ούτε καν της καθημερινότητας. Δεν υπάρχει [δραστηριότητα] και αυτό θα το δούμε στο Τεχνικό Πρόγραμμα, όπου υπάρχει μόνο ένα καινούριο έργο», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για μία νωχελικότητα του φορέα, σε ό,τι αφορά σε προτάσεις ένταξης σε προσκλήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε απορρόφηση πόρων και προγραμματισμό έργων, αντιπαραθέτοντας την εικόνα αυτή, με την εικόνα που είχε ο Δήμος Τήνου επί δημαρχίας του, όταν διατηρούσε ποσοστά-ρεκόρ στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων.

Ως παράδειγμα, έφερε την πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για υποβολή φακέλων έργων σχετικών με την ύδρευση, από την οποία επωφελήθηκαν η Σύρος, η Άνδρος, η Σίφνος, η Ίος, η Θήρα κλπ και μέσω αυτής, θα μπορούσε να υποβληθεί πρόταση για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της πόλης, ένα έργο που ο κ. Κροντηράς χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο έργο για την Τήνο.

Απευθυνόμενος στον κ. Αρμακόλλα, σημείωσε, πως «είπατε κάτι πολύ σωστό, ότι τα έσοδα είναι περισσότερα από τις δαπάνες. Συμφωνώ. Αλλά όταν δεν κάνεις τίποτα, εννοείται πως θα είναι περισσότερα». «Θεωρώ, ότι έχουμε δημιουργήσει ένα Δήμο, που είναι κλινικά νεκρός», υποστήριξε, ενώ έκλεισε, λέγοντας, πως αν και θετικό το γεγονός, ότι η εικόνα των οικονομικών είναι καλή, θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα έργα. Αυτός ήταν και ο λόγος, που η μείζων μειοψηφία καταψήφισε την έγκριση των απολογιστικών τριμηνιαίων στοιχείων.

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Σίμος Ορφανός, τόνισε, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού αυτή τη στιγμή, είναι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως επεσήμανε, η πολιτική του απόφαση, ως Δήμαρχος, είναι να εξοικονομήσει χρήματα, ουσιαστικά μειώνοντας δαπάνες για άλλα έργα, προκειμένου να υπάρχει «μαξιλάρι» ασφαλείας, στα έργα που αφορούν στα απορρίμματα.

 

Ετικέτες: