Στα «χέρια» του Δήμου Άνδρου, περνά το έργο του Πολιτιστικού Κέντρου Όρμου Κορθίου, μετά από επίπονες καθυστερήσεις και κωλύματα στην αποπεράτωσή του

Ένα «στολίδι» για τον Όρμο Κορθίου

Ένα έργο πνοής για την Άνδρο, αλλά και με τεράστιες καθυστερήσεις στην περάτωσή του, το Πολιτιστικό Κέντρο Όρμου Κορθίου, αναμένεται να παραληφθεί από τον Δήμο Άνδρου στις αρχές του επόμενου μήνα.

Ένα κτίριο, το οποίο «ταλαιπώρησε» επί σειρά ετών τις διοικήσεις του Δήμου Άνδρου, καθώς αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στην αποπεράτωση των εργασιών, αυτή τη στιγμή «στολίζει» τον Όρμο Κορθίου, με την μοντέρνα και καλαίσθητη όψη του, καθώς επίσης και με το σοβαρά προσεγμένο εσωτερικό του.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου ήδη από το τέλος του 2016, ο Δήμος Άνδρου αναμένει την διοικητική παραλαβή του, εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος, η οποία θα σημάνει και το «άνοιγμα» των δυνατοτήτων του Κορθίου, καθώς το κτίριο θα μπορεί να φιλοξενήσει από πολιτιστικές εκδηλώσεις, ομιλίες, έως και συνέδρια.

Πολλαπλά κωλύματα

Το 2008 η μελέτη του έργου συντάχθηκε από τον τέως Δήμο Κορθίου και αφού έλαβε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, εντάχθηκε προς χρηματοδότηση, από το αναπτυξιακό πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «Θησέας». Ακολούθησε διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου, με τη σύμβαση να υπογράφεται τον Μάρτιο του 2009 και τον προϋπολογισμό του έργου να εκτιμάται στο 1.008.837 ευρώ.

Δύο μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2009, ήλθε η πρώτη διακοπή εργασιών, καθώς κατά το στάδιο των εκσκαφών διαπιστώθηκαν σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να υπάρξει επαύξηση του συμβατικού αντικειμένου, νέες μελέτες, ανακεφαλαιωτικοί πίνακες και συμπληρωματική σύμβαση, περνώντας και πάλι από τις απαραίτητες αλλά χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να ληφθούν. όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Το 2013, ακόμη μία διαδικασία καθυστέρησε τις εργασίες, αφού απαιτήθηκε η υποκατάσταση του αναδόχου, καθώς η εταιρεία που είχε αναλάβει την εκτέλεση του έργου έβαλε «λουκέτο».

Ένα χρόνο αργότερα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η συμπληρωματική σύμβαση, η οποία έφερε για το έργο μία επαύξηση στον προϋπολογισμό, ύψους 322.000 χιλιάδων ευρώ.

Παράλληλα, η χρηματοδότηση του έργου αντιμετώπιζε ιδιαίτερα κωλύματα, δεδομένου, ότι υπήρξαν διαστήματα παύσης στην χρηματοδότηση του προγράμματος «Θησέας», με συνέπεια, το έργο του Πολιτιστικού Κέντρου Όρμου Κορθίου, να εκτελείται, με αρκετά αργούς και διακεκομμένους ρυθμούς. Μετά την παράταση που δόθηκε στο πρόγραμμα, η ροή των εργασιών συνεχίστηκε σε ταχείς ρυθμούς, με την καθοδήγηση και της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Άνδρου, έχοντας ως αποτέλεσμα ο Δήμος να απορροφήσει το σύνολο της χρηματοδότησης του έργου, μετά από τακτοποιητικό πίνακα, ύψους 985.000 ευρώ, το Δεκέμβριο του 2016 και να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του έργου, όσον αφορά στο ισόγειο τμήμα, όπως επίσης και στη λειτουργικότητα του πρώτου ορόφου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στον πρώτο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου δεν αναμένεται να υπάρξει πλήρης ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών, καθώς από το πρόγραμμα «Θησέας» το έργο χρηματοδοτήθηκε με 985.000 ευρώ, παρά το γεγονός, ότι ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανερχόταν σε περίπου 1.330.000 ευρώ και κατά συνέπεια, οι πόροι δεν κατέστησαν επαρκής για την συνολική ολοκλήρωση του κτιρίου.

Όπως είναι φυσικό, οι Υπηρεσίες του Δήμου Άνδρου πραγματοποίησαν τεράστιες προσπάθειες, ώστε να επιλεγούν οι σημαντικότερες απαιτητές ανάγκες, προκειμένου το κτίριο να καταστεί λειτουργικό και επισκέψιμο, παρά τον «κουτσουρεμένο» προϋπολογισμό.

Μετά την περαίωση του ισογείου και εφόσον ο Δήμος Άνδρου δεν δύναται, από ίδιους πόρους, άμεσα, να χρηματοδοτήσει την αποπεράτωση των εργασιών και στον πρώτο όροφο, ακολούθησε η διάλυση της σύμβασης, ενώ ακολουθεί η διοικητική παραλαβή, ώστε να τεθεί προς χρήση, από το Δήμο, εντός των πρώτων ημερών του Αυγούστου.

«Άνοιγμα» προοπτικών

Δεδομένου, ότι το πολυαναμενόμενο για το Κόρθι Πολιτιστικό Κέντρο, θα βρίσκεται σύντομα στη διάθεση του Δήμου Άνδρου, η χρήση του «ανοίγει» δρόμους, για την αξιοποίησή του, τόσο σε πολιτιστικό επίπεδο, εφόσον διαθέτει χώρους εκδηλώσεων, με σκηνή, όσο και στην είσοδο στην αγορά του συνεδριακού τουρισμού, δεδομένου, ότι υπάρχουν αίθουσες κατάλληλες και για την διεξαγωγή συνεδρίων, ημερίδων και ενημερωτικών / επιμορφωτικών εκδηλώσεων.

Κατά συνέπεια, η δημοτική αρχή της Άνδρου, προσανατολίζεται στην εκμετάλλευση, αυτού του νέου, μοντέρνου και αξιόλογου χώρου, ώστε να ενισχύσει έτι περαιτέρω τις προσπάθειές του για ποιοτική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού, που αποτελεί βούλησή της, βάσει και των μέχρι σήμερα ενεργειών, στις οποίες έχει προχωρήσει.

Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό, αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο η περιοχή του Όρμου Κορθίου, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα, τόσο σε φορείς του νησιού, όσο και σε υψηλού επιπέδου φιλοξενούμενους και επισκέπτες, να αξιοποιήσουν αυτή τη νέα δομή, που σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχει στη διάθεσή του ο Δήμος.

 

 

 

Ετικέτες: