Καθυστερεί ο βιολογικός στη Μήλο

  • Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου, 2017 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 6 Νοε. 2017 - 7:35
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στη σύσκεψη του Σαββάτου στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου με θέμα την “Αποχέτευση και τον Βιολογικό”, με αργούς ρυθμούς προχωράει το σχέδιο διαχείρισιης αποβλήτων.

Το Σάββατο 04/11/2017 πραγματοποιήθηκε η μεγάλη σύσκεψη που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Μήλου σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Υπουργείο Εσωτερικών Διαχείρισης και Αποβλήτων, σχετικά με το μείζον θέμα του αποχετευτικού και βιολογικού του νησιού. Παρουσία της δημοτικής αρχής και των παραγωγικών φορέων του νησιού, ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου για θέματα Περιβάλλοντος κ. Καπετάνιος και ο συμμετέχων στο Δ.Σ. του Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Μπιλίνης, ενημέρωσαν για την υπάρχουσα κατάσταση, με τον κ. Καπετάνιο να δηλώνει: “Δεν μπορώ και δεν πρόκειται να σας υποσχεθώ ότι το καλοκαίρι του 2018 θα έχετε ολοκληρωμένο σύστημα βιολογικού” .

Μπάλες τα απορρίμματα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Δήμο Μήλου έχει επιβληθεί πρόστιμο 400.000 ευρώ διότι διέθετε απορρίμματα σε χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης (ΧΑΔΑ). Ο χώρος απόθεσης των απορριμμάτων στη θέση”Μπρατόνι” θα κλείσει σύντομα προκειμένου να αποφευχθεί μελλοντικό πρόστιμο, οπότε μέχρι να κατασκευασθεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) τα απορρρίμματα που θα συγκεντρώνονται και με την βοήθεια “δεματοποιητή” και θα γίνονται μπάλες. Αυτό φυσικά θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στη διαχείριση μπάζων και οικοδομικών αποβλήτων.

Υπενθυμίζουμε ότι το φετινό Ιούλιο, ο Δήμος Μήλου είχε κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ύψους 42.000 ευρώ λόγω υποβάθμισης του περιβάλλοντος και παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή Αγ. Στυλιανή χωρίς αδειοδότηση, κατασκευή αναχώματος στα όρια του γηπέδου του βιολογικού καθαρισμού και ανεξέλεγκτη απόρριψη λυμάτων και βοθρολυμάτων σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Αναμονή για γνωμοδότηση από την Υπηρεσία Υδάτων

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του νησιού κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης αναφέρει ότι η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο μιας και ο Δήμος είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή οργανωμένου ΧΥΤ αξίας 7.000.000 ευρώ από το 2012, και παρά την ξεκάθαρη νομοθεσία, το θέμα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

“Στη Μήλο φτιάχτηκε μια μονάδα βιολογικού καθαρισμού από την εταιρεία Πρωτοβουλία η οποία είχε άλλης μορφής επεξεργασία από αυτή που είχε εγκριθεί παλαιότερα από τη Νομαρχία. Αυτό αποτέλεσε την αιτία να μη μπορεί να αδειοδοτηθεί η μονάδα. Το 2011 ξεκίνησα εγώ με την Πρωτοβουλία τα απαιτούμενα για τη διαδικασία αδειοδότησης και το 2012 κατέθεσα περιβαλλοντικούς όρους με την καινούρια τεχνολογία, για τη μονάδα που επιθυμούμε στον Αδάμαντα. Λανθασμένα ο Αδάμαντας θεωρείται ότι δικαιούται πρωτοβάθμιο καθαρισμό (βόθρο), το οποίο αποδείξαμε ότι δεν ισχύει βάσει μαθηματικών δήμων.

Λόγω αυτού υπήρξε διχογνωμία στη διοίκηση για το ποιος θα πρέπει να καταθέσει το αίτημα για το βιολογικό καθαρισμό, η Πρωτοβουλία ή ο Δήμος. Τελικά αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να καταθέσει ο Δήμος στη Νομαρχία, ο οποίος πήρε τη σχετική λειτουργία τέλος του 2015.

Κι ενώ μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες έχουν ήδη γνωμοδοτήσει 2 φορές περιμένουμε την τελευταία γνωμοδοσία από την Υπηρεσία Υδάτων προκειμένου να πάρουμε τους περιβαλλοντικούς όρους. Μόλις τους πάρουμε στα χέρια μας η ιστορία οδεύει ως λύση καθώς νομιμοποιείται η υφιστάμενη εγκατάσταση και επιτρέπεται η χρηματοδότηση για βιολογικό καθαρισμό άνω των 2000 κατοίκων που δικαιούμαστε στο Αδάμαντα. Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή ένωση γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει, αναμένουμε την αδειοδότηση”.