Απορριπτικές αποφάσεις της ΑΔΑ στις ειδικές διοικητικές προσφυγές του Δήμου Μυκόνου για τη μη ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ στη “Φτελιά”

Πρόστιμα περιβαλλοντικής υποβάθμισης

Στην απόρριψη των ειδικών διοικητικών προσφυγών του Δήμου Μυκόνου αναφορικά με αποφάσεις επιβολής προστίμων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου σχετικά με τη μη ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ στη θέση “Φτελιά” προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ), με φόντο την περιβαλλοντική υποβάθμιση που έχει καταγραφεί και αποτυπώνεται στο σκεπτικό των σχετικών εγγράφων των αρμόδιων υπηρεσιών που διενήργησαν τους ελέγχους, κατόπιν καταγγελιών.

Συγκεκριμένα, χθες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου προχώρησε στην ανάρτηση των απορριπτικών αποφάσεών της στην ιστοσελίδα της “Διαύγεια” καθιστώντας γνωστό το σύνολο των επιχειρημάτων βάσει του οποίου ο Δήμος Μυκόνου καλείται να πληρώσει πρόστιμα ύψους 9.000, 15.000 και 20.500 ευρώ, αν και όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Κουκάς σχετικά, ο Δήμος με τον νομικό σύμβουλό του θα απευθυνθεί στα αρμόδια ακυρωτικά δικαστήρια.

Κύριο θέμα που καταγράφεται εντός των αποφάσεων η μη έκδοση μέχρι σήμερα των απαιτούμενων περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΑ, καθώς όμως και μία σειρά άλλων παρατηρήσεων που σημαίνουν βασικές παραλείψεις στη διαδικασία της λειτουργίας του κι άρα, προκαλούν περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Δεδομένου ότι είναι ιδιαιτέρως γνωστά τα προβλήματα που συνοδεύουν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και αυτά πολλάκις έχουν αποτελέσει περιεχόμενο κριτικής από την πλευρά της αντιπολίτευσης, κλήθηκε αναφορικά με τα ανωτέρω να δώσει απαντήσεις ο δήμαρχος.

Σοβαρές παραλείψεις και πρόστιμα

Συγκεκριμένα, με απόφαση της Περιφέρειας στις 26/6/2017 και κατόπιν ελέγχων που είχαν γίνει κατά το παρελθόν και αναφέρονται με σαφήνεια στις τρεις αποφάσεις της ΑΔΑ, οι οποίες και έχουν αναρτηθεί και στο site της Κοινής Γνώμης, συνοδεύοντας το ρεπορτάζ, κλήθηκε ο Δήμος Μυκόνου να καταβάλει πρόστιμα καθώς όμως και να προβεί σε ενέργειες που θα διασφάλιζαν την εύρυθμη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μυκόνου μετά από τη σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ν. Αιγαίου.

Κοινή απαίτηση και στις τρεις αποφάσεις αποτελεί η επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να εκδοθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, αλλά πέραν αυτής, σημειώνονται μεταξύ άλλων και σοβαρές παραλείψεις. Ενδεικτικά στην απόφαση με ΑΔΑ 6ΓΛΧΟΡ1Ι-ΑΩ8 τονίζεται η απαίτηση άμεσης αντικατάστασης μεμβρανών αποστράγγισης και του προστατευτικού γεωυφάσματος του ΧΥΤΑ, καθώς και η απαίτηση μέριμνας για την αυτόματη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν ανακτήθηκε ποτέ. Παρομοίως, στην απόφαση με ΑΔΑ 73ΕΡΟΡ1Ι-ΓΒΒ σημειώνεται πως επιβάλλεται πρόστιμο καθώς συνεχίζεται να μη γίνεται σωστή απόθεση αποβλήτων, ενώ επίσης στην απόφαση με ΑΔΑ 7ΖΛ9ΟΡ1Ι-10Π τονίζεται μεταξύ άλλων πως, δεν είναι σε πλήρη λειτουργία τα μέσα πυρόσβεσης και δεν έχουν επαρκώς συντηρηθεί.

Πρόβλημα που κληρονόμησα”

Αν και ο Κωνσταντίνος Κουκάς τόνισε πως η μη ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ υπήρξε ένα θέμα που κληρονόμησε, ωστόσο δήλωσε πως, άμεσα στη θητεία του, προώθησε τις απαιτούμενες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην σωστή λειτουργία. “Από όταν αναλάβαμε τη δημοτική διακυβέρνηση είχαν λήξει οι περιβαλλοντικοί όροι του ΧΥΤΑ. Αυτός είναι και ο κεντρικός λόγος για τον οποίο επιβάλλει το πρόστιμο η ΑΔΑ” υποστήριξε ο δήμαρχος Μυκόνου, τονίζοντας πως, “Εμείς από όταν αναλάβαμε ξεκινήσαμε μία μαραθώνια διαδικασία για να εκδοθούν νέοι περιβαλλοντικοί όροι για τον ΧΥΤΑ Μυκόνου που αυτή τη στιγμή εισάγεται για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο περιφερειακών αδειοδοτήσεων”. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, “μέχρις ότου εκδοθεί η αδειοδότηση αυτή η απαιτούμενη, επιβλήθηκαν αυτά τα πρόστιμα τα οποία σε κάθε περίπτωση θα προσβάλλουμε στα ακυρωτικά δικαστήρια”. Γνωστοποιώντας τις κινήσεις του Δήμου μετά από τις απορριπτικές αποφάσεις της ΑΔΑ, θέλησε να τονίσει πως, “Η (σσ. νομική) υπηρεσία μας έχει μία διαφορετική εκτίμηση για τα γεγονότα” κι ως εκ τούτου, ο ίδιος κατέστησε σαφές πως αναφορικά με το κεντρικό θέμα “που είναι η περιβαλλοντική αδειοδότηση”, ως Δημοτική Αρχή σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “ήταν από τα πρώτα θέματα της ατζέντας μας από όταν αναλάβαμε”. Θέλησε να ενημερώσει δε, σχετικά με το ότι “αυτή τη στιγμή έχουν γνωμοδοτήσει όλες οι υπηρεσίες και είναι στο τελικό τους στάδιο” και όπως τόνισε κατηγορηματικά, το συγκεκριμένο θέμα “είναι μία από τις πολλές εκκρεμότητες που παραλάβαμε όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου της Μυκόνου”.

Ερωτηθείς αν ο Δήμος έχει κάνει ενέργειες διορθωτικές προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης που επισημαίνει το αρμόδιο Τμήμα της Περιφέρειας, απάντησε πως, “Προφανώς κι έχουν επέλθει συμμορφώσεις κατόπιν υποδείξεών τους”.

Αναμονή για εργολάβο

Κληθείς να τοποθετηθεί για τη σημερινή λειτουργία του ΧΥΤΑ, ο κ. Κουκάς υποστήριξε πως, “Σίγουρα ο ΧΥΤΑ της Μυκόνου λειτουργεί πλέον πολύ καλύτερα από όταν τον παραλάβαμε”, ωστόσο όπως ισχυρίστηκε, “αυτό το οποίο που σίγουρα μαστίζει τον ΧΥΤΑ όπως και όλον τον Δήμο της Μυκόνου είναι η τραγική υποστελέχωση. Δεν υπάρχει καταρτισμένο προσωπικό ικανό να τον λειτουργήσει σύμφωνα με τις προδιαγραφές”.

Με φόντο τα παραπάνω, υπενθύμισε τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής εξηγώντας πως, “Γι αυτόν τον λόγο ήδη από το 2015 εμείς προκηρύξαμε διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου, ο οποίος ιδιωτικά θα λειτουργεί τον ΧΥΤΑ (κονδύλι της τάξεως περίπου των 400 χιλ. ευρώ ετησίως) μετά από έναν διεθνή διαγωνισμό” ενώ επιπλέον εξήγησε πως, ήδη “έχει γίνει ο προσυμβατικός έλεγχος στο Ελεγκτικό Συνέδριο κι εκκρεμεί η τοποθέτηση και η ανάληψη από τον εργολάβο που ωστόσο έχει σκαλώσει γιατί μας έχει τεθεί σαν όρος πριν αναλάβει ο εργολάβος (τρία χρόνια η σύμβαση) να εκδοθούν οι περιβαλλοντικοί όροι”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, υποστήριξε πως, πλέον, “με αυτό το λίγο προσωπικό που βρήκαμε έχουμε καταφέρει να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λειτουργία ωστόσο η βέλτιστη θα έρθει όταν θα μπει η ιδιωτική εταιρεία”. Όπως μάλιστα κατηγορηματικά υπογράμμισε με φόντο και την τουριστική αύξηση κάθε σεζόν, “σε κάθε περίπτωση είναι μονόδρομος και γι αυτό ήδη από τον Μάρτη του 2015 έχει ξεκινήσει η διαδικασία” αφού όπως κατέληξε οι περιβαλλοντικοί όροι είχαν λήξει στις 31/ 12/ 2013”.