Υπερψήφιση του τουριστικού πλάνου του Δήμου Νάξου με αιχμές από τη μειοψηφία

Απουσία ουσιαστικού τουριστικού προγραμματισμού

  • Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 7 Φεβ. 2018 - 0:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Εγκρίθηκε το τουριστικό πρόγραμμα που κατέθεσε ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού, όπου παρά την υπερψήφισή του η πλειοψηφία δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης για έλλειψη ουσιαστικών δράσεων.

Με τους επικεφαλής τόσο της μείζονος όσο και της ελάσσονος μειοψηφίας Νίκο Μαϊτό και Βασίλη Βρούτση να θέτουν επί τάπητος τα ανολοκλήρωτα τουριστικά προγράμματα των τελευταίων ετών, τόσο ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δημήτρης Λιανός όσο και ο Δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης εστίασαν στην αυξανόμενη τουριστική κίνηση του νησιού και τη σημασία της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Ερωτήσεις επί της ουσίας

Χαρακτηρίζοντάς το φιλόδοξο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ν. Μαϊτός απεύθυνε τρεις συγκεκριμένες ερωτήσεις στον αντιδήμαρχο Τουρισμού. Αρχικά επεσήμανε το θέμα της ανασυγκρότησης της αδρανούς τουριστικής επιτροπής, το οποίο είχε τεθεί σε προηγούμενο συμβούλιο και για το οποίο δεν έχει υπάρξει ενημέρωση. Ζήτησε από τον κ. Λιανό να επισημάνει την ειδοποιό διαφορά του φετινού προγράμματος σε σχέση με το περσινό, που κάνει τη Δημοτική Αρχή να θεωρεί πως θα καταφέρει αυτή τη φορά να το υλοποιήσει. Τέλος επεσήμανε την καθυστέρηση της ψήφισης τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού και κατά πόσο αυτό επηρεάζει την υλοποίηση του τουριστικού πλάνου στα χρονικά περιθώρια του επόμενου έτους.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Τουρισμού ενημέρωσε ότι το θέμα της τουριστικής επιτροπής θα επανέλθει καθώς δεν συνεδριάζει ελλείψει απαρτίας. Σχολίασε όμως ότι ο τουρισμός “πηγαίνει απ’ το καλό στο καλύτερο” με θετικές προοπτικές για τη φετινή χρονιά, σχολιάζοντας όμως αρνητικά τους επιχειρηματίες της Νάξου για έλλειψη ενεργοποίησης. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το φετινό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί, επισημαίνοντας όμως την υποστελέχωση του αρμόδιου τμήματος του Δήμου, το οποίο απασχολεί μόνο μία υπάλληλο με αυξημένες πλέον αρμοδιότητες. Αποφεύγοντας να απαντήσει συγκεκριμένα, προχώρησε σε ένα γενικότερο σχόλιο για τις υποδομές του νησιού και τη συμμετοχή του Δήμου σε τουριστικές εκθέσεις καθώς και την έλλειψη κλινών, η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά στην επιλογή του νησιού από μεγάλα τουριστικά πρακτορεία.

Σχολιάζοντας την διαπίστωση ο κ. Μαϊτός επεσήμανε ότι οι περισσότερες κλίνες απαιτούν καλύτερες υποδομές όσον αφορά το αεροδρόμιο αλλά και σε ζητήματα ύδρευσης και οδοποιίας, λαμβάνοντας την απάντηση από τον κ. Λιανό ότι για ζητήματα υποδομών όπως το κυκλοφοριακό ενοχλούνται οι μόνιμοι κάτοικοι, σε αντίθεση με τους τουρίστες οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι επισκέπτονται έναν δημοφιλή προορισμό, οπότε δεν έχει εκφραστεί κάποια ενόχληση.

Υποβάθμιση της Χώρας ελλείψει σοβαρού σχεδιασμού

Με τη σειρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Β. Βρούτσης αντέκρουσε τα λεγόμενα του αντιδημάρχου επισημαίνοντας την υποβάθμιση της Χώρας του νησιού, λόγω της αδυναμίας προσέγγισής της από τουρίστες που διαμένουν σε άλλους οικισμούς λόγω του κυκλοφοριακού προβλήματος, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Δήμο για την αποκρουστική εικόνα του κύριου οικισμού του νησιού τους καλοκαιρινούς μήνες. Σχολιάζοντας τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για λύση του κυκλοφοριακού από τον Ιούλιο του 2016, ζήτησε να μάθει συγκεκριμένα τι εν τέλει υλοποιήθηκε από το τουριστικό πρόγραμμα του 2017.

Δεδομένης της απάντησης από την πλευρά του κ. Λιανού ότι υλοποιήθηκε μόνο η παρουσία του νησιού σε τουριστικές εκθέσεις και η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία του διαδικτυακού marketing της Νάξου, ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε το πλάνο ματαιόδοξο και τον προγραμματισμό μη ρεαλιστικό, ζητώντας μία ειλικρινή απάντηση για το τι πραγματικά υπολογίζει η Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει.

Με αφορμή αυτό το σχόλιο ξεκίνησε ένας μακρύς διάλογος μεταξύ των δύο συμβούλων με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού να επανέρχεται στο θέμα της υποστελέχωσης της υπηρεσίας αλλά και της ανάγκης ωρίμανσης της τοπικής κοινωνίας απέναντι στα οφέλη του τουρισμού, με τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας να ερωτά για ποιο λόγο προτείνεται ένα πρακτικά ανεφάρμοστο τουριστικό πλάνο, ελλείψει προϋπολογισμού και να τον κατηγορεί για γενικόλογες και άστοχες απαντήσεις.

Προτάσεις για τουριστική αξιοποίηση εναλλακτικών περιοχών

Ο κ. Βρούτσης έθεσε προς συζήτηση και το θέμα του γαστρονομικού τουρισμού και τη ματαίωση του περσινού γαστρονομικού φεστιβάλ, για το οποίο είχαν προϋπολογιστεί 23.000 ευρώ, όταν για τις συνολικές φετινές δράσεις προϋπολογίζονται μόλις 20.000 ευρώ και κατά πόσο αυτό είναι ρεαλιστικό. Υπενθύμισε μάλιστα ότι τόσο ο κ. Μαργαρίτης όσο και ο κ. Λιανός είχαν βραβευτεί προκαταβολικά για το γαστρονομικό φεστιβάλ το οποίο τελικά δεν πραγματοποίησαν ποτέ. Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού αναφέρθηκε στην στήριξη της Περιφέρειας αλλά και τη μικρή συμμετοχή των επιχειρηματιών στα σεμινάρια επιμόρφωσης με αυτό το αντικείμενο, που είχε διενεργήσει πέρυσι ο Δήμος, αποφεύγοντας να δώσει μία συγκεκριμένη απάντηση σχετικά με το γαστρονομικό φεστιβάλ.

Με τη σειρά του ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Χουζούρης μίλησε για την πιθανότητα αξιοποίησης των ορυχείων της Νάξου, σε μία προσπάθεια ταυτόχρονης επέκτασης του τουριστικού προϊόντος, αξιοποίησης του ορεινού τμήματος του νησιού αλλά και αποσυμφόρησης του νοτιοδυτικού με ανταποδοτικά οφέλη για όλες τις περιοχές, με τον κ. Λιανό να απαντάει χαρακτηριστικά ότι “Ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία” και να θέτει το ζήτημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Τέλος ο σύμβουλος της μειοψηφίας της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κορρές, κατέθεσε μία διαφορετική πρόταση προκειμένου να επωμιστούν οι επιχειρηματίες το κόστος της τουριστικής προβολής και ο Δήμος να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα σε υποδομές και στον πρωτογενή τομέα, κατηγορώντας το Δήμο για έλλειψη σχεδιασμού και ευκαιριακή τουριστική εκμετάλλευση.

Υπερψήφιση με επισημάνσεις

Ο Β. Βρούτσης δήλωσε ότι θα υπερψηφίσουν το τουριστικό πλάνο, ζητώντας όμως από το Δήμαρχο να γίνει συνεπής ως προς το χρονικό πλαίσιο ψήφισης του προϋπολογισμού και στη συνέχεια να καταθέτει φιλόδοξο τουριστικό πλάνο ενώ σχολίασε ότι η αύξηση του τουρισμού του νησιού είναι αποτέλεσμα γεωπολιτικών συνθηκών, της προσπάθειας των ντόπιων επιχειρηματιών, της ομορφιάς και της γαστρονομίας του νησιού με ελάχιστη συμμετοχή του Δήμου, προκαλώντας την αντίδραση του Δημάρχου.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο κ. Μαϊτός, υπερψηφίζοντας την πρόταση με την ελπίδα ότι θα υλοποιηθεί το ελάχιστο, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πλέον για τον τουρισμό, που να αφορά όλη τη Νάξο, συμπεριλαμβανομένης της ορεινής, με το Δήμο να αναλάβει την ευθύνη προβολής.